Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Зарев е тозгодишният носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

2
Снимка: Радио Видин

Отличието на известния български писател бе връчено на 22 септември, когато се навършиха 100 години от смъртта на поета, от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов".

"За мен е огромна чест, трудно ми е да скрия радостта и гордостта си от тази прекрасна и толкова достойна награда на името на Патриарха на българската литература, на народния поет Иван Вазов... Иван Вазов, който преосъществи своята огромна, нестихваща любов към България, към българския народ в слово, който превърна блясъка на своето слово в национална памет, в част от националната ни история и ни завеща своя пример за това, как да бъдем истински българи... За мен е огромна чест да получа тази висока награда и да нося по някакъв начин в себе си словото и завещанията на Иван Вазов", каза за Радио Видин известният писател, който е роден във Видин. 



Владимир Зарев е български писател и редактор. Син е на известния историк и литературен критик акад. Пантелей Зарев и брат на режисьорката Весела Зарева. 

Романите му се превеждат на много европейски езици, а "Разруха" става бестселър в  Германия и САЩ . През 2013 г. започва излъчването на сериала "Дървото на живота " - екранизация по романа му "Битието". 

На 7 ноември 2017 г. е удостоен с ежегодната Държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" за изключителния му принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

През март 2019 г. получава орден "Стара планина" първа степен "за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството".

Наградата за духовен принос на името на Иван Вазов е учредена от фондацията "Основа-та" и за първи път бе връчена на 9 юли 2020 г. по повод на 170-та годишнина от рождението на поета. Първите й лауреати са Антон Дончев и Гергина Тончева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 10 октомври 2024 слушаме Джузепе Верди

На днешния 10 октомври се навършват 211 г. от рождението на италианския оперен композитор Джузепе Верди.  И до ден днешен музикално-сценичните му произведения са неизменна част от оперния репертоар, като повечето от тях се превръщат в шедьоври. Звучат арии и номера из оперите "Травиата", "Риголето", "Аида", "Набуко", "Дон Карлос", "Трубадур"...

публикувано на 10.10.24 в 09:00

Борислав Вълов – актьорът от Монтана, който покорява сцената и социалните мрежи

Днес ви срещам с Борислав Вълов , актьор и инфлуенсър от Монтана, по-известен в социалните мрежи като Ей Бо . Борислав е горд със своите корени от Северозападния край, като смята, че те са важна част от идентичността му и оказват влияние върху неговия характер. Завършил е природо-математическата гимназия в Монтана, но пътят му го отвежда..

публикувано на 09.10.24 в 17:30
Лъчезар Ошавков, художник

Документален филм разказва за родения във Видин художник Лъчезар Ошавков

Документален филм за музикалния период на големия български художник, роден във Видин и творящ в Париж, Лъчезар Ошавков , бе представен наскоро в София. Прожекцията на "Имало едно време в Париж" бе по повод завръщането на твореца в България и представянето на изложбата "70 години живопис". В документалната лента, редом с Лъчезар Ошавков,..

публикувано на 09.10.24 в 14:00

Какво е да си пощальон в днешно време

Пощенските служители празнуват на 9 октомври, обявен преди 55 години за Световен ден на пощите . През последните 40 празник има и Соня Ружева - един от най-дългогодишните служители на видинската поща. Всеки ден тя разнася пратките на видинчани - писма, периодични издания, пенсии. Придвижва се само и единствено пеша, независимо от сезона и адреса на..

публикувано на 09.10.24 в 13:45

Симфониета-Видин с концерт "Вагнер и вагнерианство" в бившата синагога

Три последователни концерта, посветени на творчеството на Рихард Вагнер , ще представят в партньорство Симфониета-Видин и Софийски университет "Св. Климент Охридски", катедра "Музика и мултимедийни технологии". Първият е тази вечер, в Културен център "Жул Паскин" във Видин . Публиката ще има възможност да преоткрие Вагнер, коментира диригентът..

публикувано на 09.10.24 в 13:00

Видински ученици отбелязаха Международния ден "Пеша на училище"

Международният ден "Пеша на училище" бе отбелязан за четвърта поредна година в Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . За да популяризират ползите от ходенето и самата инициатива, пеша на училище дойдоха учениците от 8-и "в" клас, с класен ръководител Десислава Крумова.  "Има много ползи. От здравословните - подобрява..

публикувано на 09.10.24 в 10:06

С четка и сърце: Ивайло Митов създава изкуство и дарява надежда

Ивайло Митов е изключително талантлив млад художник, който избира тишината на родното си село Костелево пред суетата на големия град. Сред красотата и спокойствието на В рачанския край , той успява да се вдъхнови за творбите си. Както сам се изразява - "душата и тялото трябва да са синхронизирани, за да може да твориш" . Този..

публикувано на 08.10.24 в 17:30