Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължава се срокът за обходи по домовете

Над 60% от населението на област Видин е преброено, около 20 % са предпочели електронен начин

Автор:
Снимка: Радио Видин

В близо 140-годишната демографска история на България досега са извършени 17 преброявания на населението. Първото преброяване на населението на Княжество България е проведено на 31 декември 1880 година, тогава е проведено и преброяване на населението и в Източна Румелия, което по различни причини се смята за неуспешно. Седем години по-късно на 31 декември 1887 е проведено ново преброяване - първото след Съединението на Княжество България с Източна Румелия. През 1892 г.  за първи път се преброяват жилищата (обитавани и необитавани), а също и селскостопанските животни. Следват още дванайсет преброявания, докато се стигне до 2001 година, когато преброяването е първо за новия 21-ви век и за първи път датата и периодът на провеждането не са традиционно в началото или края на декември, а в съответствие с препоръките на Евростат то се провежда март месец. Десет години по-късно - през 2011 година за първи път e използван комбиниран метод за събиране на данни - електронно и класическо. 

Тази година в 18-то преброяване на населението отново можем да се преброим електронно или по класическият начин - с преброител, който посещава домът ни. Срокът за онлайн преброяването изтича на 30 септември, но преброяването чрез обход на домовете се удължава до 10 октомври,  реши на днешното си заседание Министерски съвет.  Промяната се налага, тъй като срокът на онлайн преброяването бе удължен до 30 септември и паралелното провеждане на изследването по двата метода създава известни затруднения в организацията на процеса. Така след приключване на електронното преброяване оставаха само 3 дни, в които да бъдат преброени лицата, които не са попълнили електронна карта. Удължаването на срока за преброяването ще осигури необходимото време преброителите да завършат дейностите си и да съберат цялата необходимата информация.

Във Видин по електронен начин са се преброили около 21 процента от населението, каза  началникът на Отдел "Статистически изследвания - Видин" Цветан Цветков:

"За област Видин електронно преброените лица са около 21 процента. По общини можем да кажем, че най-висок е делът на община Видин 27,8%. община Белоградчик с 16,2% и община Кула с 14,8%, всички останали общини са с под 10% електронно преброени лица. Остават 2 дни до приключване на електронното преброяване, така че всеки, който желае, може да преброи електронно. Знаете, че в момента тече и обхода с преброителите, извършва се преброяване на хартиен носител. Там нещата към днешна дата са следните - за всички общини, с изключение на община Белоградчик, община Димово и община Ружинци, във всички останали общини имаме преброени над 50% от населението с хартиена карта. Като най-голям е процентът на преброените в община Макреш с 88,9%, следвани от община Чупрене - 83,2%...  Електронно преброените лица за област Видин към 6 часа тази сутрин са 17 098 души, с хартиена карта са преброени 32 015 души към вчерашния ден."



Или ако трябва да обобщим- над 60 процента от населението на област Видин вече е преброено, като 40 процента от тях- на хартия, а 21 процента са се преброили електронно. От НСИ съобщиха, че кодът, който се получава при онлайн преброяването, не съдържа никаква лична информация, която може да бъде използвана от друг човек. Затова  хората не бива да се притесняват, че би могло да има злоупотреби с него. Ако по някаква причина ви е невъзможно да предадете кода на преброител - няма да бъдете глобени, а преброяването ви е завършено и валидно, уточняват от националната статистика.  

Преброиха ли се вече видинчани и срещнаха ли трудности?

"Да, да - по домовете, всичко е ОК, бързо мина, справиха се отлично... Идваха вкъщи преброителите, всичко беше точно... Електронно, не ми беше трудно. Много излишни въпроси, според мен... Да, електронно - синът ми ме преброи... Да, две момчета на живо дойдоха, много любезни бяха..."


Данните от проведените преброявания дават възможност да се проследи в рамките на един над стогодишен период развитието на човешкия капитал в България, да се характеризира възпроизводството на населението и неговата териториална мобилност. Малко са страните в света, които разполагат с такава обемна информация за населението и условията, при които то живее.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че агресивното..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00