Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Европа се нуждае от нови идеи, за се възстанови от кризата

Снимка: Ани Петрова, БНР

Пандемията от COVID-19 промени света. Европа се нуждае от нови идеи, за се възстанови от кризата и да намери устойчиви решения на предизвикателствата на бъдещето. Сред тях са климатичните изменения, напредъкът на цифровите технологии и засилената конкуренция на световно ниво. 

"Това е главният въпрос ‒ как да подготвим Европейския съюз, за да може той да действа и да реагира в утрешния свят", заяви Ги Верховстад, съпредседател от страна на Парламента на изпълнителния съвет на Конференцията за бъдещето на Европа:

"Първият въпрос, на който трябва да отговорим с тази конференция е каква е визията, която имаме за бъдещето на Европа. Kакви реформи са необходими на Европа за това бъдеще. И тогова идва вторият въпрос. Можем ли да направим това в актуалните работни рамки. Можем ли да направим това с процедурите, които имаме сега вътре в ЕС. Но това е само втория въпрос. Това, което бих искал при всички случаи да се избегне с теоретичното стартиране на дискусиите, е да не забравим за всички останали. За мен то започва с това какъв тип Европа искаме и тогава идва вторият въпрос. И ние няма да избегнем вторият въпрос. Втория въпрос е дали се нуждаем от промени в регистрационните процедури или в договорите, за да направим това да се случи. Но това е на втори план, в този момент ние сме концентрирани по първия въпрос."

"Ако искаме да бъдем подготвени за следващите десетилетия, ще трябва да реформираме Европейския съюз, а не да бъдем съюз, който реагира късно и недостатъчно на нещата, които се случват по света и в нашите общества"-заяви Ги Верховстад.

Оценката на въздействието на европейските средства за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19 показва няколко извода, каза Мариела Савкова управител на Областeн информационен център- Видин:

"На първо място бизнесите, които са от най-засегнатите сектори запазват дейността си. Безработицата на макро равнище задържа стойностите към март 2021 година, но в седем от областите на страната, включително Видин, има повишаване. Трябва да се отбележи, че трите летни месеца доведоха до по-бързо от очакваното икономическо възстановяване на сектора на услугите и туризма. С настъпващата нова заплаха на делта варианта на COVID обаче има риск от бърза загуба на положителния ефект, което налага продължаване на мерките на правителството за компенсация на най-засегнатите бизнеси."

Необходимо е по-добро взаимодействие между мерките на правителството и ангажиментите на бизнеса, социалните партньори, културните оператори и образователните институции, за да се постигне по-висока ефективност при ограничаване на пандемията:

"Добра стъпка в тази посока би била приоритетното финансиране на мерки за бенефициенти, които вече прилагат познатите средства за ограничение на разпространението на пандемията. Добре е да се насърчи с европейски средства по-широкото прилагане на така наречения "зелен пояс" от бизнесите и социалните партньори, които ефективно и на практика ограничават продължаващото разпространение на пандемията. Като цяло ефектът от компесаторните мерки, финансирани с европейски средства е краткосрочен. Затова икономическото възстановяване трябва да стъпи на нова икономическа визия за страната, която подпомага балансирания регионален растеж и заетост в цялата страна и особено в най-изоставащите региони."

За да се преодолее кризата, е концентриран финансов ресурс  за подпомагане най-вече на бизнеса, каза експертът в Областен информационен център-Видин Яна Гъркова:

"Откакто започна ковид кризата българската държава и не само, съвместно с Европейския съюз предприеха една сериозна алокация на финансов ресурс, чрез който да бъде подпомогнат най-вече бизнеса и в частност работниците, защото много хора бяха принудени да останат вкъщи след въвеждането на по-рестриктивните мерки за ограничаване на разпространението на пандемията."

За възстановяване от пандемията според Мариела Савкова е необходим икономически рестарт и европейските средства да бъдат насочени към основните приоритети на Европейския съюз до 2030 година, а те са- постигане на неутрална енергийна икономика и намаляване на въглеродните емисии с 50% до 2050-та година:

"Именно тези цели могат да заемат централна роля при създаването на нови работни места, развитие на човешките ресурси, гарантиране на правата на хората  за добър живот в регионите, чист въздух и вода, екологичен и устойчив  път на развитие."

Това включва и нов модел на европейските средства, който да прилага методологията на европейската кохезионна политика и качествено ново планиране на финансовата рамка на Европейския съюз в България, за да бъдат ограничени регионалните неравенства:

"Най-важната част от подобна нова визия за развитието на  икономиката на страната са имено развитието на иновациите, изграждане на научно-изследователската инфраструктура, развитие на дигитализацията и енергиен преход, дуалното образование и развитието на индустрията за здравословен живот, както и за развитие на туризма."

В периоди на кризи се появяват и много възможности. От това да се възползваме от тях зависи как ще се съвземем от тази пандемията, каза управителят на Областен информационен център- Видин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00