Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маринов - строителят на нова България

Автор:
Виктория Пишурка и Димитър Маринов – сватбата на дъщеря им София-Зора с д-р Хаджистамов
Снимка: Личен Архив на Александър Александров

Димитър Маринов е известен български книжовник, езиковед, учител, правист, етнограф. Той е основател и първи директор на Етнографския музей. Роден е на 14 октомври 1846 година с името Петко. Още от тримесечно бебе остава сирак и е осиновен от Вълкана и Марин Бонови в Лом. През 1863 година Димитър Маринов отново остава пълен сирак и е изгонен от родната си къща в Лом, защото е храненик. От тук започва и неговата одисея, която ще продължи почти до края на дните му - за пътя и живота на будителя и строителя на нова България, след като напуска Лом, разказа за Радио Видин историкът от Лом Александър Александров:


"От Лом Димитър Маринов се озовава в Рилския Манастир, където под покровителството на Неофит Рилски остава почти една година. Но съдбата му го принуждава да се върне отново в родния град, където се среща с учителя Никола Първанов - високо образован, голям ерудит, който успява да плени неговото сърце завинаги... Кръстьо Пишурка - неговият първи учител, Неофит Рилски и Никола Първанов са хората, които правят от детето Митко - личността Димитър Маринов. През 1875, учил последователно в Цариград и Белград, Димитър Маринов се връща отново в Лом, но този път вече като учител... Първите дни след освобождението Димитър Маринов е избран за председател на Ломския съдебен съвет, като такъв той участва и в Учредителното събрание, което е проведено в стария конак в Търново... От този момент животът на Димитър Маринов продължава много динамично. За кратко време е председател на Съдебния съвет в Силистра и Русе. През 1883 година вече е учител в ломската гимназия. Това всъщност е и неговата мечта - той просто иска да е учител, но по стечение на различни обстоятелства - заради знанията си, заради опита си - той много често е ваден от любимото си училище и са му налагани административни длъжности, които да заема. Така от 1887 е назначен за окръжен управител на Лом, още от следващата 1888 до 1893, тоест 5 години е директор на русенската мъжка гимназия... 
От Русе Димитър Маринов заминава за София, където в рамките на 1 година е директор на Софийската девическа гимназия, за същия период от една година е директор и на Народната библиотека, след това продължава като учител в Софийската мъжка гимназия. Като през целия този период той сътрудничи активно на периодичния печат. През 1900 година по предложение на екзарх Йосиф Димитър Маринов е назначен за главен редактор на Екзархийския вестник "Вести". И той със семейството си се мести в Цариград... От 1906 година е пръв директор и основател на Етнографския музей. Тази му дейност не продължава много дълго - конкретно до 10 март 1908 година, когато на 62 годишна възраст Димитър Маринов се пенсионира. Но заради своя опит и знания по време на Първата световна война е изпратен като окръжен управител в Кавадарци, където остава 2 години. Там той става свидетел на втората национална катастрофа и на рухналите национални идеали, които изживява много тежко, като това го кара да се оттегли окончателно от обществено политическата си дейност. 
От там той се прибира в Лом, където продължава да работи над ръкописите си... Неизброимо е книжовното наследство на Димитър Маринов. Изпод неговото перо са излезли десетки хиляди страници в областта на етнографията, историята, политиката, мемоарите, публицистиката. Сред най-значимите му трудове се откроява поредицата "Жива старина". Това са седем книжки, излезли в периода 1891-1914 година, в които Димитър Маринов представя етнографско изследване, много богато, което обхваща района на Северозападна България... Към неговото творчество трябва да се причислят и първата история на българската литература, която той пише, "История на град Лом и ломска околия" - това е книга, която си остава в ръкопис почти 100 години и е отпечатана почти един век след нейното написване... Като венец на своето творчество пише през 20-те години на 20 век своята богата автобиография. Творчеството на Димитър Маринов е оценено много високо. Още приживе на него, като за неговите творби професор Иван Шишманов споделя: "Трудовете на Димитър Маринов ще се четат и тогава, когато моите научни изследвания ще гният по лавиците на библиотеките и в скоби доуточнява, ако въобще им се направи тази чест". 
През 1921 година Димитър Маринов приема духовен сан, а през 1929 година, когато губи своята спътница в живота Виктория Вишурка Димитър Маринов  се оттегля окончателно от обществения живот до смъртта си на 10 януари 1940 година".

На 14 октомври 2021, на 175-тата годишнина от рождението на Димитър Маринов, на сградата на Ломския районен съд беше открит барелеф на големия наш общественик. 

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 16 май 2024 слушаме Бети Картър

Днес се навършват 95 г. от рождението на Бети Картър. Тя е с уникален леко дрезгав тембър, специфичен начин на звукоизвличане и лесно разпознаваем глас с широк октавов и динамичен диапазон. Като част от състава на Лионел Хамптън, Бети Картър влиза в историята на музиката като една от последните джаз певици от ерата на биг бенда. През 1969 г...

публикувано на 16.05.24 в 09:00

Еднодневна школа за деца организираха от КСР"Дунав-Видин"

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба по спортен риболов "Дунав-Видин". Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30