Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа понижи прогнозата си за икономиката ни- какво означава това?

Снимка: Архив

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи прогнозата си за икономиката на България за тази година, но я повиши леко за следващата 2022 г. Според последния доклад на банката "Регионални икономически перспективи", икономиката на страната ни ще се разшири с 4,2% тази година, което е с 0,3 процентни пункта по-ниско спрямо предишната прогноза от юни. За следващата година, очакванията са ръстът на икономиката да достигне 4,4%. За сравнение, предишните прогнози бяха за разширяване от 4,0%. Съгласно доклада, доходът на глава на населението в страната е достигнал нивата от четвъртото тримесечие на 2019 г. през второто тримесечие на 2021 г. Банката отбелязва, че макар през първата половина на 2021 г., БВП да се е разширил с 3,1% на годишна база, инерцията на възстановяване се е забавила през второто тримесечие. Частното потребление се е ускорило през вторите три месеца на годината на фона на облекчените мерки около пандемията и силния ръст на заплащането. В същото време обаче възстановяването на инвестициите остава слабо, на около 7% под предкризисните нива. Какво означава тази прогноза за страната ни и ще започне ли възстановяване след проведените избори? Износът на стоки се е възстановил до по-голяма степен през второто тримесечие на 2021 г. след скромни данни за същия период година по- рано. Износът на услуги бележи силно представяне през периода, увеличавайки се с 45%, което обаче не е достатъчно да се затвори разликата с предкризисните нива. Според доклада рисковете пред страната са свързани с ниските нива на ваксинация и продължаващата политическа криза. По темата разговаряхме с Красимира Георгиева, главен редактор на сп. "Бизнес Глобъл":

"Това е много ясен знак, че икономиката на България не се възстановява от пандемията с темповете, с които се възстановяват преките ни конкуренти. Преди дни излезе и есенната макро прогноза на Европейската комисия, която е същия тренд. Там икономическият ръст на България намалява, той е под 4% за разлика от общия тренд в ЕС, където е за малко по- силен ръст от очакваното, от пролетните прогнози, т.е. икономиката на България се възстановява по- слабо ... Нещото, което прави впечатление е, че от ЕБВР казват, че възстановяването, ръстът на българската икономика тази година се движи основно от частното потребление, но изостават инвестициите. А точно инвестициите са показател за един дълготраен и стабилен икономически ръст."- посочи Красимира Георгиева.

Трябва ли да ни плаши прогнозата на ЕБВР за развитието на икономиката на страната ни? Това попитахме Адриан Николов, икономист от Института за пазарна икономика.

"Тази прогноза не се различава кой знае колко много от прогнозите, които дават другите институции. На 11 ноември бе публикувана и есенната прогноза на Комисията, която сочи един относително по- бавен ръст в сравнение с предишния период. Комисията ни дава 3.8% ръст на БВП през 2021 година 4.1% определя за 2023 година. Та това, което ни дават институциите всъщност е едно възстановяване към това, което имахме като икономическа динамика преди кризата. 3.6% бе традиционния ръст на българската икономика в годините на сериозна разширяване в периода преди кризата и реално ни е се връщаме до голяма степен в това русло. Няма нищо особено и шокиращо."- обясни Адриан Николов.

Какво казва бизнесът в БГ Северозапад? Разговаряхме с Пламен Каменов, собственик на шивашко предприятие във Видин:

"Определено моите очаквания са оптимистични. Оптимизмът е дълбоко заложен у хората, той произтича и от генетичния ни код и чувството ни за самосъхранение. ние вече доста години, те са вече повече от 30 се надяваме, но този път самата обстановка е много по- различна от онова, на което бяхме свидетели през този период от време. Лошото е, че нещата стигнаха дотам, че те започват да се решават не заради нас, а въпреки нас. Ние сме от една страна член на ЕС, а от другата страна стои прецедента нашето и икономическо, и политическо, и социално състояние. Общество, което е в разпад на ценностната си система, на морала, на моралните си устои- това означава, че без оптимизъм няма да можем да решим проблемите си."- каза Пламен Каменов.

Оптимисти ли са видинчани за възстановяване след проведените избори в неделя- това ги попитахме в анкета:

"С новите, новите ... тези "ПП", надявам се да се подобрят тези неща- стандарт на живот, благополучие на народа. Друго е да си временно, а друго е вече да си стъпил на педала на властта. Това са много сложни икономически понятия и термини, а аз не съм вътре в нещата и не мога да ги коментирам. Аза само коментирам от страната на битов потребител ... Самият ЕС трябва да претърпи промени, а не само ние. Ние виждаме истината малко по- добре от тях. Ние, източните държави и тези от Централна Европа. Разбира се, че икономиката е свързана със здравната криза. Икономиката се задъхва. Не може и да не се появят спекуланти."- коментираха видинчани.

Като цяло за 37-те страни в региона, който покрива ЕБВР, тя повишава прогнозата си за 2021 г. до ръст от 5,5%. Това представлява възходяща корекция спрямо прогнозата от юни и се дължи на силното представяне през първото полугодие, но въпреки това банката предупреждава, че предстоят сериозни рискове. Каква трябва да бъде първата стъпка на следващото правителство, за да започне плавен ръст на икономиката на България- това попитахме Красимира Георгиева, главен редактор на сп. "Бизнес Глобъл".

"Основното нещо е рязко да се вдигне темпът на ваксинация. Това е нещото, което се повтаря и в двете прогнози- и на Европейската банка и на Европейската комисия. Това се повтаря като причина, за да се понижава прогнозата за развитието на икономиката на България. Когато хората са ваксинирани, ще може общественият и икономическият живот да си работят по нормалния начин. Няма да има рестрикции и няма да има затваряния."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35