Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна за теб!

ЕС и цифровите технологии в помощ на хората, фирмите и околната среда

Снимка: Архив

Цифровата трансформация е сред главните приоритети на ЕС. Европарламентът помага за определяне на политиките, които целят да засилят капацитета на Европа в дигиталната област, да увеличат възможностите пред бизнеса, да развият уменията на хората, да подпомогнат зеления преход и да подобрят обществените услуги. През май тази година бе приет доклад за изграждането на цифровото бъдеще на Европа, в който основен акцент е използването на възможностите на единния цифров пазар, развитие на технологиите с изкуствен интелект и подкрепа за иновациите в цифровата област. Евродепутатът Иво Христов обясни ролята на технологиите с т. нар. "изкуствен интелект":

"Внедряването на изкуствения интелект носи очевидни ползи, но и ред предизвикателства. Изкуственият интелект не е поредната технологична революция, а Мефистофелско изкушение, заложник на което в бъдеще ще е самото ни съществуване като биологичен вид и човешко същество. Затова икономическите перспективи и конкуретният натиск не са достатъчен аргумент за бързото въвеждане на новите технологии. Огромната пропаст между човешкото ни осъзнаване от една страна и големите технологични възможности, които вече притежаваме от друга, крие рискове."

Как изкуственият интелект влияе върху потребителския пазар и производителността на труда? Евродепутатът Цветелина Пенкова:

"Изкуственият интелект може да промени начинът, по който функционира потребителския пазар в икономиката. Ползите както за потребителите, така и за бизнеса са многобройни, но опасенията все още остават. Ако в Европа успеем да интегрираме изкуствения интелект в работния процес, бихме могли да увеличим производителността с 20% и да добавим 2,7 трилиона евро към европейската икономика до 2030 г. Въпреки това, прозрачността, сигурността и надеждността на данните все още предизвикват някои тревоги. Изключително важно е потребителите да имат ясни права, които ги защитават и им позволяват да се възползват от социалната цифрова трансформация. Използването на изкуствен интелект не трябва да бъде фокусирано само върху постигането на конкурентоспособност, трябва да бъде фокусирано и върху подобряването на благосъстоянието на европейските граждани, постигането на целите на Зелената сделка и споделянето на технологичния напредък и осигуряването на зелено еко- икономическо развитие, което осигурява целите на социалното включване. Европа се нуждае от управляван от потребителите изкуствен интелект, който гарантира, че никой няма да бъде изоставен."

Цифровите платформи, интернет на нещата, компютърните услуги в облак и изкуственият интелект са част от водещите технологии, които променят множество сектори на икономиката. Те правят възможни оптимизацията на производството, намаляването на емисиите и отпадъците и засилване на конкурентните предимства на компаниите, обясни Емил Кирилов от Видин, собственик на компания, занимаваща се с разработката на електронни устройства: 

"Дигиталната трансформация дава възможност за следене на различни величини от разстояние, както и за управлението на цели процеси. Това е възможно благодарение на всеобхватната интернет свързаност и оттам идва възможността да свържем всяко устройство в обща мрежа или както е по- известна тази мрежа "интернет на нещата" ... Преди около 3-4 години започнахме работа по проект, който бе финансиран по линия на ЕС и който има за цел оптимизирането на сметосъбирането. Ние се насочихме към рициклируемите отпадъци и по конкретно събирането на текстил."

Кризата с COVID-19 изисква дългосрочен отговор на много въпроси и именно цифровите решения предлагат важни предимства за възстановяването на Европа и утвърждаване на конкурентната ѝ позиция в глобалната икономика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват не от Русе, както обикновено, а от Видин, каза за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава, Видин е свързан по няколко..

публикувано на 26.06.24 в 14:00

Млада майка се нуждае от средства за лечение в Турция

Десислава Емилиянова е обикновена жена с необикновена история. Медицински работник по професия, бунтар по душа и майка по призвание - така най-правилно бихме могли да я опишем. Зад всичко това обаче седи няколкогодишната ѝ битка. Най-важната в живота ѝ. Не, защото е за живота ѝ, а защото се бори да остане в този на дъщеря си.  Преди 3 години..

публикувано на 26.06.24 в 13:00

Видинското читалище "Славяни" празнува 10-годишнината си с концерт

Десет години от създаването на Народно читалище "Слявани 2013" ще бъдат отбелязани с празничен концерт във Видин тази вечер. "От извора до наши дни" е мотото на събитието. В програмата на концерта са включени народни и съвременни танци, които ще бъдат изпълнени от танцовите състави на читалището, обясни хореографът Деян Славчев...

публикувано на 26.06.24 в 10:15

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03

Жителка на село Новоселци се оплака от слабо електрозахранване

Жителка на видинското  село Новоселци сигнализира, че от години има проблем с електрозахранването . Габриела Борисова казва, че   токът в дома ѝ е слаб, има и изгорели електроуреди. Сигнализирали са писмено и устно енергийното дружеството, но досега нямат решение на проблема.  "Тук, преди няколко години, токът стана много слаб, направо като..

публикувано на 25.06.24 в 14:52

РЗИ-Видин: Къпането в река Дунав няма да бъде разрешено

С настъпването на горещите дни  видинчани търсят прохлада във водите на река Дунав . Доколко това е здравословно и разрешено ли е, потърсихме за коментар Регионалната здравна инспекция във Видин . От РЗИ съобщиха, че къпането във водите на река Дунав няма да бъде разрешено и занапред, тъй като крие риск за хората. "И тази и следващите..

публикувано на 25.06.24 в 14:24
Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Красимир Георгиев, АКАБ: Държавата се опитва да изгони търговците от храма, но иска и да ги компенсира

Предлаганите промени в обучението и изпитите за шофьори, които предвиждат кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението , са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на транспорта. Другото съществено предложение е за пълна дигитализация..

публикувано на 25.06.24 в 13:59