Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледна украса и в малките населени места в Северозапада

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

С красива Коледна украса грейнаха големите градове в страната. Всеки град се хвали с огромните си елхи, безброй цветни украси, дядоколедовци, сърнички и коледни базари. Има ли обаче такава Коледна радост и в малките населени места от Северозапада? В селцата също има деца и те също искат да се докоснат до магията на Коледната украса. Наша репортерска проверка показва, че има и тя е сътворена от читалищата по места. В село Винарово, община Ново село, където тачат традициите, са направили прекрасна украса в читалището и кметството, разказа Босилка Александрова- библиотекар към Народно читалище "Зора- 1927" в селото:

"По традиция за коледните празници украсяваме сградата на кметството, като там на втория етаж е и читалището. Имаме си една елхичка навън и нея украсяваме със светещи гирлянди и лампички. Украсили сме и коридора на читалището... Участваме и в конкурс със сурвачки, организиран от община Ново село. Радват се хората..."

   
Във видинското село Буковец, освен че са направили коледна украса, са организирали и конкурс за коледна снимка, обясни Вероника Атанасова секретар на тамошното читалище "Просвета-1925":

"Все още имаме да слагаме още украса. Украсихме една елха пред читалището. Една жена е отрязала голяма елха и ни даде върха ѝ. Украсата изработваме сами... Организирахме и конкурс за снимка на коледна украса в населени места в цялата страна. Снимка на градската украса, а не у дома. Ще има и награди. Има коледно настроение..."  

В село Ружинци, което е и общински център, също се радват на красива Рождественска украса.

"Украса има в общинския център, но не сме забравили и малките населени места. Там също има украса... Коледната украса в Ружинци е под мотото- "Водещо е сърцето", обясни секретаря на читалище "Христо Ботев -1898" Иво Иванов, известен на любителите на стойностната музика и като DJ Иво.  


В село Остров също си имат красива коледна украса, разказа секретарят на читалище "Развитие- 1903" в селото Анелия Бенкина:

"И тази година, съвместно с кметството, направихме украса на площада. Запалването на светлините ще е в понеделник. Няма да имаме голямо тържество, но деца от първи клас ще рецитират стихчета... Радваме се на украсата, защото това е най-светлия празник..."


Видинското село Синаговци също блести в коледна украса. По стечение на обстоятелствата секретарят на читалището  "Наука-1925 година" Даниела Георгиева се е завърнала на работа от началото на седмицата след прекаран ковид. Но за да има там украса, в нейно отсъствие се е постарал кметският наместник Марио Симовонян. Даниела обаче е активна и в социалните мрежи и споделя интересни коледни постове:


"Благодаря на кмета, че постави украсата. Аз пък активно споделям в социалните мрежи Коледни настроения. Ето на каква легенда попаднах, която искам да споделя с вас: "През святата нощ, когато във Витлеем се родил Христос, дърветата и цветята поискали да го видят и поздравят... Елхата се замолила и тя да отиде с палмата и маслината, но те надменно и се присмели. Тя имала остри игли вместо листа и тежко миришела на смола. Палмата дарила Младенеца с най-хубавия си лист, маслината дала от благоуханното си масло. Омърлушената елха, която нямала такива дарове, се отдръпнала... Един ангел видял това и казал на елхата, в смирението си да не се унижава, отдръпва и свалил от небето сияйни звездички, с които окичил клоните ѝ. Младенецът отворил очи и само нея гледал, елхата не се възгордяла, а осветила и палмата, и маслината със сиянието си. Това била наградата за скромността ѝ. От този момент на елхата било отредено да краси празника на Рождество Христово..."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18