Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините в Северозапада са в тежко финансово състояние в края на годината

Снимка: БГНЕС

Общините в България посрещат новата година с 30% по-високи разходи, но със същия бюджет. Как ще компенсират нарасналите харчове, ще поемат ли нови дългове, ще се наложи ли да увеличат местните данъци и такси или да ограничат част от общинските си дейности?

Общините ще бъдат затруднени през януари със стария бюджет заради очаквания ръст на минималната работна заплата и скъпия ток, заяви в интервю за БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

Разходите на местните власти за издръжка на всички общински системи са нараснали с над 30% и ще бъде проблем за тях да посрещнат първия месец от новата година с обем от средства, който ще бъде същият като през януари 2021 година, защото няма да е приет държавният бюджет за догодина, подчерта Георгиева. Тя припомни, че през януари общините нямат никакви собствени данъчни приходи.

Кметът на Община Видин Цветан Ценков внесе предложение пред Общинския съвет да бъдат актуализирани местните данъци и такси, които, по думите му, не са повишавани повече от десетилетие. Местният парламент обаче отхвърли тази точка от дневния ред на последното си редовно заседание. За да се развива успешно и да привлича инвестиции, Община Видин се нуждае от допълнителни приходи, обясни кметът Цветан Ценков:

"При тази инфлация и скочилата цена на тока, примерно за Община Видин от 100 000 на месец скочи вече на 200 000 лева, се очаква "дупка" в бюджета за годината около 1 200 000 лева. С какво можем да я покрием? Общината заради това се опитва да актуализира неактуализираните в последните 13 години данъци. Абсолютна спекулация е, че се иска повишение от 100%. За градските имоти от първа до четвърта зона разликата е около 50 лева, което е около 40%, но ако ги разделите на 12 месеца се получава по няколко лева. Същото е и за селските имоти. От 4,30 лева става 5, примерно. Да, това са 30%, но 1 лев го разделете на 12 месеца. Тъй като не съм безотговорен човек, нито се считам за политическа креатура, ако на някого му пука за Видин, на първо място на мен би следвало, защото съм кмет. Не може градът ни да остане в това състояние. Успяхме за две години в най-тежката криза да си оправим града. Да го почистим- над 60 тона боклуци повече средно месечно сме изхвърлили. В момента правим специални постъпки пред Министерския съвет, нека да се случат. Не мога да се държа безотговорно и да политиканствам. Напротив- държа се изключително отговорно, защото не може градът ни да продължава да се развива половинчато. Искам индустриални зони, искам да привличаме инвеститори, искам градът ни да е чист, да преасфалтираме селата и града, както го правихме последната година и половина. Всички тези неща са придобивки за нашите съграждани и те изискват средстват. И през януари, и през февруари ще се обсъждат данъците. Нека хората разберат, че така няма как да се оправим. Уж всички обичат Видин, а непрекъснато плюят усилията на Общината. Тази актуализация е много, много закъсняла. Решението обаче е на общинските съветници. Те после ще искат при обсъждането на бюджета пари за спорт, пари за културните фестивали, пари за асфалтиране, пари за всичко и тогава ще видим откъде да ги вземем. Ние пак ще се справим, най-много да натрупаме още дефицит, какъвто се очертава. Така че изходът е този, няма друг."

Жителите на община Видин плащат почти два пъти по-малки налози от съседна Монтана, посочи още кметът Цветан Ценков.


Кметът на община Белоградчик Борис Николов също призна, че общинското ръководство е изправено пред огромни трудности да стабилизира бюджета си в края на годината и началото на следващата:

"Много е трудно. Ще останат неразплатени разходи със сигурност, а всички кредитори си искат парите, но ще се мъчим в това състояние да останем. И без това собствените приходи рязко падат през тези три месеца. Няма да е леко в никакъв случай, ще има неща, които няма да се плащат, ще се оставят за нагодина. Ще се стараем да съберем пари за заплатите, защото хората не са виновни, и каквото можем, това ще разплащаме по издръжката на общината. Ще има проблеми, ще има напрежение."

Увеличението цената на тока може да доведе до фалит малките общини.

"Преди сме плащали по 11-12 000 лева за ток, последната фактурата е за 22 000 лева", съобщи кметът на Чипровци Пламен Петков.

"Караме ли така, продължим ли така, с този бюджет няма как да се справим. За малките общини е убийствено. Това ни води до фалит".

"Община Георги Дамяново ще има неразплатени сметки за ток за годината", каза кметът Нина Петкова: "За нашата община цените са драстично високи. Трудно се справяме".

Компенсациите, отпуснати от държавата на общините заради високите сметки за ток, не покриват напълно увеличението на цената на електроенергията, заяви кметът на Монтана Златко Живков. Той съобщи, че само за улично осветление в Монтана, без 23-те села на общината, сметката за ноември е 98 000 лева. Разчетът, направен в началото на годината е за 35-40 000 лева на месец, съобщи кметът и попита от къде да се вземат пари за покриване на разликата. Златко Живков е член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.

Кметовете настояват за увеличение на основните субсидии за общините, за да бъде осигурена финансовата им стабилност. Искат ръст от 689 милиона лева на трансферите за делегирани държавни дейности. Предложението е заради очакваното покачване на минималната работна заплата, лавинообразния скок в цените на електричество, газ, горива, хранителни продукти и други. От НСОРБ настояват и за повишение на общата изравнителна субсидия със 139 милиона лева за всички общини. Друго предложение за увеличение е на целевите средства за капиталови разходи със 105 милиона лева.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42