Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Бъдни вечер в село Стубел с истории за миналото и настоящето

На Бъдни вечер, в очакване на Рождество, гостуваме на монтанското село Стубел. С местните хора разговаряме за  традициите и историята на селото. Проверяваме какво си спомнят за Бъдни вечер и Коледа във времето на тяхното детство по-възрастни жители, как виждат традициите днес и какво смятат за бъдещето на Стубел.

Кметът на селото, Емилия Йорданова не отрича, че животът на село, при това в обстановка на пандемия и липса на средства, не е лек, но път гледат уверено напред и се стараят да запазят живота в нормални граници:

"В нашето село, както и в други села, животът е по-сложен сега... Просто, чувстваме се, сякаш сме на война. Ние също имахме проблеми с разпространението на коронавируса, имахме и починали хора. По селата населението е застаряващо, хората са с различни болести, така че коронавирусът няма как да не даде отражение. Това си е сериозен проблем и хората са уплашени. Начинът на живот се промени- намалихме контактите, сбирките, просто социалният живот изостана...Минали години в селото много се събирахме, бяхме заедно на празници, рождени дни, имени дни. Нашето читалище от няколко години също има много богата дейност. За миналата и настоящата година  имахме доста прояви, но не бяха така, както сме свикнали през останалите години.

Въпреки пандемията и новите условия успяхме да направим доста неща, както навън, така и в селото. Традиционния събор "Пъстрина пее" тази година го направихме на седми август. Набързо го организирахме в промеждутъка, когато се разхлабват мерките. Не ми беше много трудно, защото колективите в съседните села винаги приемат с удоволствие поканите...
 
...Преди години в селото е имало родилно отделение и жените са раждали тук в здравния пункт. Моят съпруг също е роден в Стубел. През 1972 година е закрито родилното. Тогава населението на селото е било 2 000 човека, в момента сме 500. И сега не сме малко, но е имало и години, например 1943 година, когато в Стубел е имало 3 800 човека...

Това е много голям демографски срив. Така селата с течение на времето стават със затихващи функции. Затова сега се опитваме да върнем младите хора и ще бъде хубаво, ако се случи. Въпреки че ние нещата някак ги правим отзад напред. Хубаво е да се върнат младите хора, но те искат условия за живот, а инфраструктурата и начинът на живот по селата в момента не ги предразполагат много да се върнат тук...

През последните години правя ремонти, но понеже сградите, които се нуждаят от тях са много големи и изискват много средства, няма как да се направят за 2-3 години. Нещата са изоставени от предишни години и сега е по-трудно и по-скъпо...
 
За следващата година много неща бих си пожелала, защото ние имаме нужда от много неща. В селото има млади хора и много ми се иска тези млади хора да имат по-голяма грижа и отношение към начина ни на живот. И другото, което бих си пожелала е, сега да започнат да се случват някакви проекти за селата и подобряване на инфраструктурата. Най-належащо е асфалтирането на улиците. От 34 км вътрешна мрежа, имаме само две асфалтирани улици, които са асфалтирани през 80-те години на миналия век и аз само ги изкърпвам. А това е все едно нищо не правим, защото тази година изкърпваме едни дупки, а през следващата се появяват нови и нови, и нови... Хубаво е да се направят както трябва, защото все пак живеем в 21 век..."

Цялото интервю с кмета на село Стубел Емилия Йорданова, спомените на Иванка Шишкова и Евдокия Събева за празнуването на Бъдни вечер и Коледа в миналото, празничните трапези и обичаите на тези дни, както и анкета с местни жители - в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00