Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Балювица и лековитото му изворче

18
Село Ба̀лювица, община Берковица
Снимка: радио Видин


В село  Ба̀лювица сме. Селото се намира в община Берковица, на по 15 км от Монтана и Берковица. 

Селото се слави това, че оттук са произлезли много учители, образовани хора, местните казват, че Балювица е село на интелигенти. Тук са родени поетът Младен Исаев и 
основателят на курорта Вършец и на балнеоложкото дело в България- д-р Дамян Иванов. 
 
Два пъти Балювица е носител на приза "Образцово село". И има защо- Балювица е голямо и красиво село, с просторни, двуетажни къщи, строени по времето на социализма. Тогава в селото се развиват животновъдството и земеделието. Хората започват да Старото училище в село  Ба̀лювица, община Берковица. Днес е кметство.благоустрояват и подобряват живота си. С по-големи къщи и по-добри условия за живот. Районът е бил благоприятен за отглеждане на ягоди.
Днес селото е съхранило къщите си, живеят предимно възрастни хора, 27 са жителите на селото.



В много добре запазената постройка на някогашното училище днес се помещава кметството, посреща ни кметският наместник Анелия Ангелова:
 


"Всяка година в края на юли се прави родовата среща, на нея се събират много балювчини от близо и далеч, за да се видят, да си спомнят добрите години и хубавите хора, да отидат до гроба на близките си и да почерпят от силата на родната земя."

Най -важната задача, която си поставя като близка цел Анелия Ангелова, е ремонтът на пътя от главния път до селото. 




Семейството на Анелия Ангелова продължава старата традиция - да развива животновъдство. От 20 години тя и нейният съпруг гледат овце. В момента животните са 200 овце. Не се оплаква, но и не крие, че не е лесна тази дейност, особено, когато се опитваш сам да се справиш  с всички предизвикателства и трудности в бранша.


Близостта на селото до Монтана и Берковица го прави едно от предпочитаните села, в които се купуват къщи. Селото оживява през лятото, когато хората се прибират, за да поддържат дворовете и къщите си и да си насадят екологично чисти зеленчуци и плодове.


Ковид ситуацията притеснява хората в Балювица, но към момента всички са здрави и спазват задължителното изискване за носене на маски, уточнява  Анелия Ангелова.



Иван Иванов е роден в Балювица, от църковното настоятелство е, намираме го пред черквата, където очаква да дойдат хора за погребение. Църквата "Света Троица" е строена през 1872 година, красива и поддържана, в близост до нея се намира старото килийно училище.


Църквата в село  Ба̀лювица, община Берковица
Най-възрастният дядо в селото, Захарий Костов Дакев, на 97 години 76 години е членувал в БКП и си спомня за това как Балювица е била два пъти награждавана за образцово село, за видните учители, професори, архитекти, родени тук. 


В Балювица идват хора от близо и далеч, защото знаят, че край селото, в скалите, тече лековита вода. Хората споделят, че водата лекува най-вече очите. Други казват, че я пият за стомаха и се чувстват добре. До кладенчето се отива по стръмна пътечка, минава се край гробището, през гората, преминава се през мостче над реката и се стига до голяма скала, откъдето извира лековитата вода. Точно до него пада отвисоко  не много голям водопад. Хората оставят парички, има  и икона на Богородица и на Исус Христос. Местните казват, че не само трябва да ползваш водата, но трябва да вярваш в изцелението си. В това е убеден и Петър от село Боровци.

Лековитият извор в село  Ба̀лювица, община Берковица



Още за живота в Балювица може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00