Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паветата от улиците в Белоградчик няма да бъдат продавани

Цветарниците от павета пред Младежкия дом - Белоградчик
Снимка: личен архив


Да се продадат ли паветата от асфалтираните улици на град Белоградчик или да се използват от общината по най-рационален начин? Дилемата активира хората в социалните мрежи и раздели мненията.

Идеята да не се продават паветата  е на Тодор Цеков, заместник-председател на ОБС Белоградчик и активен гражданин на Белоградчик. Много и разнообразни са мненията на гражданите на Белоградчик, но те се обединяват около разумността на идеята, показа анкета на Радио Видин:


"По-добре е да се използват някъде, където трябва, да се направи нещо, има улици, където асфалта не става... Да се използват по някои градинки... Явно, че трябва де се използват... Но там, където има павета да се поддържат... не ги пререждат, те са вечни, ама трябва от време на време да се поддържат... Да се направи градинка, цветарници и други неща... Трябва да се използват за нещо хубаво за града."


На последното заседание на ОбС Белоградчик беше обсъдено и новото предложение -  паветата да се използват по най-добрия начин, направено от заместник-председателят на ОбС -Белоградчик Тодор Цеков. С 10 гласа "За" и 2 "Въздържал се" общинските съветници приеха да не се продават павета:


"Внесеното предложение бе извадените стари павета от улиците на Белоградчик и в момента са складирани, да бъдат продадени, за да се подобри финансовото състояние на общината, става въпрос за 10 хил. лв. Аз още на заседанието на комисиите  се възпротивих на това предложение. Не по друга причина, а поради това, че паветата са част от нашата история и би било добре да го използваме по-ползотворно, вместо да го продаваме... След като разбуних духовете в социалните  мрежи, излязоха много интересни предложения и всички се обединихме около това, че когато около няколковековен паметник решиш да облагородиш една площ, е по-добре да се използват павета, отколкото  асфалт... Паветата няма да се продадат, а ще се използват на този етап..."
 
И така на следващото заседание на ОбС - Белоградчик  ще се обсъждат предложенията за това къде да бъдат поставени паветата. Към момента има две предложения - да се разшири паркингът на Калето към резервоара с паваж. Да се павира пътят до местността "Панаирището".


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Луксозен къмпинг сред Белоградчишките скали дава възможност за отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов днес се..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

"Кармина Бурана" ще зарадва публиката във Враца

Едно от най-обичаните произведения в музикалния свят сценичната кантата за солисти, хор и оркестър от Карл Орф "Кармина Бурана" ще бъде представено тази вечер във Враца . Участие ще вземат изпълнители от България и Румъния, обясни директорът на Симфониета - Враца Христо Павлов :  "Като цяло интересното е, че е в колаборация с доста колеги от..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09