Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телескопът "Джеймс Уеб" ще търси извънземен живот

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Невиждан досега поглед към Космоса е на път да осигури най-мощният телескоп в историята "Джеймс Уеб". Той може да помогне да открием планети, наподобяващи нашата, с живот на тях. Наследникът на "Хъбъл" е изстрелян и изпратен в междупланетното пространство и ще наблюдава Космоса основно в инфрачервения спектър. Това ще осигури поглед отвъд облаците от газ и прах, където се раждат звездите. 


"Джеймс Уеб" е реализиран съвместно между НАСА, Европейската космическа агенция и Канада, коментира за Радио ВИДИН Светослав Александров, администратор на уебсайта "Космос БГ" и автор на научно-популярни книги свързани с Космоса.


"За разлика от "Хъбъл", който основно работеше във видимата и ултравиолетовата област, "Джеймс Уеб" е инфрачервен телескоп... Става въпрос за изучаването на най-далечните обекти, които могат да се видят от нашата Слънчева система, все пак телескопът работи в междупланетното пространство, отдалечени буквално на милиони години след големият взрив. Така че, очакваме "Джеймс Уеб" да разясни тайните всъщност на съществуването на най-ранната вселена... Друга една задача е характеризирането на условията на извънслънчевите планети или така наречените "Екзопланети". През последния четвърт век бяха открити множество планети, които обикалят около други звезди. В началото бяха откривани само газови гиганти, но впоследствие науката напредна дотолкова, че бяха открити планети, които са с размери на Земята. Ние не знаем, почти нищо за тях. Ние знаем, горе-долу какви са им орбиталните характеристики, но ние не знаем, какви са атмосферните условия, какъв е химичният състав. А това са важни задачи, които трябва да бъдат изяснени преди да установи дали има извънземен живот. Така че, "Джеймс Уеб" представлява много сериозна към характеризирането на условията на извънслънчевите планети. И кой знае, може би някой ден ще успеем да открием и някоя, която наподобява много на нашата собствена Земя, а защо да няма и живот на нея? Сега предстоят няколко големи събития още, преди той да може да започне научната си дейност. Първото е пристигането около тази точка на "Лагранж", което ще стане в края на януари... Цялата подготвителна работа ще отнеме някъде близо 5 месеца, така че първите фотографии от  "Джеймс Уеб" ще видим не по-рано от това лято... Очакваме един много сериозен период на научна работа. В един момент научната дейност ще бъде разширена до етап, до който всеки от нас ще може да се включи. С "Хъбъл" това вече се случи. Очакваме красиви изображения, ще бъдат изключително детайлни."


Според повечето видинчани, с които разговаряхме, телескопът "Джеймс Уеб" ще открие в Космоса извънземен живот: 


"Сега да кажем, че на тоя свят, е така, по една случайност, има живот и така определена, както е човека, върха на целият свят, е смешно да се каже. Ние ако разбираме живота да дишаме и да издишаме, много силно се заблуждаваме. Живота е под различни форми. Биологията е нещо велико, тя в нея се откриват какви ли не неща. Физиката също, там се откриват много неща, които до оня ден са били просто някаква фантазия... Не, не сме сами, категорично. Не може да сме единственият индивид във Вселената. Ами защото не може да бъдем уникални в множеството вселени... Мисля, че такъв живот може да има на друга планета, светът напредва и за това имам това мнение... Все нови неща измислят, опитвайки се да намерят живот. Точно този телескоп целта е да е извън атмосферата нали, за да няма смущения от атмосферата..."


Изстрелването и разгъването на телескопа "Джеймс Уеб" е най-сложната операция в далечния космос, провеждана някога в историята на роботизираната космонавтиката, допълва Светослав Александров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56