Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

78 години от бомбардировките над Враца

Автор:
Разрушената фасада на сградата на читалище "Развитие" във Враца
Снимка: Архив Ива Антонова


Днес се навършват 78 години от бомбардировките над Враца. При бомбардировките загиват 124 и са ранени 250 души. Напълно унищожени са много къщи и обществени сгради. В този ден е трябвало да се бомбардира София, но защо самолетите се отправят към Враца - отговор на този въпрос и други подробности за черната дата разказа за Радио Видин Маргарита Василева- началник отдел "Държавен Архив"- Враца:


"На 24 януари 1944 г. 300 американски тежки бомбардировачи трябва да бомбардират София. Но в този ден природата е на страната на софиянци. Цялото Софийско поле е потънало в дебел слой мъгла. Ето защо самолетите на 15-а въздушна армия на САЩ се отправят към други градове на страната. Съдбата спасява софиянци, обаче се оказва неблагоприятна към други българи. Една група самолети бомбардира град Скопие, тогава на територията на Царство България. И на 24 януари 44-та година, около 13:30 ч. 40 военни самолети изсипват над град Враца смъртоносен товар от 380 бомби, с тежест около 250 кг. всяка. 370 от тях се възпламеняват, а 10 са обезвредени. В резултат на въздушното нападение 160 къщи са напълно разрушени, а 180 остават необитаеми. Жертвите възлизат на 106 убити и около 300 ранени. Разрушени са и много значими за града обществени сгради - сградата на читалище "Развитие", училища в града. Изтребителите слизат ниско и обстрелват града, а мирното население е разстрелвано от упор с бордните картечници и оръдия. Бомбардирани са също селата Кунино и Беглеж, и още много други селища в Северна България. Общо в този ден над страната са пуснати около 800 бомби и са разрушени 234 сгради... Според пилот на свален американски самолет в този ден, желанието на военните било да разрушат жп линията край Мездра, но заради мъглата нападнали Враца... Общинското управление във Враца, обаче много бързо взема адекватни мерки за защита на населението и за да се отговори на нуждата от солидно скривалище, което дотогава няма в града, за неевакуираните жители, чиновниците в различните служби, както и да се обезпечи на същите спокойствие в работата и чувството за лична отговорност, със съдействието на специалисти по минно дело, областния инженер и в съгласие с началника на гарнизона се разработва план за подземно скривалище. Като според плана последното се състои в издълбаване на система от тунели в намиращия се непосредствено до града Балкан."


На 1 юни 2014 година на централния булевард "Никола Войводов" във Враца е открит Мемориал на загиналите врачани във Втората световна война и жертвите от въздушните бомбардировки над града. Мемориалът представлява 8-метрова плоча от мрамор и гранит, проектант и изпълнител е арх. Петър Златарски.


Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56