Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българската баницата е сред най-вкусните ястия в света

Снимка: Радио Видин



За закуска, обяд или вечеря, надали има някой българин, който да не обича баница. Може Може би и заради това любимият на всички специалитет се нарежда в класацията на кулинарната енциклопедия TasteAtlas за най-вкусни такива в световен мащаб. 

Кулинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света TasteAtlas е световен атлас на традиционни ястия, местни съставки и автентични ресторанти. В каталога му присъстват над 10 000 храни и напитки - популярни, както и забравени вкусове и аромати на градове, региони и села по света. 

В същата тази класация, над аржентинската емпанада, дори над турската баклава, се нарежда тя- нейно величество БАНИЦАТА със сирене и яйца.

Оказа се обаче, че традиционната българска баница не е съвсем българска, каза за радио Видин етноботаникът Десислава Димитрова:

"Бих казала, че не сме ние, които сме я открили, защото баницата не е наше уникално ястие. Идеята за тестени кори и плънка между тях я има от Близкия Изток, та до края на Балканския полуостров на Запад. Аз бих казала, че това е наша храна по-скоро регионална, не толкова национална, защото баницата има много разновидности. Баницата никъде другаде не се нарича по този начин, но това не я прави наша. Тя е популяризирана в България, но все пак трябва да сме коректни към другите майстори на точени печива. Храната е преди всичко за това- чрез нея да търсим връзки със своите съседи, по-близки, по-далечни и така да разберем, че в крайна сметка не сме нито уникални, нито различни чак толкова много" - каза Десислава Димитрова.

Тя е родом от Видин и до завършване на гимназия тя живее тук, но много от детските й години преминават в Монтана, при нейната баба, която по думите й е била майстор на баниците. 

"Много силно свързвам баницата с детството си, защото като малка живеех при баба ми в Монтана, която беше голямата майсторка на тези обги. В момента, в който усетя аромата на печени кори и изобщо тази баница, това е моят вкус за детството. Едната ми баба, тази от Монтана, идва от планинските села в Стара планина, а пък другата ми баба беше от Златия, което е плодородната земя по Дунава. Аз от баба ми от Монтана знаех разни такива баници с лапад, с лобода, с такива зелени неща, а пък бабата от Златия ми казваше, че баницата е с яйца и сирене. Дори ето, в един Северозапад, който е общ като ъгъл на България има различни възприятия. Баницата може да се разглежда и като характеристика за статус, т.е. ние от равното можем да си позволим баницата да е богата, да е с яйца и сирене, а онези хора, които са живели по-трудно в планинските райони, те пък са ползвали това, което са можели да използват за баница" -обясни още етноботаникът.

Няма спор, че съвсем заслужено баницата се намира в тази класация и то сред какви ли не други вкусотии от цял свят. Интересното е, че освен българската баница, в класацията влизат и други наши храни, че дори и напитки. Филето "Елена" се нарежда на второ място на най-добрите местни продукти, а родният Мавруд е на почетното трето място на най-добрите вина. 


*Целият материал по темата може да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В края на годината приключва регистрацията на кладенци

От Министерството на околната среда и водите напомниха, че до 28 ноември тази година собствениците на водовземни съоръжения за подземни води са длъжни да ги регистрират. Водовземни съоръжения за подземни води са кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др. Заявленията за вписване на съоръженията се подават в съответната..

публикувано на 14.08.25 в 16:49

Георги Георгиев от Коста Перчево - за каучуковия завод в Кула и застраховането

Днес в "Думата имат старейшините" ви срещаме с Георги Георгиев от кулското село Коста Перчево. Той е кмет на населеното място от 2005 година, преди това е работил в каучуковия завод в Кула като окачествител, определял е качеството на продуктите. Бил е зает и в сферата на застраховането. Неговият баща, дядо и прадядо са сърби, строители по..

публикувано на 14.08.25 в 15:00

Професионалната гимназия във Вълчедръм има нов STEM център

Два модерни STEM кабинета ще посрещнат учениците от Професионална гимназия „Димитър Маринов“ във Вълчедръм през новата учебна 2025-2026 година. За изграждането им в училището са извършени ремонтни дейности, допринасящи за нова, модерна и достъпна архитектурно-образователна среда, обясни Петя Славкова , директор на учебното заведение:..

публикувано на 14.08.25 в 13:00

Легендата за Орфей и Евридика ще оживее в Магурата

Легендата за Орфей и Евридика и тяхната голяма любов ще оживее в пещерата Магура край Белоградчик. Ще я разкаже Академия "Орфика", която за трета поредна година избра пещерата за сцена на своя интерактивен спектакъл "Възкресението на Евридика". Събитието е част от фестивала "Тракийски мистерии", който се провежда за пета поредна година. Каква е..

публикувано на 14.08.25 в 11:15

В "Музикална зона" на 14 август 2025 слушаме Камий Сен-Санс

Той е френски композитор, органист, преподавател и диригент. Притежавайки енциклопедична култура, твори в почти всички музикални жанрове - опера, симфония, симфонична поема, концерт, камерна и сакрална музика. Написва редица литературно-теоретични трудове. Запален пътешественик, писател, математик и филолог. Слушаме откъси от фантазията за оркестър..

публикувано на 14.08.25 в 09:00

Рев на мотори ще огласи отново Видин

В момента тече подготовката на Националния мотосъбор 2025 във Видин. Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 18-и пореден път. Той ще се проведе на панаирния комплекс от 15-и до 17 август, до крепостта "Баба Вида". Програмата ще започне в петък с посрещане на гостите, а за вечерта са планирани два..

публикувано на 13.08.25 в 16:00

Трудови посредници се срещнаха с търсещи работа в кв. "Нов път" във Видин

Клуб за активиране във видинския квартал "Нов път" помага на търсещи работа. Открит е през септември миналата година по програма "Развитие на човешките ресурси" и досега над 200  души са се възползвали от услугите. На среща с жители на квартала служители на Бюрото по труда във Видин представиха възможностите, които предлага...

публикувано на 13.08.25 в 15:34