Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската баницата е сред най-вкусните ястия в света

Снимка: Радио Видин



За закуска, обяд или вечеря, надали има някой българин, който да не обича баница. Може Може би и заради това любимият на всички специалитет се нарежда в класацията на кулинарната енциклопедия TasteAtlas за най-вкусни такива в световен мащаб. 

Кулинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света TasteAtlas е световен атлас на традиционни ястия, местни съставки и автентични ресторанти. В каталога му присъстват над 10 000 храни и напитки - популярни, както и забравени вкусове и аромати на градове, региони и села по света. 

В същата тази класация, над аржентинската емпанада, дори над турската баклава, се нарежда тя- нейно величество БАНИЦАТА със сирене и яйца.

Оказа се обаче, че традиционната българска баница не е съвсем българска, каза за радио Видин етноботаникът Десислава Димитрова:

"Бих казала, че не сме ние, които сме я открили, защото баницата не е наше уникално ястие. Идеята за тестени кори и плънка между тях я има от Близкия Изток, та до края на Балканския полуостров на Запад. Аз бих казала, че това е наша храна по-скоро регионална, не толкова национална, защото баницата има много разновидности. Баницата никъде другаде не се нарича по този начин, но това не я прави наша. Тя е популяризирана в България, но все пак трябва да сме коректни към другите майстори на точени печива. Храната е преди всичко за това- чрез нея да търсим връзки със своите съседи, по-близки, по-далечни и така да разберем, че в крайна сметка не сме нито уникални, нито различни чак толкова много" - каза Десислава Димитрова.

Тя е родом от Видин и до завършване на гимназия тя живее тук, но много от детските й години преминават в Монтана, при нейната баба, която по думите й е била майстор на баниците. 

"Много силно свързвам баницата с детството си, защото като малка живеех при баба ми в Монтана, която беше голямата майсторка на тези обги. В момента, в който усетя аромата на печени кори и изобщо тази баница, това е моят вкус за детството. Едната ми баба, тази от Монтана, идва от планинските села в Стара планина, а пък другата ми баба беше от Златия, което е плодородната земя по Дунава. Аз от баба ми от Монтана знаех разни такива баници с лапад, с лобода, с такива зелени неща, а пък бабата от Златия ми казваше, че баницата е с яйца и сирене. Дори ето, в един Северозапад, който е общ като ъгъл на България има различни възприятия. Баницата може да се разглежда и като характеристика за статус, т.е. ние от равното можем да си позволим баницата да е богата, да е с яйца и сирене, а онези хора, които са живели по-трудно в планинските райони, те пък са ползвали това, което са можели да използват за баница" -обясни още етноботаникът.

Няма спор, че съвсем заслужено баницата се намира в тази класация и то сред какви ли не други вкусотии от цял свят. Интересното е, че освен българската баница, в класацията влизат и други наши храни, че дори и напитки. Филето "Елена" се нарежда на второ място на най-добрите местни продукти, а родният Мавруд е на почетното трето място на най-добрите вина. 


*Целият материал по темата може да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05

В "Музикална зона" на 03 октомври 2024 слушаме Светозар Русинов

Светозар Русинов е български творец – композитор, изпълнител и преподавател. Автор е на музиката на редица български поп песни, изпълнени от големи имена в родната музика. Сред най-известните са "Сребърни ята" и "Яворова пролет" – многократно кавърирани и пренаписвани. Като оркестрант в Биг бенда на БНР създава джаз пиеси за състава. През 90-те..

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Млади актьори попълниха състава на драматичния театър във Видин

Двама млади актьори се присъединиха към състава на драматичния театър във Видин . Калина Савова и Симеон Георгиев са студенти на Калин Сърменов от Театрален колеж „Любен Гройс”. Завършили са през тази година неговия клас по актьорско майсторство.  Първата голяма роля на Калина на театралната сцена е именно във Видин. Ще дебютира в главната..

публикувано на 02.10.24 в 17:45

Инициативата "Мила Бабо" - в помощ на родителите

Две дами от Видин - Светлана Орловска и Тони Тихомирова съвсем наскоро решават да създадат посредническа агенция, която наричат "Мила Бабо“ . Те предлагат различни възможности за ангажиране на баба детегледачка, която да е в помощ на семействата във всякакви предвидени и непредвидени ситуации. Те разказаха повече за този иновативен проект:..

публикувано на 02.10.24 в 15:57

Спирка библиотека просвещава жителите на Винарово

Автобусната спирка във видинското село Винарово се превърна в библиотека на открито . От около месец е оборудвана с етажерка, на която са подредени книги от български и чужди автори. Сред тях има художествена и научна литература, а също фантастика и книги за деца. "Вземи, прочети и върни" - този надпис подсеща посетителите, че  книгите могат..

публикувано на 02.10.24 в 15:43

Отбелязваме Световен ден на селскостопанските животни

Втори октомври е Световен ден на селскостопанските животни. Отбелязва се от 1983 година по инициатива на Движението за правата на селскостопанските животни (FARM), за да се обърне внимание на проблемите, свързани с жестокото отношение спрямо селскостопанските животни, затворени в клетки и отглеждани за храна. Датата, избрана за отбелязване на..

публикувано на 02.10.24 в 14:59

12 000 теменуги ще украсят Видин

С теменужена премяна ще бъде тази есен Видин . Общо 12 000 растения от различни градински сортове теменуга ще бъдат заседени в цветните пространства в центъра и парковете на града. Предстои засаждането и на пролетните цветя. Успоредно с това ще бъдат установени загиналите от горещините през лятото дървета, които ще бъдат подменени с нови. Това..

публикувано на 02.10.24 в 13:00