Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В деня за безопасен интернет - кои са рисковете в Мрежата

Снимка: Радио Видин



На 8 февруари над 140 държави от всички континенти отбелязват  за 19-и път международния Ден за безопасен интернет - ден, в който да си направим равносметка какво сме направили и дали правим достатъчно, за да осигурим по-безопасно ползване на интернет от децата.

Започнал като инициатива на Европейския съюз през 2004 година, отбелязването на Деня за безопасен интернет постепенно обхваща всички континенти. Целта е да се привлече вниманието на правителства, интернет-компании, граждански организации, специалисти и изследователи от различни сфери, родители, учители и цялото общество към нуждата от адекватни мерки за защита на децата в дигиталното пространство. Именно затова мотото на Деня за безопасен интернет е "Заедно за по-добър интернет“. 

Едва ли има родител, който да не се безпокои дали няма да се случи нещо с детето му, докато сърфира в интернет. Най-сигурната гаранция за онлайн безопасността на детето е ранното развиване на неговата дигитална грамотност, но не всеки родител е наясно как да помогне на своето дете. Затова експерти съветват родителите да се информират и да наложат родителски контрол на сайтовете, които тяхното дете посещава. 


Бдителни обаче трябва да са не само родителите, а и всички хора, защото напоследък ставаме свидетели на поредна вълна от атаки срещу потребители с измамни имейли. Затова, ако получите имейл, в който се иска да преведете определена сума пари с биткойн, за да не се разпространи ваше видео с компрометиращи кадри, игнорирайте го и в никакъв случай не превеждайте пари! 


Как да се справим с различните измами в интернет пространството- съветите са от Кристиян Христов, системен администратор:


"Трябва да внимаваме винаги при посещаване на сайтовете, особено тези, в които си вкарваме нашите лични данни, като дебитни карти, като сметки при онлайн пазаруване, винаги трябва да гледаме сайта да има сертификат за сигурност. Това означава, че връзката между нас и сайта се криптира и това е винаги желателно да се гледа. Другото, което е винаги хубаво, да имаме антивирусна с инсталирани дефиниции до момента, трябва да се следят тези неща. И вече относно мейловете, също и там винаги трябва да се следи, кой ви изпраща мейла, какво има в самото съобщение, има ли прикачени файлове, с какво разширение са те... Не трябва никога да се отварят странни файлове, също когато пристигнат мейлове от НАП, те по принцип не са от НАП повечето такива, но тогава, ако имаме съмнения, може просто да се обадим в НАП и да попитаме дали наистина те са пуснали съобщението, а не да го отваряме на сляпо."


Интернет отваря врата към един жив, вълнуващ свят на безкрайни възможности да изследваме, общуваме и да се самоусъвършенстваме. В сравнение с общуването лице в лице в реалната среда, интернет е място, където любознателността и творчеството имат много по-широко поле за изява и където младите хора могат да развият широк спектър от умения в една привидно по-безопасна среда. Но мрежата крие и някои капани за непредпазливите. Колко са внимателни видинчани в интернет пространството:


"Ами не мога да кажа на 100% че разпознавам, но се опитвам, обикновено горе в търсачката излиза с катинарче и това е единия от признаците, по който разпознавам... Ами не, не ги разпознавам, защото не обръщам много внимание на самия сайт... По принцип, които не са ми познати, не ги отварям... Да, разпознава се, когато даден сайт е фалшив, той има по-малко посещаемост и по принцип новината си личи, когато е фалшива... Предполагам, не винаги ги разпознавам, но почти винаги ги проверявам, съмнителните сайтове  обикновено изкарват много реклами, много лична информация искат и като, че ли са по-досадни някак си... Задължително, всеки който ми изпрати покана или пък коментира нещо, задължително проверявам профила и ако дори да имаме познати, не трия, не приемам в никакъв случай нищо..."


У нас е създадена линия за онлайн безопасност. Целта е да консултира деца, родители и професионалисти в случаи, свързани с проблеми и рискове за децата в интернет. Линията е място, където всеки може да сподели тревогите си, свързани с нередни прояви към децата в мрежата, да зададе своите въпроси за по-безопасни начини за ползване на интернет и да научи повече за справянето с рисковете за малките ползватели на мрежата. В случай, че потребител на интернет открие съдържание, което е незаконно или вредно за деца или такова поведение в интернет, той може да подаде сигнал по електронна поща на hotline@online.bg. Сигналът може да е анонимен. 


Психологът Доника Боримечкова е консултант и експерт към Националния център за безопасен интернет. Работи с деца и родители и уточнява, че най-честите сигнали са за онлайн тормоз над деца:


"Последните няколко години статистиката, която получаваме през контактите и сигналите, които получаваме на консултативната линия за безопасен интернет за деца и юноши, са свързани основно с онлайн тормоз, с дезинформация, фалшиви новини и прекомерна употреба на видео игри и екранни устройства от децата. Най-честите, както споменах, са онлайн тормоз, като притеснителното е че се снижава възрастовата граница, децата са жертви на това явление. Особеното при онлайн тормоза е за разлика от физическия тормоз, който е локализиран като време и място, онлайн тормоза продължава 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и насилникът е непрекъснато във връзка с жертвата си, което го прави доста ужасяващ феномен. "


Интернет е световна мрежа, с огромно количество от информация. Мрежата обаче крие рискове и опасности, защото се включват и хора с лоши намерения. Затова е необходимо да сме бдителни. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00