Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Асенов: Гъмза- това е виното!

Снимка: Светослав Цветанов


В месеца на виното и любовта в "Земята, която ни храни" отново отваряме лозаро-винарската тема. 

Близо 2 милиона декара е обработваемата земя в област Видин. Лозята заемат 16 577 дка,  от тях през 2020 г. са обработени близо 11 200 хиляди дка. Съвсем естествено, най-много са отглежданите лозови насаждения в община Ново село- 6173 декара. 22 от тях са на Тони Асенов - Белячин. Лозар по душа- може би и защото баща му е бил преподавател по практика в някогашния Лозаровинарски техникум в Ново село, където останал като зет. 

"Лозарската година започва с Трифон Зарезан и завършва с обирането на реколтата... Има много операции през годината, които задължително трябва да се изпълняват, за да има хубава, здрава реколта и от плодовете да се приготви едно прекрасно вино, което да се пие с добро настроение и по добри поводи..." 

Тони е потомствен лозар, не се страхува от нито една от дейностите, свързани с отглеждането на лозята и направата на божествената напитка. Отглежда 22 декара, насадени с червени и бели сортове. Червените са каберне, мерло и гъмза:

"Това е сорта- гъмзата! Прочутата гъмза, която е прославила Ново село... Аз съм от тези, които никога не съм се отказвал от нея, любим сорт ми е, радвам се, че го отглеждам, виното, което произвеждам от него е прекрасно... Където и да отида на състезания, аз побеждавам с гъмза... Който произведе гъмза- това е виното!

Тони гледа и ркацители, реже лозето си сам, защото иска да чуе какво му казва всяка гижа... Много любов влага в работата си, затова и лозето му се отплаща добре- в добра година бере по тон и нещо грозде. В резитбата е сам, но обира гроздето с приятели- с тях прави и виното, на което могат да завидят и ценителите. И тук влага любов, защото е запомнил думите на негов "учител" в занаята:

"Вино и деца се правят с много любов. Няма ли любов- няма да се получат нещата, няма да е както трябва!" 

Лозарството обаче е занаят, който трябва да се изучава, затова и след дълги години на лутане, в новоселското училище са заложили и паралелка „Лозарство и винарство“.  До края на годината ще бъде оборудван кабинет, който на живо ще показва на възпитаниците различни детайли от селскостопанските машини, използвани в лозарството. Провеждат се разговори с местни земеделски стопани, които проявяват интерес към привличането на млади хора в този сектор, изискващ не само повече ръчен труд, но и специфични умения.

Паралелка по лозарство има и в училището в Арчар, така че, не е далеч времето, в което секторът ще бъде обгрижен от млади хора с умения и желание да работят. 

В някое от следващите предавания ще поговорим за това отразяват ли се климатичните промени на условията и начина на отглеждане на грозде у нас. 
  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инициативата "Мила Бабо" - в помощ на родителите

Две дами от Видин - Светлана Орловска и Тони Тихомирова съвсем наскоро решават да създадат посредническа агенция, която наричат "Мила Бабо“ . Те предлагат различни възможности за ангажиране на баба детегледачка, която да е в помощ на семействата във всякакви предвидени и непредвидени ситуации. Те разказаха повече за този иновативен проект:..

публикувано на 02.10.24 в 15:57

Спирка библиотека просвещава жителите на Винарово

Автобусната спирка във видинското село Винарово се превърна в библиотека на открито . От около месец е оборудвана с етажерка, на която са подредени книги от български и чужди автори. Сред тях има художествена и научна литература, а също фантастика и книги за деца. "Вземи, прочети и върни" - този надпис подсеща посетителите, че  книгите могат..

публикувано на 02.10.24 в 15:43

Отбелязваме Световен ден на селскостопанските животни

Втори октомври е Световен ден на селскостопанските животни. Отбелязва се от 1983 година по инициатива на Движението за правата на селскостопанските животни (FARM), за да се обърне внимание на проблемите, свързани с жестокото отношение спрямо селскостопанските животни, затворени в клетки и отглеждани за храна. Датата, избрана за отбелязване на..

публикувано на 02.10.24 в 14:59

12 000 теменуги ще украсят Видин

С теменужена премяна ще бъде тази есен Видин . Общо 12 000 растения от различни градински сортове теменуга ще бъдат заседени в цветните пространства в центъра и парковете на града. Предстои засаждането и на пролетните цветя. Успоредно с това ще бъдат установени загиналите от горещините през лятото дървета, които ще бъдат подменени с нови. Това..

публикувано на 02.10.24 в 13:00

Учител от САЩ преподава в Езиковата гимназия във Видин

Джоуи Джонсън е новият помощник-учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин.  В България идва след подбор от българо-американската комисия "Фулбрайт" за образователен обмен. Преподаването на чужд език от учител, чийто език му е майчин, е изключително важно за по-доброто..

публикувано на 01.10.24 в 15:05

Фолклорна група "Бела бара" е новият проект на видинчанина Малин Маринов

В Международния ден на музиката ви запознаваме с една новосформирана група за авторски народни песни . Тя се нарича "Бела бара" и неин основоположник е Малин Маринов , който е родом от Видин. Групата е сформирана в края на 2023 година с цел създаване на собствено певческо-музикално творчество в областта на българския класически фолклор. В..

публикувано на 01.10.24 в 14:41

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински, реални  приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00