Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Василева за фотографията, която разказва истории

15
Снимка: Радио ВИДИН



Зорница Василева е на 19 години, от Видин. Учи в Нов Български университет, специалност "Реклама". Зори е сред лидерите на Клуба по реч и дебати на английски език - BEST от ГПЧЕ "Йордан Радичков" и е един от победителите в състезанието за обществен проект. 


От 2019-та година се занимава любителски с фотография. Макар и като начинаещ фотограф, получава доста предложения. Ангажирана е при организирането на различни събития. Едно такова събитие е Spring Spirit Fest, проведено миналата пролет в крепостта Баба Вида. Там се съчетаха култура, hand made базар, street food и открито дневно парти в едно. 



Зорница признава, че страстта ѝ към изкуството е от детските години:


"От малка винаги съм искала да се занимавам с изкуства и съм знаела, че ще се занимавам с нещо, свързано с изкуство. Минала съм през страшно много неща, като рисуване, театър, танци и в един момент имах един фотоапарат като малка, снимах си от време на време, чисто любителски и напълно аматьорско, и когато си спечелих пари сама, реших, че мога да си купя фотоапарат. Но не съм имала някакви големи амбиции да снимам професионално, просто реших, че ще е хубаво да си снимам любителски и някак си нещата ми тръгнаха. Не знам за момента какво ще става, но към момента страшно много ми харесва и се радвам, че се срещнах с хора, които ми помагат да развивам това нещо по-професионално..."- спомня си Зори за първите професионални снимки, които е направила в Драматичния театър във Видин. 



Зори приема заснемането на хора като истинско предизвикателство. Споделя, че нещата не винаги се случват както си ги представя, но пък точно това е интересното на целия процес. Вдъхновява се от обикновените неща от ежедневието, важното е снимките й да носят автентичен почерк и индивидуалност. 




"Пробвала съм от всичко, но най-много ми харесва да снимам хора и по-детайлни снимки. Обичам близки кадри. Снимала съм неща, които просто ми хващат окото и ме вдъхновяват по някакъв начин, но наистина ми харесва в снимката ми да има някаква емоция и си мисля, че когато снимаш портрет на даден човек, това най-добре може да се изрази...и просто ми е любимо да работя с хора, да ги снимам, да ги вкарвам в различни роли, да ги обличам...много е яко! "



Освен зад обектива, Зорница често застава и пред него, позирайки като модел. Споделя, че това е добър опит за един фотограф, защото по този начин разбира какво е да си от "другата страна". 



Големите фотографски мечти Зори оставя за след време, когато придобие повече опит. Заетостта в университета ограничава свободното й време, в което да се отдаде напълно на фотографията. Ето защо към момента тя си поставя по-малки цели, които да изпълнява. 

Миналата година младата фотографка подготви изложбата "Откъси от Видин" с фотографии на автентични и разпознаваеми места от града. Идеята бе те да бъдат продадени, а събраните средства дарени. Поради епидемичната обстановка изложбата бе отменена, планува се това лято да бъде реализирана, а към първоначалните фотографии ще бъдат добавени нови. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24