Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хоумофисът - удобство или не съвсем

Снимка: unsplash



Пандемията от COVID-19 и дигиталната трансформация на работата, наложиха на голям брой хора да се приспособят към различни форми на дистанционно изпълнение на служебните си задължения. Да се разделят частично или за постоянно с работното си място и да преминат към работа от вкъщи или т. нар. "хоумофис". От Международната организация на труда и Световната здравна организация призоваха за въвеждане на мерки, които да защитават работещите от разстояние по време на работа. Ново резюме за здравословна и безопасна работа от разстояние, публикувано от двете организации, очертава ползите и рисковете за здравето от дистанционната работа. В него се описва и какво е добре да направим, за да се приспособим по-лесно към новата среда. 

Според психолога от Кирил Кунчев, работата от вкъщи безспорно влияе върху физиологичното, физическо и психическо здраве на работещите. Принудителното изваждане на хората от естествената им ежедневна среда, според него води до редица промени в цялостния им начин на живот.

"От една страна хората бяха повлияни от страха от заразяване и приеха изолацията като работеща защита. Дори в самото начало работата вкъщи имаше определено положителен ефект. Работещите от дома си го приеха без съпротиви, впоследствие обаче се появиха редица разнородни проблеми. Затварянето вкъщи засегна редица базови потребности на хората. Например потребностите от общуване, от пряк човешки контакт, от присъствие в по-голямата социална група - там, където човек се самоутвърждава и сравнява с другите. Там, където получава възможност да оценява и да бъде оценяван, да получава сигурност и подкрепа, да изпитва позитивни чувства и емпатия, да преживява идентификацията си заедно с групата. Всички тези изконни социални потребности бяха или частично удовлетворявани, или останаха напълно незадоволени. Това пък на свой ред повлия негативно върху самооценката и самочувствието на хората и отключи негативни, самоподценяващи мисли. На светло изплуваха и вътрешносемейните отношения. изведнъж актуална стана темата за домашното насилие. Затварянето между стените преобърна нормалния ритъм на живот." - каза за радио Видин психологът.

Когато човек се затвори в една неспецифична за него среда, той започва да реагира на тази среда и това обикновено е в негативна посока. Именно една от реакциите е депресията. Другият проблем последващ от това е неработоспособността, която може да бъде породена от самоизолацията.

За Радостина от Видин обаче хоумофисът не предизвиква депресия, негативизъм или каквато и да било вреда на здравето ѝ. Тя е майка е на 2 деца и от 2014 година работи само и единствено от вкъщи. 

"За мен е по-скоро удобно, защото гледам 2 деца и мога да се грижа за тях. Имам гъвкаво работно време и от тази гледна точка за мен е много удобно. Определено си има и негативи - първо е много натоварващо, защото пак имаш конкретните цели, които трябва да изпълниш... Никое нещо не е само хубаво. Това е по-скоро много индивидуално спрямо обстоятелствата на всеки към конкретния момент от живота му, защото то сега е "така", но утре не се знае от какво ще имаш нужда."- коментира Радостина Костова за радио Видин.

Единственото предизвикателство за работещата майка е съчетаването на работата с отглеждането на децата. Не веднъж на нея ѝ се налага да работи извънредно, за да успее да навакса загубеното, обслужвайки нуждите на децата си.  

Работата от вкъщи за едни може да е удоволствие, облекчение и улеснение, за други може да бъде истински кошмар, описано с една дума. Както казва Кирил Кунчев, човек не бива да се асоциализира прекалено много, за да не доведе това до нежелани състояния. Но в крайна сметка, ако му се наложи, както на Радостина, е препоръчително максимално да компенсира изгубените социални контакти в свободното си време и уикендите.  



*Целия материал по темата може да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00