Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко ли учат българските ученици от връстниците си в други държави

МОН предлага учебната година да започва по-рано

Снимка: Катя Борисова


Натоварени ли са българските ученици? По-малко ли учат те, в сравнение с връстниците си от други държави? Колко дълги да са ваканциите? Министерство и синдикати имат различни отговори на тези въпроси. 

Според анализ на Министерството на образованието и науката българските ученици учат най-малко и почиват най-дълго в Европа. В анализа се посочва, че: "при тази ситуация, съчетана с проблеми в учебните програми и учебниците, не е изненадващо, че повечето български ученици са все по-неподготвени и все по-неконкурентоспособни на своите европейски връстници." Заедно с прегледа на учебното съдържание са разработени няколко варианта за промяна в броя на учебните дни и продължителността на ваканциите през годината. Според първия вариант началото на учебната година остава на 15 септември, а  продължителността на учебното време се увеличава с 10 учебни дни. Вторият вариант предвижда учебната година да започва на 7 септември, като краят й бъде удължен за учениците от I до VI клас. Предложението в третия вариант е началото на учебната година да бъде на 1 септември, а учениците от I до VI клас да учат 10 учебни дни повече през юни. Тогава би имало 10 допълнителни учебни дни за ваканция за всички ученици, които да се разпределят в рамките на учебното време. 
Всеки от разработените три варианта изисква промяна в нормативната уредба, посочват от МОН, а тя ще бъде направена след обществено обсъждане. Предложенията могат да се видят на сайта на Министерството на образованието и науката.

От синдикат "Образование" към Конфедерацията на труда "Подкрепа" обявиха, че приветстват началото на дебат за учебното време, ваканциите и натовареността на българските ученици и учители, учебното съдържание, учебните програми, учебниците. Началото на учебната година в този дебат е малка и незначима част от същността на тази важна образователна политика, коментира Юлиян Петров, председател на синдиката:

"Синдикат "Образование" анализира и събра малко информацията на някои европейски организации, които се занимават с анализи на учебната година, учебното съдържание и т.н. и затова коментирахме къде се намираме ние в контекста на европейските държави, всъщност не само на Европейския съюз, а и на някои други европейски държави. По критерия за началото на учебната година, всъщност се оказа, че не се различаваме много от съответните европейски практики. Имаме варианти, когато се започва на първи септември, дори някои държави започват в края на август, но държавите от нашия климатичен пояс са насочени по-скоро към началото или средата на септември. Другият ми пример за държава, която почва на 30-ти септември- това е Малта. Много е специфично и е свързано с цялостната организация на учебното време. не мога да кажа, че ние сме някакво изключение в средата на септември да започваме, но самото начало само по себе си няма фундаментално голямо значение. В България то е традиция на 100 години и всъщност много малко се е варирало с началото, по-скоро с края на учебните занятия."

"Синдикат "Образование" анализира и събра малко от информацията на някои европейски организации, които се занимават с анализи на учебната година, учебното време, учебното съдържание и така нататък. затова коментирахме къде се намираме ние в контекста на европейските държави, всъщност не само на Европейския съюз, а и на някои други европейски държави.  По критерия за началото на учебната година се оказа, че не се различаваме много от останалите европейски практики."

От синдикат „Образование“ посочват за пример традиционната коледна и новогодишна ваканция, която е по-кратка отколкото в други страни в Европа. Няма и голяма разлика в продължителността на лятната ваканция, която е между 11 и 15 седмици. В България за учениците от горния курс е 13 и се намира в позицията на други държави с подобно географско положение.

Сравнителният анализ, който ползва "Доклад на европейската агенция за образование към към Европейската комисия за за системата на началното и средно образование" показва, че у нас не се учи по-малко в сравнение с повечето държави в Европа и може да се спори дали престоят в училище и на ученици, и на учители дори не е по-продължителен, посочват от синдиката. Учителите да се освободят от несвойствени за тях задачи, за да могат да преподават, коментира Юлиян Петров.

Дебатът в образованието не трябва да е за началото на учебната година, а на съдържанието в учебниците и програмите, е мнението на Красимир Михайлов, дългогодишен преподавател в началния курс във Видин.

"За мен лично подобен дебат е изключително странен, защото има някои традиции, които би трябвало да се подържат в сферата на нашето образование. Традиции добри или лоши, но когато нещо е утвърдено във времето и е показано, че е работещо, много странно да се коментира. Плюс това, това не е някакъв съществен проблем, дали ще започне учебната година на 1-ви, на 7-ми или на 15-ти. За мен е изключително странно да се коментира това. Аз лично смятам, че трябва да продължи старата практика, учебната година да си започне на 15-ти септември, както е било от толкова много години назад. Мисля че в образованието има доста по-съществени проблеми, на които би трябвало да се обърне внимание- например на учебните програми, на съдържанието в учебниците, да се набляга повече на практически занимания... Не разбирам защо това трябва да е тема?"- коментира Михайлов.

Трудно биха приели предлаганите промени и самите ученици, сочи анкетата на Красимир Каменов:

"Според мен е по-подходящо от 15-ти септември да започваме, както винаги. По-добре се чувстваме като цяло. В началото на месеца е по-топло и по-неподходящо... Според мен е по-добре на 15-ти септември... По-удобно е. Свикнали сме си така и ще има много недоволни ученици, ако се започне от 1-ви септември или по-рано. По-добре е да си е както преди... Смятам, че 15-ти септември е по-добре, защото така сме си свикнали... Навик ми е вече. Навик е да се идва на 15-ти септември. Всички са свикнали да се идва на 15-ти септември. По-добре се чувстваме" - споделиха видински ученици.

Предложенията за промяна в началото на учебната година и продължителността на ваканциите са публикувани на страницата на Министерството на образованието и науката. Със сигурност началото на следващата учебна година ще е на 15-и септември, както и досега.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри". Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към рисуването.  Вяра..

публикувано на 26.06.24 в 14:40

Емоции от света на киното в концерта на танцова школа "Swing" във Видин

Превъплъщаване в различни персонажи от любими филми, разказване на истории и предаване на емоции чрез танци - това ще покажат утре малките грации от видинската школа за модерен балет "Swing" . Подготвени са впечатляващи хореографии, съчетаващи класически и модерни танцови техники и всичко това, съпроводено от музика от любими на малки и големи филми...

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват не от Русе, както обикновено, а от Видин, каза за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава, Видин е свързан по няколко..

публикувано на 26.06.24 в 14:00

С грижа за зеленчуковата градина в летните горещини

С настъпването на летните горещини растенията се нуждаят от повече грижи. Заради жаркото слънце все по-голяма е необходимостта от поливане. Кога и колко да поливаме и как още да се погрижим за зеленчуковата градина- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: " В горещините е добре да има засенчващи мрежи , но да не са..

публикувано на 26.06.24 в 13:49

Млада майка се нуждае от средства за лечение в Турция

Десислава Емилиянова е обикновена жена с необикновена история. Медицински работник по професия, бунтар по душа и майка по призвание - така най-правилно бихме могли да я опишем. Зад всичко това обаче седи няколкогодишната ѝ битка. Най-важната в живота ѝ. Не, защото е за живота ѝ, а защото се бори да остане в този на дъщеря си.  Преди 3 години..

публикувано на 26.06.24 в 13:00

Видинското читалище "Славяни" празнува 10-годишнината си с концерт

Десет години от създаването на Народно читалище "Слявани 2013" ще бъдат отбелязани с празничен концерт във Видин тази вечер. "От извора до наши дни" е мотото на събитието. В програмата на концерта са включени народни и съвременни танци, които ще бъдат изпълнени от танцовите състави на читалището, обясни хореографът Деян Славчев...

публикувано на 26.06.24 в 10:15

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03