Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме професионалния празник на психолога

Грижата за психичното здраве вече не е тема табу

Снимка: Pxhere


Професионалният си празник отбелязват днес психолозите- хората, които най-добре могат да обяснят съзнанието и поведението на човек. 

Днес все още се смята, че посещението при такъв специалист е срамно.

Практиката показва, че грижата за психичното здраве набира популярност, посочи Борис Георгиев, психолог от Видин.

"Аз лично смятам, че темата става все по-актуална и по-актуална. Табутата падат, можем да кажем, че определено хората все повече и повече се замислят за психичното си здраве, свързват се със специалисти, това става все по-нормално. Такива са професионалните наблюдения. Да посещаваш психолог определено не означава, че си луд, както да се ходи на преглед при личния лекар не означава, че си болен неизличимо, да си миеш зъбите не означава, че имаш кариес".

Когато хората усетят, че се нуждаят от помощ, трябва незабавно да потърсят такава, каза още той.

"Това не е нещо, което аз лично смятам, че е задължително - да се посещава психолог. Задължително е обаче човек да се чувства комфортно да търси помощ. Да се чувства комфортно, знаейки, че не може да се справи сам с нещо. Това е голям проблем. Хората си мислят, че могат да се справят с всичко сами, таят проблемите и болките в себе си, а на специалистите това ни е работата - да им помагаме в такива моменти. Както не можеш сам да си направиш операция, така и в живота понякога се получава да имаш такива главоблъсканици, които могат да ти изглеждат нерешими, но реално има решение за проблема. Това е най-важното - не е толкова задължително, защото на хората им е по-задължително да отидат на автомонтьор. Човек може никога да не стигне до такъв момент в живота си, но въпросът е, когато има нужда от помощ, да не се притеснява да го направи".

Защо голяма част от хората сместват понятията психолог, психиатър и психотерапевт? Това попитахме Дора Прангаджийска, която е родом от Видин.

"Вероятно има проблеми, които са много по-големи от нас в нашия живот. Тогава ни остава да работим по тяхното приемане. Понякога наистина нещо не можем да го разрешим, не можем да се справим с него, но тогава отново се разрешава, когато работим по неговото приемане, да разберем, че нещата са такива, каквито са. Да приемем едно смирение. Ако трябва да сме честни, психологията е сравнително нова наука. Датира от 100 и няколко години. Особено в България се популяризира през последните години. Голяма част от хората смесват тези три понятия, слагайки знак за равенство. Всъщност психологът и психотерапевтът работят с невротизма на човека, с характеровите му особености. В психиатрията става дума за болест, за патология, затова на помощ идва медикаментозното лечение. Психолозите и терапевтите работят с психичния свят на човека, с неговото разширяване, с търсенето на нови модели на поведение. Все повече хора започват да се интересуват, да задават въпроси за себе си, за вътрешния си свят, да търсят вътрешните си конфликти".


Психологията е наука за лекуване през душата, допълни психологът и психотерапевт.

"В България също се оформя голям интерес. В последните 3-4 години има толкова много литература по темата, толкова много семинари се провеждат. Тези теми изглеждаха табу, бяха пренебрегвани - за психичното развитие, за вътрешния свят. Аз забелязват огромен интерес към духовното, към психичното. Този глад за духовност е все повече виден. Идеята да се свързва не толкова с болест, макар че терапията работи и с психосоматични състояния, но все повече хора започват да се обръщат към разрешаването по този начин, за да се избегнат лекарства, медикаменти. Възможно е обаче и чрез работа в психичния свят".

Трябва да обръщаме внимание на психичното си здраве, убедени са видинчани.

"Не се обръща внимание, а трябва повече, даже да се започва от училище... Смятам, че не обръщаме достатъчно внимание... Не се обръща внимание изобщо, даже ние като съседи и близки не го правим... Виждате, че затвориха психичните клиники, домовете за психично болни също... Много, много трябва да се говори, за да успеем да променим своето съзнание... Някога не че нямаше такива проблеми, но хората се криеха... Животът ни направи такива, с такова разклатено здраве, с такава ниска пенсия..." 

Не можем да променим нищо, докато не го приемем. Отричането не освобождава, то потиска, казва Карл Юнг. Признаването на проблемите е половин успех в тяхното разрешаване, допълва Зигмунд Фройд.

Бъдете отговорни и грижовни. Не пренебрегвайте нуждата от помощ!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18