Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на здравето

Снимка: Радио Видин

Днешният 7 април е обявен за Световен ден на здравето. Той се отбелязва от 1950 г. с годишнина от влизането в сила на устава на Световната здравна организация, приет на Международна конференция по въпросите на здравеопазването в Ню Йорк и подписан на 22 юли 1946 г. от представителите на 61 държави- членки на ООН. Професионалният празник на работещите в здравеопазването у нас е обявен е с Решение №184 на Министерския съвет от 5 април 2006 г. Дотогава се отбелязва като Ден на здравния работник в България. За предизвикателствата и трудностите на професията на здравния работник днес разговаряме с Красимир Виталиев, студент по медицина, който практикува в МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" в Лом."

"Аз съм израснал в болниците, тъй като и двамата ми родители са лекари и в течение на годините реших, че това е най- подходящата професия за мен. За жалост впечатленията, които ми правят повечето от посещенията на пациентите е, че идват твърде късно, особено в нашия регион, където имаме доста ниско ниво на превенция."- уточни Красимир Виталиев.

За лечебните заведения в по- малките населени места на Северозапада ситуацията в момента продължава да е доста трудна, дори след като беше отменена епидемичната обстановка в страната. На професионалния празник на здравните специалисти потърсихме Лилия Трифонова, управител на МБАЛ Белоградчик:

"Белоградчишката болница прави всичко възможно да помага на пациентите си. В трудно финансово състояние сме, но успяваме по някакъв начин да се справяме, благодарение на персонала ни, който е всеотдаен."

Петя Иванова е млада медицинска сестра от Лом, която в момента работи по специалността си в отделение по "Хирургия и реанимация" и се чувства горда от избора на професия в живота.

"Чувствам се супер от това, което правя. Не съжалявам, че записах тази специалност, завърших я и сега мога с гордост да кажа, че съм медицинска сестра. Най- много ме радва, когато някой пациент е изгубил надежда и ти се опиташ да върнеш тази надежда. Виждаш усмивките, с които по някакъв начин те се опитват да ти се отблагодарят."- каза Петя Иванова.

Видинчани поздравиха здравните работници за професионалния им празник и изказаха благодарност за положените грижи по време на пандемията през изминалите две години.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09