Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърните - едни необичайни домашни любимци

9
Снимка: личен архив Елина


В белоградчишкото село Стакевци имат ферма с най-различни животни - от котки, кучета, всякакви пернати, зайци, кози, овни, магаре, коне, крави, до 4 сърни и 2 сръндака. За тях се грижат Елина Тодорова и нейното семейство. Сърните са най-необичайните домашни любимци, които имат във фермата и които човек може да има по принцип. Зорка, Герка и сръндака Симо имат имена, докато другите не са кръстени. 


"В началото ги кръщавахме, но в един момент ни дойдоха доста имена за запомняне, тъй като ние отглеждаме много животни в нашата ферма и в един момент спряхме да ги кръщаваме", споделя Елина.


Сърните са доста страхливи същества и в природата често стават жертва на хищниците. Поради тази причина голяма част от живота им преминава в това, да се крият в горите и да се пазят от тях.


"Не зная дали може да кажем, че не живеят много спокойно, но при нас нямат такива заплахи. Мили и деликатни същества са и въпреки, че са диви животни, когато са отгледани от хора, се привързват много към тях", казва Елина и допълва: "Нас ни приемат като родители може би, все пак знаят че от нас получават грижи и храна. Към непознати хора са доста внимателни и се плашат, но въпреки това са и много любопитни. Когато дойде някой непознат човек, винаги се приближават да го подушат. Животните по този начин запомнят и разпознават хората, по миризмата им. Но когато усетят, че е някой непознат човек веднага бягат."


Храната която им дават е разнообразна - жито, царевица, сено, всякакви плодове и зеленчуци, като най-любими са им ябълките, особено когато им дават от ръка. Обичат много и хляб, също така да ядат орехи. През пролетта и лятото обожават свежа зеленина. Фаворит им е акацията.


"Храним ги добре и резултата е положителен. Всеки ден им берем клончета, знам че много важно за храносмилането им да хапват и по-твърди неща, затова обичат особено клончета - за стомахчето им е добре... Две от женските сега са бременни и след около месец очакваме да родят, очакваме бебенца. Те раждат обикновено в края на май, началото на юни", разказва Елина. 


В природата сърните обикновено раждат по едно бебе, особено когато стават майки за първи път. Една от сърните обаче миналата година е родила две, което е знак, че я отглеждат добре и живее в спокойни условия.


Сърните и сръндаците живеят в пълна хармония с останалите животни във фермата.


"Много мила гледка е понякога да видиш как на едно място се хранят сърнички, всичките птици, зайци и котки и нямат абсолютно никакъв проблем в общуването по между си... Имам една интересна история. Първата сърничка - Зорка, когато беше по-мъничка, в същия момент ни се родиха и малки котенца и тя си стана най-добра приятелка с едно от котетата. Бяха си постоянно заедно, котето спеше върху нея и тя си го близваше, да го къпе, да му се радва. И е много интересно как животните явно също си имат предпочитания и могат да създават приятелства, дори едно диво животно като сърната може да бъде най-близко с една котка", разказва Елина.


"Всички често грешат, особено децата, че мъжкото на сърната е елен. Не, мъжкото на кошутата е елен, докато на сърната е сръндак. Сърните и сръндаците са по-мънички от елените и кошутите. Имат и някои други разлики, но това е важно да се знае. Освен, че са по-дребни от елените, сръндаците също имат доста по-малки рога. Сръндаците сменят рогата си всяка година – късно есента падат, а през пролетта им израстват нови. В началото са покрити с мъхче. Ние си пазим няколко рогчета от нашите сръндаци, намерени във фермата", разказва Елина. 


Освен, че гледат много животни във фермата, семейството на Елина живее извън селото, в непосредствена близост до гората, затова ферма се намира на много диво място. 


"Много е интересно как други сърни и сръндаци, които живеят в гората, идват да общуват с нашите. Ние сме ги виждали и много често ги чуваме, особено мъжките. Когато дойде размножителния период, постоянно има някой мъжки покрай фермата и го познаваме по звука, който издава. Аз преди да започнем да ги отглеждахме, не познавах този звук, който издава сръндака. Той е много интересен и особен, мога да го сравня с лай на прегракнало куче може би", споделя Елина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09