Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските управници отказват да проумеят, че духовността обединява и дава самочувствие

Владимир Зарев: Може да сме малобройна нация, но не сме малка такава

Дните на правителството са преброени, ако не започне да се интересува от националния интерес

Снимка: БГНЕС


На 24 февруари руската армия нахлу в Украйна, давайки началото на най-големия военен конфликт през настоящия век. Вече над 2 месеца българското правителство продължава да запазва пасивната си позиция, неуспявайки да достигне до консенсус по отношение на евентуалната военна помощ. 

Недалновидна ли е българската политика по отношение на войната в Украйна? Защо военният конфликт се превърна в поредната разделителна линия за българското общество? По темата разговаряхме с писателя академик Владимир Зарев, автор на десетки книги, носител на ордена "Стара планина" първа степен за заслуги в областта на културата и изкуството, син на известния историк и литературен критик от Видин акад. Пантелей Зарев.

Радио ВИДИН: Защо войната се превърна в поредната разделителна линия за обществото?

"Всяка война е най-отвратителното и глупаво нещо, което може да сполети човешката цивилизация, особено днес, когато оръжието имат такава изтребителна способност, а всяка такава война заплашва световния мир, цялата човешка цивилизация, съществуването на човешкия разум. Тази война беше започната от диктатор - Путин, който държи властта в Русия повече от 16 години, смачква всяка опозиция, разправя се с всеки враг категорично и неморално. Западът също има огромна вина за тази война. Можеше да отстъпи малко и така това събитие нямаше да се случи. Никак не е добре една ядрена държава, мощно ядрена държава, да бъде притискана все повече и повече, да бъде набутана в ъгъла. Помним какво се случи след Първата световна война, след унизителния Ньойски договор, в който по същия начин Германия беше вкарана докрай в ъгъла. След това тя предизвика, за да възвърне себе си, тази касапница, която беше Втората световна война. Ето защо си мисля, че наистина най-разумно е тези две противоборстващи сили да се разберат помежду си. Що се отнася до българското общество - то винаги, още от Освобождението, е било разделено от тази червена линия на русофили и русофоби. Това са хора, които са си давали сметка за това, което Русия е направила благотворно за нас, за Освобождението, което ни носи, но има и друга част от обществото, което помни и злините на Русия. По време на Сръбско-българската война тя отегля своите офицери, а тогава най-високият чин в нашата армия е капитан. За всички е ясно, че тя е защитавала и борила най-вече, говоря за управниците, за официалната политика, за собствените си интереси - да излезе на Проливите, на Босфора и Дарданелите. Това противопоставяне в българското общество никак не е добре. Не води към добро. Особено в тези дни, в тези мигове, на наистина тотално разделение, че продължават щетите, нанесени от ужасната болест COVID-19, че самата война взриви финансовите и икономическите възможности не само на Русия, но и на цяла Европа. Фактически от това противопоставяне никой няма да спечели. България и българските управници трябва много сериозно да се замислят преди да вземат прекалено категорична страна. Цялата ни национална история учи, че винаги когато по този начин ние сме се закачали към някаква уж хуманна и справедлива кауза - България след това много е страдала. Това води до две национални катастрофи. Българският народ губи 2/5 от земите си. България е единствената страна, която граничи със себе си".

Радио ВИДИН: Защо самите ние продължаваме непрестанно да повтаряме, че сме малка страна? Това не отговаря на истината.

"Това се дължи главно на ниското самочувствие на българските управляващи. Те с право имат ниско самочувствие, защото общо взето това са едни неподготвени хора, доста големи дилетанти с огромно самочувствие. Някак са склонни да поемат отговорности пред други сили - пред ЕС, например, но противоречащи на националните ни интереси. Просто е необяснимо защо българските управляващи днес са готови да жертват Македония в името на някакви собствени и лични подбуди. Темата се развива неблагоприятно. Очевидно има някакви тайни споразумения между сегашните управляващи и ЕС, който бърза по свои причини да вкара в НАТО и най-вече в ЕС всички балкански страни".

Радио ВИДИН: Винаги твърдите, че духовността ще спаси българския народ. В последните години сякаш тази духовност все по-слабо ни крепи, такива са впечатленията ми.

"Това е въпрос и на национална политика. Бях удивен, когато научих, че беше обещано за култура да се отделя поне 1 % от националния доход. Падна после на 0.8 %, а сега май парите са намалени до 0.6 %. Това е крайно недостатъчно да крепи читалищата, да крепи библиотеките. За киното са недостатъчни парите, за книгоиздаването, за националната ни литература, която поддържа духовността на една нация. Националната духовност е тази, която поддържа самочувствието на хората, на българина, че не сме малка нация, че може да сме малобройна, но не сме малка нация. Ние сме голяма нация, която има огромно присъствие в европейската история. България има държава от 681 година - от основаването си. Тогава не са съществували нито Франция, нито Германия, когато цяла Европа е разпокъсана на отделни кралства, но нас ни има. Духовността е това, което обединява нацията. За разлика от много неща, които разединяват нацията, духовността слепя, създава усещането за общност, за единение, затова че сме един народ с единни цели, с единен копнеж по нашето бъдеще. Нашето разбирателство, нашето единение, то е в духовността. Това българските управници упорито не желаят да проумеят".

Радио ВИДИН: Когато разговаряхме преди Коледа, вие бяхте дори ентусиазиран от новата политическа класа. Долавям обаче разочарование във вашите думи сякаш.

"Аз съм разочарован по много прости причини. Изпитвам чувство, че това правителство, което обещаваше страшно много и най-вече категорична, ясна и непреклонна борба с корупцията по високите етажи на властта, всъщност не прави нищо. Не прави нищо, за да овладее инфлацията. Не прави нищо, за да укроти цените на горивата. Убеждават ни, че цените ни са най-ниски в Европейския съюз, но защо не правим сравнение със стандарта на живот? Най-скъпите цени, непостижими за обикновения гражданин. Ако това правителство, което дойде със светли, перспективни и обещаващи идеи, не направи нищо в близките месеци за спасение на българския народ, то неминуемо ще си отиде. Всяка сутрин се моля на свети Иван Рилски да спаси българския народ от изчезване. Тази перспектива е много вероятна. Тя седи надвесена над нас като Дамоклев меч".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20