Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинската гимназия 140 години след създаването си

12
Снимка: Радио Видин
  140 години навършва видинската гимназия "Цар Симеон Велики" тази година,  точно на 11 май, деня на Светите братя Кирил и Методий.
"Духовната съкровищница" на Видин, така я нарича художничката Венера Константинова, която е възпитаник на училището. Днес СУ "Цар Симеон Велики" е напълно  модерно европейско училище, съчетало в себе си традициите и съвременните достижения на науката и техниката в образователния си процес. То бе ремонтирано основно и мащабно за близо 9 млн. лева по европрограмата "Региони в растеж". В тази връзка  училището получи Наградата от националния конкурс "Сграда на годината 2020".

Видинската гимназия е най-старото учебно заведение във Видин, което  продължава традициите в образованието и ги съчетава с най-новите и съвременни технологии в модерно оборудваните кабинети. Мечтата, която завеща на следващите поколения видинчани дългогодишният ѝ директор Венцислав Станев.

В училището се работи по различни проекти. То е иновативно в областта на екологията като стремежът е да има приемственост в тази област.  Използването на иновации и съвременни технологии провокират мисленето на учениците, което ги прави активни участници в учебно-възпитателния процес.

Днес в най-старото училище работят квалифицирани и с богат педагогически опит учители, които имат желанието и амбицията да научат децата на най-доброто - като образование, като възпитание и като житейски уроци. Добрата им професионална подготовка позволява да прилагат най-разнообразни съвременни методи и форми на работа.


Историята на учебното заведение започва през 1850 г., когато стремежът към светска просвета във Видин намира своя израз в откриването на начално училище, което постепенно става класно.

СУ “Цар Симеон Велики” е наследник на първото средно училище в града, в чиято сграда се помещава и днес. Високото качество на обучение се осъществява чрез профилираната подготовка, която е въведена в училището от 1968 година.

През 1994/1995 учебна година е открита единствената в региона хуманитарна паралелка с интензивно изучаване на английски език с прием след VІІ клас. За учебната 1997/1998 година е разкрита и първата паралелка с профил “Информатика”.

Днешният облик на училището е свързан с изучаването на информационните технологии. Паралелките с профил “Технологичен” са разкрити през 2003/2004 учебна година.


Наталия Емилова е начален учител, който 30 години работи в СУ "Цар Симеон Велики"  Видин, към момента тя е най-възрастният преподавател тук.  Завършила е политехническата гимназия "Димитър Благоев" на стотния випуск, през 1992 година:  

"Гордея се с училището, което са завършили моята майка и моят син, така че три поколения сме завършили това училище... В началото работата ми тук беше предизвикателство за мен, но по-голяма част от моя живот съм прекарала в това училище... През тези 30 години наблюдавам, че децата станаха по-интелигентни и изискват нов подход на работа... на първо място желая здраве на моите колеги, а на децата да намерят своя път и своето място в живота."

Най-младият учител в СУ "Цар Симеон Велики" и възпитаник на същото училище е Зорница Цветанова, тя е учила във видинската гимназия от 1. до 12. клас и за нея работата в нейното  училище е вдъхновяващо. В момента преподава история и английски език:


"Това е мястото, на което винаги съм се чувствала добре... и затова се ориентирах към тази професия... Гимназията е много важна част от моя живот... На учениците пожелавам да мечтаят смело, а на колегите да работят със същия хъс и вдъхновение."


Училището работи по няколко национални проекта, а от 2014 година училището работи по програма "Еразъм плюс" и всяка година работи по една тема, която е определяща. Акцентът е в разработването на нови методически пособия и споделянето на добри практики, казва Цветанка Стоянова, ръководител направление ИКТ :

"Програма "Еразъм плюс" от миналата година сме в следващия програмен период... Това, което е полезно в тази програма - в нея се наблегна на обмяна на добри практики, разработване  на учебни стратегии, повишаване  на квалификацията... Учениците използват чуждия език, за да повишават своята компетенция, да разработват различни продукти... Партнираме с училища, от които има какво да научим..."

Съществуват проекти на МОН, по които работят учениците на видинската гимназия. Екоклубът "Зелени хора" е свързан с иновативността на училището
и дава възможност на младите хора да научават на практика и на теория повече за околната среда и за опазването на водите, почвата и въздуха. Ръководител на клуба е Боянка Ценова,учител по биология. Десетокласниците Боян Антов, Преслава Велкова, Боян Антов, Светозар Захариев  разказват за своята дейност:

"Решихме тази година да участваме в Международен екологичен форум "Сребърна 2022" проект "Посяване на бъдещето", целта е засяване с дървета от ядки... Най-важните участници са нашите съученици и нашите учители... Направихме и видеоклип ,в който показваме засяването на ядки и семена в задния двор на училището... Работим и по проект "Моята красива био градина"."

 
Училището  е част от системата на иновативните училища, като в случая  се изпълнява проекта "Легоритъм".  Работа по иновативния проект е важна част от образователния модерен начин на преподаване, казва  Владислава Георгиева, старши учител по английски език и по иновациите в училище:

"Проектът легоритъм има за цел да развием СТЕМ и СТИИМ образование, вкл. наука, технологии, инженерство и математика и се допълва от изкуствата. Идеята е да се интегрират в едно различни дисциплини и да се постави фокус върху ученето чрез правене... Като продължение е създаване на специализирана учебна среда, в чийто фокус е ученикът... Вече имаме 30 обучени учители... Проведени са първи експериментални уроци, имаме и клуб "Легороботика"."

 

Началният учител Таня Бързашка работи със своите ученици - второкласници,  по проект на МОН. Това е клуб "Българче", в който се изучават произведения на български автори, говори се за  традиционните български празници, обичаи, народни носии и природните красоти на родината ни:

 
"В този клуб работим от декември, това е времето за занимания по интереси, децата се вълнуват, четат, преразказват, запознават се с нови автори и се учат да обичат своята родина... За учениците е важно да се изявяват, целта на клуба е да развият децата своите заложби и да се опознаят повече... Тук пишем и четем... Преразказваме, пишем съчинения... Играем народни хора..Научаваме за природните красоти на България...Облякохме се в народни носии... Съчинявам различни приказки..."

Учениците учат в модерна съвременна сграда, като това е единственото училище в област Видин, в което е изграден вътрешен басейн. Целта е малките ученици да се научат да плуват, едно умение важно за децата в живота след това, на по-късен етап.  Двамата преподаватели по плуване са  Борислав Спиров и Цветомир Цветанов:

"Водим плуване, интересът е много голям, работим с деца от 1. до 6. клас... Условията са идеални, за да се научат децата да плуват... Идеята беше  на г-н Венци Станев, неговият девиз беше да няма дете, което да не може да плува и ние продължаваме неговата мечта... Златните медалисти бяха Алис и Антонио... Стремим се да научим децата правилно технически да плуват..."


Профил "Природни науки" се реализира след 7. клас. След ремонта учениците се радват на нов  и модерно оборудван кабинет, който е финансиран със средства на национална програма на МОН,  разказва Полина Градомирова, учител по физика и астрономия:

"Тази паралелка профил "Природни науки" е със засилено изучаване на биология и здравно образование  и химия и опазване на околната среда. Ние сме единствената паралелка в града... Новият кабинет води до засилване интереса към тези науки и повишава мотивацията за учене... Учениците извършват експериментална работа .."
.
Симона Иванова и Боян Антов са от 10. клас. Избрали са да учат в паралелка с профилиращи предмети "Биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда" и ще продължат висшето си образование с тези предмети. Обученията в различните профили  на 100% отговарят на съвременните изисквания на днешното общество и подготвят учениците за кандидат-студентски изпити.

 
Рая Радославова и Петър Димитров са 12. клас и тази година завършват училище, те са в паралелка с профил "Чужди езици" с изучаване на английски и немски езици:

"Смятам, че езиците ще ни трябват за бъдещето ни развитие, в случая английски и немски език... Клубът ни се казва БЕСТ има и състезания, които се водят на английски език... В този клуб състезанията ми помогнаха за говорене пред публика и се отпуснах да говоря пред много хора... Смятам, че подготовката ни по тези езици е много добра..."

Ради Асенов е единайсетокласник и  учи в профил "Хуманитарен", предпочитаните му предмети са история, литература, философия, той  е лауреат на олимпиадата по история и цивилизация за тази година:

"Любимият ми предмет е историята, миналата година  спечелих Националния  кръг по история с отлична оценка 6,00, моят резултат беше оценен като най-високият,  и затова получих първото място... Тази година взех участие в областния кръг по история с най-високия резултат със 73 точки... За мен чуждите езици не са най-голямата ми сила, чета за историята и от чужди автори и документи и те са на чужди езици..."


От 2017 година училището  има статут на иновативно училище, като  проектът, по който работят учениците е свързан с интегриране на екологичните знания по учебни предмети в начален етап, обяснява  Камелия Трифонова, начален учител.
Иновативният проект започва в начален етап, като идеята е да има приемственост и еко-темите да бъдат развити в среден и горен етап от учениците.  

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09