Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици се докоснаха до суперкомпютъра Discoverer

8
Снимка: личен архив




17 ученици от клуба по роботика при ПГ "Асен Златаров" Видин посетиха водещо индустриално  предприятие- завода за автоматизация и роботизация FESTO, лидер в производството на магнитни сензори. Успяха да видят и суперкомпютъра Discoverer. 

Посещението е част от модула "Светът на технологиите". За осъществяването на идеята помогна Кристиян Михайлов от Професионална асоциация по роботика и автоматизация, а идеята е децата да видят реално работещо производтство, нещо, което го няма в Северозапада, казва преподавателят по роботика Десислава Цокова:

"Решихме учениците да видят нещо реално работещо, в нашия регион нямаме такава възможност да видят не само електроника, а да видят и как се създава софтуерната част. Посетихме Музей за технологии, а на другия ден посетихме завод, в който реално се работи с технологии, посетихме и суперкомпютъра в България. Това е нещо, което децата не могат да си го представят реално... По-голяма част, 65% е българско участие в създаването на суперкомпютъра... Много бързо обработва много информация, наистина впечатляващо..."

Целта на посещението е да мотивира учениците да учат и да продължат да се развиват в областта на компютърната техника и на технологиите, да видят, че има реализация и че рано или късно трудът ще се възнагради.

Йоан Райчев е 11- клас, учи в специалност "Компютърна техника и технологии", впечатлен е от новия робот, който им показват в завода:


"Показаха ни какви продукти правят те, свързани със сензори и с пневматика, показаха ни един робот, който е нов, и който ще се използва в заводите за работа, може да се използва като ръка, която да боядисва и да работи едновременно с човека. Роботът се разработва от три години.. като обем е много малък и е уникален."


Суперкомпютъра е впечатлил и Митко Митков- деветокласник, учи "Компютърна техника и технологии":  


"Впечатляващо е да видиш нещо от такъв клас на живо, защото това е изключително прецизна техника... Не всеки може да види това нещо на живо... Суперкомпютърът е огромен, това са много малки компютри, които работят на едно... Използват се оптични кабели и правят много големи и бързи изчисления и се използват за много неща...."

Радослав Колев учи в 10 клас специалност "Промишлена електроника" смята, че посещението в компанията допринася за неговото убеждение, че трябва да се развива в тази посока, за него заводът по електроника е място, пълно с живот и желание за развитие:

"Много ми хареса, че хората, когато видяха, че ние сме на посещение, бяха в почивка, но останаха с нас да ни покажат. Иновациите и технологиите са уникални... Впечатли ме новият робот. Във фирмата има място за всякакви технически специалности..."


Традиция е всяка година учениците от клуба по роботика да се организират и да посещават някакво събитие, свързано с технологиите, посочи Десислава Цокова.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55