Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

600 седмокласници се явяват на НВО в област Видин

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Предстои национално външно оценяване (НВО) след седми клас. На 14 юни е изпитът по български език и литература (БЕЛ), на 16 юни по математика, а на 17 юни ще се проведе изпит по чужд език, който е по желание. 


НВО ще се проведе във всички училища от област Видин без професионалните гимназии и Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков", каза за Радио Видин изпълняващият длъжността началник на Регионалното управление на образованието Видин Ангел Донкин:


"На националното външно оценяване по български език и литература очакваме да се явят 600 ученици, които са разпределени в 58 зали, 5 ученици са със специални образователни потребности. Целите на националното външно оценяване, съгласно Наредба 11 за оценяването резултатите от обучението на учениците, са: диагностика на индивидуалния напредък, мониторинг на образователния процес за прилагане на политики и мерки, насочени към подобряване на качеството, установяване на степента на постигане на отделни очаквани резултати от обучението по български език, установяване на степента на постигане на отделни очаквани резултати в края на прогимназиалния етап по български език, определен с държавния образователен стандарт за общообразователна подготовка и използване на резултатите на НВО по български език и литература като балообразуващ елемент при приемане на учениците в 8 клас. Системата от задачи по български език се определя от задължителното учебно съдържание включено в учебните програми от 5 до 7 клас, като се прилагат знанията и уменията, придобити до 7 клас включително. Изпитът е писмен."


Ангел Донкин разясни целите и методологията и на изпита по математика, които са сходни с изпита по БЕЛ.


"На националното външно оценяване в 7 клас по математика очакваме да се явят 599 ученици, разпределени в 57 зали, като 4 от тях са със специални образователни потребности. Равнището на компетентностите на седмокласниците се проверява с тест с общо 23 задачи, времетраенето е 150 минути, а за учениците със специални потребности е до 80 минути над определеното време. Задачите са 18, които са със структуриран отговор, с 4 възможности за отговор, като само един е правилен. 2 задачи с кратък свободен отговор - числов, символен или словесен. От учениците се изисква да напишат свободни отговори без да привеждат своето решение и 3 задачи с разширен свободен отговор, като учениците трябва да опишат и да аргументират изпълнението на определената математическа задача".


Националното външно оценяване по чужд език, което ще се проведе на 17 юни, е по желание на ученика, като учениците са предпочели да се явят на английски език. Общо 20 ученици са се записали, изпитът ще се проведе в ОУ "Любен Каравелов" - Видин, допълни Ангел Донкин:


"Обект на измерване в тестовете по чужди езици е комуникативната компетентност на учениците и езиково равнище А2 от общоевропейската езикова рамка. Компетентностите на тестовете се основават на 3 езикови умения - четене, слушане, писане. Езиковите компетентности се проверяват с различни видове задачи - задачи с избираем отговор, задачи с кратък свободен отговор и една задача за създаване на писмен текст".


Как се подготвят за националното външно оценяване след 7 клас и какви са притесненията им - това разказаха Ема и Славена от СУ "Цар Симеон Велики":

"По най-различни начини - решаваме в училище пробни, всякакви матури, решаваме много различни материали, подготвяме се, дават ни различни тестове, правим различни упражнения. Всеки, където не се чувства толкова сигурен, пита, задава въпроси - обясняват се по няколко пъти нещата... Преди няколко месеца се започна с подготовките и определено всеки се подготвя сам за себе си, но и в училище имаме много материали, учителите много са ни стегнали, защото всички се надяваме на най-добрите резултати".

Седмокласниците споделиха още, че са уверени в себе си, но притеснението го има.

Предстоят изпити по национално външно оценяване и за десетокласниците - те се чувстват малко по-спокойни споделиха Николай Ангелов и Ивана Богданова:

"По български език и литература се подготвяме активно, правихме няколко пробни матури и също така госпожата ни запознава с формата от началото на учебната година. По математика също се подготвяме за външното оценяване, бих казал активно, но там изпитваме по-големи притеснения - по български се чувстваме доста по-спокойни и подготвени. Имаше такива от нас, които се записахме на допълнителни изпити по информационни технологии и по английски език... Подготвям се за НВО-тата като решавам индивидуално задачи, правя си домашните, решаваме матури, запознати сме с формата. По български правихме няколко пробни матури, по математика също. За избираемите матури, които са по английски и информационни, аз съм записана за английски - там също госпожата много добре ни обяснява, подготвя, дава ни и допълнителни материали".

Обезпечено е всичко необходимо за провеждането на Националното външно оценяване, осигурени са квестори, консултанти за учениците със специални образователни потребности, учители по чужд език, учители четци по български език и навсякъде е осигурено видеонаблюдение и аудио техника, информира изпълняващия длъжността началник на РУО Видин Ангел Донкин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24