Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученик мечтае да изгради приют за кучета

Снимка: Радио ВИДИН



Мечтите често са в зародиша на съзиданието, затова всяка мечта заслужава шанс. Това е причината да ви разкажем за мечтата на едно момче от видинското село Дреновец. 17-годишният Цветан Цветанов иска да създаде Приют за безстопанствени кучета в Монтана. Макар преди време да е имал инцидент с ухапвания от глутница агресивни кучета, това не го спира да иска да помогне на бездомните четириноги:


"Виждам, че има доста бездомни кучета, които са безстопанствени и няма кой да ги гледа… Животните не са виновни. Някой път са агресивни, това е защото са гладни или жадни, те не са виновни за нищо. Затова трябва да им направим удобствата за по-добро бъдеще за тях...Отидох при областния управител на Монтана с една докладна и помолих г-жа Вецина да изградим приют за кучета в Монтана. Тя се съгласи. Тя е доста приятен и разбран човек и ми каза, че ще ми помогне с каквото може. Свърших разговора с нея и отидох в град Берковица в общината… в Общинския съвет, те ми казаха, че няма достатъчно средства за сега, остава на заден план. Но не и отказано, те ще го изградят, когато съберат средства.“


Въпреки, че областната администрация не би могла да осъществи подобен проект областният управител на Монтана инж. Ванина Вецина иска да помогне на момчето. В област Монтана преди години е създаден такъв приют, но е сменил статута си на кастрационен център – той обслужва община Монтана, останалите общини са с договори за кастрация, обясни инж. Ванина Вецина:


"Неговото желание от темите, по които сме разговаряли е най-вече свързано с възможността да се създаде приют за бездомни животни на територията на областта. Всъщност, след като си поговорихме с него, без значение дали ще е на територията на област Монтана или област Видин, важното е да се случи и тръгнахме да се информираме, и да търсим решение относно възможностите за подобни действия. Условията, които са създадени в България, не позволяват директни действия на областния управител за изграждане на подобен приют, те по-скоро са в компетенцията на общините и на техните кметове, където има възможност от бюджетите да осигуряват средства за подобни приюти. Но това, което аз разбрах, след като разговарях с представители на община Монтана, е трудно да се издържа подобен приют. Това е наложило и те да сменят статута, и да се превърне в кастрационен център, т.е. практиката в Европа и по света ни показва, че има голямо участие на неправителствени организации. Всичко това споделих с Цветан и си обещахме заедно да търсим решение, дали то ще бъде съвместно с инициативата на областния управител, през общините и неправителствените организации."


Тъй като село Дреновец се намира в област Видин, Цветан решава да се обърне и към областния управител на Видин:


“Тук имаме пак много бездомни кучета… и реших да намеря решение на този проблем. И той, г-н Иванов (Любен Иванов б. ред), доста приятен човек и той се съгласи, каза че ще ми помогне с каквото може, дори и площ е намерил, и каза, че ще говори с някой от Министерството за средства. За сега е това на този етап.“


Проблемът на бездомните кучета в град Видин е огромен и той се неглижира от години. От една страна се поставят в опасност гражданите на Видин, от друга страна се причиняват страдания на бездомните животни. В момента наблюдаваме едно ескалиране на напрежението между гражданите, които ежедневно се сблъскват с безстопанствените животни. Наличие на лошо отношение на животните и преминаване към саморазправа с тях. От друга страна животните гладуват, страдат от заболявания и това ги кара да агресират към гражданите. Опазването и здравето на живота на нашите съграждани е от първостепенно значение, но като цивилизовано общество, ние не можем да пренебрегнем отношението и към животните, обясни областния управител на Видин Любен Иванов:


"В тази насока общинската власт е малко инертна и се наблюдава бездействие. В момента липсва ефективно действащ приют за кучета, като механизми за справяне с проблема има. Добрите практики, както в България, така и в Европа са наложени и ги има и са насочени към угрижване на животните. Видин се явява един от малкото градове в България, където този проблем все още съществува. Успешните кметове в България осъзнаха значението на този проблем и го решиха. Тази причина ме мотивира да започна проучване на възможности за създаване на приют за кучета, който да осигури адекватни условия и грижа за безстопанствените животни. Много съм удовлетворен, че младите съграждани, младите граждани на област Видин търсят решение на този проблем и го приемат като своя собствена кауза. Това което видях в това 17-годишно момче  Цветан е желание да реши веднъж за винаги проблемите с безстопанствените кучета. Видях любовта му към животните, но видях и осъзнаването на проблема, който възниква за нашите съграждани и за хората въобще в област Видин от възможностите за агресиране на животни. Много добре в видял проблема и затова иска да го реши. Аз съм много горд, че има такива млади достойни хора и тези хора са нашето бъдеще и искат да решават проблемите на България, на областта и на гражданите. Надявам се, че заедно, с общи усилия, ще постигнем решаване на този проблем и младите ще нараждат това, което ние постигнем днес."


Основното правило, за да се отвори един приют за животни, е, че той трябва да се намира на не по-близо от 300 метра от най-близката жилищна сграда. Трябва също площта на територията да бъде най-малко един хектар земя, с възможност за организиране на разходки за животни. Предвид това, най-добре е да бъде място извън града или в пустош, в границите на някое село.


За да се изгради един приют за кучета са необходими минимум 1 млн. лева, каза Цветан Цветанов:


“В този 1 млн след като се изгради приюта, трябва да има екип от хора – единия трябва да бъде ветеринар и другите да почистват клетките, да има персонал, който да ги храни и поне охрана да има около тези кучета, защото някой може да си направи майтап и да ди пуснат през вечерта.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00