Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремното каране на ролери като начин на живот

Снимка: личен архив



Карането на ролери е хем забавно, хем приключенско. Съществуват различни стилове на каране на ролери. Най-обикновеният и популярен е т.н. "фитнес стил". Отличава се с раздвижването, безгрижното каране и насладата от спорта. Но за някои това не е достатъчно. Както във всяко хоби, така и в това, има хора, които са готови на крайности. 


Когато ролерите излязат от парка и се втурнат по градските улици и тротоари, между коли и пешеходци, спускащи се по рампи и парапети, правещи трикове, вече говорим за "агресив стил" на каране. Практикуващият този стил не се притеснява от неравностите и дупките по улиците. Напротив, той ги предпочита, за да ги прескочи ефектно. Именно такъв стил практикува от 17 години Габриел Георгиев от Видин:


"Видях приятел, който караше такива кънки, на мен ми хареса и реших да пробвам и с времето постепенно и постепенно човек се научава. 3 години карах с обикновени ролери, след това си взех агресив кънки. Кънки наричаме всичко, което се пързаляме на него. Пък вече всяка една кънка си има определение - фитнес кънки, които са с големите колела около конусите, агресив кънките, които някои ги наричат блейдове, за мен са си пак кънки. Просто са с едно колело отпред и едно отзад, средните колела са по-малки и те са за пързаляне или грайндване. Ако тези колела са същите, ще опира и няма да може да се пързаляме. То има и скокове, градуси, салта и много други".



Един от най-елегантните стилове на каране на ролери е Фрийстайл слалома. Такъв тип каране изисква висока гъвкавост и координация за правилното изпълнение на фигурите.  


"Слалом не съм карал никога. Преди години имаше състезания в Монтана, в които бяха съчетани със състезания на скейт парка на рампа и имаше и слалома. Слалома е около конусите и там вече те карат на едно колело, назад и примерно за мен това е красиво, аз не го мога, но го оценявам, защото това също е част от нашият спорт."


Габриел не практикува другите стилове в карането на ролери и е единственият, който практикува агресив стил на каране на ролери във Видин:  


"Аз искам да съм добър само в едно нещо. То така човек става най-добър, когато практикува само един. Има и спускания също - там колелата са много по-големи. За слалом са двойно по-големи колелата и са изцяло 4-ри еднакви. И там имаш много по-голяма маневреност, доколкото когато си с тези (агресив), за да се пързаляш по тръби и по ръбове, трябва да си с такъв тип шина и с такъв setup, за да можеш да можеш да го правиш това нещо на ръб специално. На тръба може да са еднакви... Зависи от интереса на човек и неговият интерес в кънките... Падал съм. Чупил съм китки, пръсти, крака не съм чупил и не искам и да чупя крак..."


Габриел дава уроци по каране на ролери на деца:


"Това стартира преди 3 години, когато отидох във Варна по един проект към "Сдружение за теб", то е организация с нестопанска цел. Когато имам тренировки с деца, аз първо ги уча как да падат. Наколенките, налакътниците, накитниците и каската са основните неща в този спорт, които трябва да има човек". 




 След бума на ролерите през 80-те и 90-те години на миналия век, следва рязък спад. 


"Преди години имаше такава форма на състезания "Ex games", които се провеждаха с всички дисциплини - BMX, кънки, скейтборд. Кънките мисля, че '97 или '98-ма ги махнаха от Ëx games"- тази индустрия, не ми се иска да го казвам, но умира. Не искам да говоря против скейтбординга, но той оказва сериозно влияние, за да умира това нещо и примерно тези марки единствено се подкрепят, купуват от карачи като нас. И на мен ми е кеф парите ми да отидат за това нещо, защото знам, че то ще продължи да съществува и да се произвежда".  


За втори път организаторите на фестивала "Дунавски вълни" във Видин канят платформата за събития "Sтетика" да подготвят два от фестивалните дни. Тази година те се концентрират върху субкутултурата, наричат работилниците "Субкултурен меланж":


"В миналото групите на младежи в града, заинтересовани и трениращи брейк денс, каране на скейт/лонгборд, велосипеден мотокрос, ролери/блейдъри и сходни бяха значително повече. С носталгия се обръщаме към тези периоди и искаме да ги възродим чрез т.нар. ни субкултирен микс от няколко двудневни работилници в рамките на фестивала" - коментира Габриел. 


Той ще е ръководител на  Rollerblading workshop на паметника на Свободата. Може да се запишете в групите на 28 и 29 юли и да видите на живо неговите умения. придобити от толкова години. 


Може да видите номерата на Габриел тук


Чуйте цялото интервю в прикачения файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30