Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страната е изправена пред енергийна криза

Михаил Кръстев: Политическата криза в България е перманентна

Подвиг е, че правителството оцеля толкова време

Снимка: Личен архив


Ще бъде ли съставено ново правителство? Ако не бъде реализиран кабинет с третия мандат, предстоят поредни избори. Какви са причините за политическата криза в страната? 

По темата разговаряхме с анализатора Михаил Кръстев.

Радио ВИДИН: Очевидно страната е в политическа криза вече повече от година. Къде е причината: липсата на политическа класа, на умения или някъде другаде?

"Най-вече това, че в България няма устойчив политически живот, устойчива политическа класа, която да не жертва абсолютно всичко в името на своя интерес. Тоест очевидно всички политически играчи в България действат с кратък хоризонт, без да опазват целостта на политическата система, готови са да я разрушат само и само за да получат още няколко месеца или дори седмици власт. Това е неустойчиво като модел на провеждане на политика. За съжаление, от този модел ще влизаме в следваща и следваща криза без да се вижда ясен хоризонт, в който можем да преодолеем тази по-мащабна политическа криза, най-вече защото няма желание от страна на хората, които са замесени и които са я създали".

Радио ВИДИН: Доста хора твърдят, че едва ли не, ако не се състави правителство, а отидем на избори, ще бъде фатално. В предишен наш разговор посочихте, че няма визия за развитие на българската икономика. Следователно животът ще става все по-тежък, ако статуквото се запази. 

"Няма нищо фатално в политическия живот. Една държава е управлявана най-вече от своята администрация. Докато имаме такава, която да може да поддържа основните процеси в държавата, няма фатално, че се отива на избори. В крайна сметка и конституцията е предвидила такова нещо. Това че разводът между Четворната коалиция продължава толкова дълго време би могло да откаже част от избирателите да отидат до урните, отколкото да се окаже с някакъв фатален изход за бъдещето на страната. По-големият проблем е посоченият в първия въпрос - именно, че ние сме в една пернаментна политическа криза, тъй като политическата класа не успява да спази своите основни задължения - да поддържа целостта на българската държавност така че да има максимално добруване за българското общество. Напротив, гледат се лични и персонални интереси. Виждаме плоски разсъждения затова как трябва да се управлява страната, как трябва да се постигне мнозинство, плоски разсъждения от страна на всички участници в преговорите за конструиране на такова мнозинство. Като че ли времената на една по-разумна и способна политическа класа са безвъзвратно отминали в България".

Радио ВИДИН: Често срещам сред хората едно мнение, че управленията на БСП пораждат лош спомен.

"Исторически е така, най-вече при кризите през 90те години. Не можем да кажем, че управленията на БСП са най-успешните в българската политическа история. Може би най-успешното им е при Тройната коалиция, защото успя да завърши мандата. По-големият проблем е, че няма решение на основните проблеми в държавата. Няма зададена ясна икономическа политика, няма работа по основните приоритети, които България трябва да следва и гони. Не може да се стига до разговор затова колко е важна програмата и приоритетите едва когато е ясно, че вече няма парламентарно мнозинство. Преди това имаше една половин година, в която голяма част от тези приоритети можеше да бъдат постигнати. Ще посоча за пример, че освен неконституционния избор на председател на Енергийната комисия, България продължава да бъде без избран нов гуверньор. Намираме се в една доста сложна политическа и икономическа ситуация. Намираме се на прага на опит за влизане в Еврозоната. Видяхме, че това мнозинство, дори когато беше единно, не успя да излъчи кандидатура за гуверньор на БНБ, което е лош сигнал както към българския бизнес и към цялата ни икономика, така и към международните партньори. Очевидно тази коалиция не е способна да се справи с важните задачи. Дали при следващи избори ще имаме коалиция, която ще е способна? Не мога да кажа. По-вероятно е отново да няма консенсус по тези важни въпроси. А именно това е най-важното - когато погледнем, че икономиката страда от недостига на доставки за газ, основни институции остават без ръководство (КЕВР и БНБ) - това са едни приоритети, които трябва да бъдат следвани, а на тези позиции да бъдат излъчвани експерти, не политици, които да могат да се справят със съответната ситуация. Политиците мислят предимно за себе си, за съжаление, а не за тези проблеми".

Радио ВИДИН: Различни икономически анализатори посочват, че ни очаква ужасна зима с тежка енергийна криза.

"За съжаление, всички предпоставки за енергийна и мащабна такава криза са налице. Имаме несигурни доставки на газ през зимните месеци. Хората са въведени в заблуда, че няма значение дали имаме газ или не, тъй като малко от жилищата в България са газифицирани. Трябва да се знае, че всички Топлофикации в България работят изключително и само с газ. Опитът на някои политици да успокоят ситуацията, казвайки че Топлофикациите биха могли 2 месеца да работят на мазут, а не на газ, бяха опровергани от страна на самите Топлофикации, които казаха, че нямат почистващи съоръжения за тази дейност. Съответно има постановление от страна на Европейския съвет до ноември месец всички държави в ЕС да запълнят газохранилищата си на 80 %. Към днешна дата това в Чирен, което покрива едва 1/6 от необходимото и потребление, е запълнено около 43 %. Ние най-вероятно няма да успеем да покрием това изискване на Европейския съвет, най-малкото защото летните месеци се пълнят хранилищата. Само по себе си едно хранилище, дори пълно на 100 %, не би могло да покрие нуждите на българската енергийна система поради простата причина, че то е единствено за запълване на липси и трябва да имаме конкретни доставки на газ и по време на зимния отоплителен сезон, които към този момент от страна на България е заявено, че няма да се преговаря за нов договор с Газпром. Обещани са допълнителни количества газ, които на този етап не се виждат откъде ще дойдат. Най-вече от обещанията на правителството в оставка са, че става въпрос за газ от Азербайджан, но количествата газ, които има от новото находище там, са много отдавна разпределени на търг. Тоест ние можем да разчитаме на газ от Азербайджан единствено и само ако този газ отново е руски и се случи някакъв вид реекспорт. Естествено, на по-висока цена, отколкото бихме го получили иначе. Трябва да се даде решение на този проблем. За съжаление, към този момент аз не виждам дори от страна на опозицията, която критикува, конкретен план затова как трябва да се преодолее кризата".

Радио ВИДИН: Лично според мен някак назад остана за обикновения човек темата за Северна Македония. Властта, която сега призовава за нов шанс, като че ли извършви национално предателство и предаде 13 века история на базата на законодателна инициатива в българския парламент от страна на Франция. 

"Категорично беше продаден българският национален интерес. Продаден или подарен - не мога да кажа, тъй като не съм в преговорния процес, не знам какво е получено и какво е обещано за действията, които направи българското правителство. Очевидно българският парламент беше принизен да гласува един документ, който претърпя редакция след това, съответно е гласувал чернова. Видяхме, че председателят на Европейската комисия Урусула фон дер Лайен отиде на крака в парламента в Скопие, за да убеди македонските депутати да гласуват вече преработения документ - нещо, което не направи за България. България нямаше нужда като страната, която е в по-силната позиция, страната, която е наложила вето, нямаше нужда да гласува нещо преди македонския парламент. По време на изслушването в македонския парламент фон дер Лайен абсолютно дискредитира и бламира френското предложение, заявявайки че историческите въпроси няма да влизат в преговорния процес, макар че беше обещавано широко от подръжниците на френското предложение. Виждаме, че седмици след като в Скопие гласуваха френското предложение, огромна част от институциите, които са замесени с езиковата и историческа култура в Македония, се обявиха против него, заявайки че македонският език и история започват още от делото на Кирил и Методий и това е посегателство не просто върху последните векове от нашата история, а върху цялата такава".

Радио ВИДИН: Правителството в оставка постигна ли някакъв успех?

"Тази власт управляваше в едно много трудно време - време на икономическа зараждаща се криза, военни действия на няколкостотин километра от България. Не можем да бъдем прекалено критични към тях. За съжаление, наистина логиката, която се вкарва в едно такова управление, е прекалено слаба. Ние го видяхме и от думите на Христо Иванов от изтеклия запис от срещата на ПГ на ДБ. Там имаше толкова пропуски в здравия разум и в коректния анализ, който трябва да се направи, че няма как това правителство и това мнозинство да продължи да управлява. Говорим за тотални грешки, свързани с това, че третият мандат бил технически. Не е така, третият мандат винаги е политически. Реализираните досега два трети мандата в най-новата история на България са именно мандати на ДПС през 92 и 2005. ДПС получава относително много по-голяма тежест в тези правителства, отколкото техните гласове предполагат. Разсъжденията на Христо Иванов затова, че мандатоносителят в лицето на Корнелия Нинова трябва да се откаже от вицепремиерския си пост или участник от коалицията като ИТН трябва да се откаже от министерски кресла - също противоречат на здравия разум. На фона на тези разсъждения аз мисля, че правителството дори тези месеци, които оцеля, наистина е подвиг".

Радио ВИДИН: Според мен доста теми останаха на заден план. Да си спомним обещанията за реформа в МВР, въпреки че такова желание май няма, обещанията за свиване на администрацията, която се разду още. Много думи, никакви действия.

"Няма как едно социално правителство да съкращава администрация. Нонсенс е. Обещанията, които са дадени, са дадени единствено и само от страна на партиите, които биха могли да извлекат някаква електорална подкрепа на базата на тях. Същото се получава и с газа: просто през последните няколко месеца чуваме, че няма абсолютно никакъв проблем с доставките на газ - нещо, което е тотално невярно, абсолютна лъжа, съответно има още един месец, в който тази лъжа може да бъде налагана преди да си проличи, че България е изправена пред енергийна криза. По същия начин много е лесно да се обещават съкращения в администрация, оптимизиране, но виждаме, че когато се стигне до конкретния момент, в който трябва да бъдат освободени десетки хора, това просто не се случва, най-малкото защото правителството не е с такава програма и с такъв имидж, който да може да си позволи съкращение на огромен процент от държавната администрация. Когато реалната политика стигне до обещанията, често печели и обещанията биват забравени".

Радио ВИДИН: Струва ми се безсмислено да питам дали ще има ново правителство. Една друга тема ме вълнува, а сякаш също беше забравена бързо. Скандалът с пътните фирми. Как така от ПП се сетиха, че пътните фирми са тази голяма мафия, а първоначално им платиха 600 милиона.

"Правителство е ясно, че няма да има в рамките на този парламент и съоветно това правителство няма да издържи на вота на недоверие от момента, в който се получи скандала в МС, в който финансовият министър Асен Василев отказа да оторизира плащането в рамките на няколко милиарда лева за пътно-строителните фирми, които печелят огромна част от обществените поръчки в България. Това беше моментът, в който ИТН като застъпници на тази политика - може би дори с някакви други интереси в сферата - просто казаха, че това правителство се разпада. Това беше цената, която трябваше да бъде платена, за да оцелее коалицията. Интересното е, че видяхме тук един опит на ПП - доколко е съгласуван с ръководството на партията не е ясно, но беше внесен законопроект на техни депутати с вносител главно Настимир Ананиев, в който беше предвидено да се оторизират тези изчисления спрямо инфлацията на пътните договори и пътните фирми да получат повече пари. Нещо, което беше внесено преди дни. Много странно, защото именно с този аргумент ПП заявиха, че няма да обсъждат повече т.нар фирми на мафията. Сега пък им вкараха такива договори. Очевидно борбата е и за корпоративния вот, който би могъл да се получи от тези заинтересовани играчи. Като цяло българското общество стана свидетел  на унизителни за него кавги - политически партньори изведнъж разбират, че са политически врагове, обвиняват се на комунисти, на мафия, мутри, на меки китки и на какво ли още не. Това наистина не е политическият дебат, който трябва да получат българите - едно много изстрадало общество, желаещо перманентна промяна и постигане на по-добро. За съжаление, по-доброто не беше видяно в тези няколко парламента. Може би в следващия ще го видим".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15