Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коктейлите- хит през летния сезон

2
Снимка: Ивайло Захариев


Какво е лято без един леден, сладък и леко тръпчив коктейл? Вкъщи или в бара коктейлът е най-добрият начин да се освежите през горещините. Вече сме ви срещали с видинчанина Ивайло Захариев. Той е барист, но освен това е и барман. А освен кафето, коктейлите също са негова страст. 


Може би сте го виждали на повечето базари във Видин и сте опитвали от невероятните му коктейли. Днес той ни разказва кои коктейли са предпочитани сред видинчани и ни дава съвети, как да си ги приготвим сами:


"Класически със сигурност, защото са любими на всички, но и все по-често хората се оглеждат за нови, нестандартни рецепти и слава богу се намират ентусиасти, които да ни ги предложат. Другото нещо, което е да възпитават на качество в миксологията- нещо, към което аз се стремя, доколкото ми стигат познанията. А това се оказва трудно начинание, особено когато има липса на висока култура на хранене и пиене. Смятам, че за да оцениш нещо, трябва да го разбираш. Нещо, в което твърдо вярвам, особено като човек на изкуството. Смесването на съставки зад бар образно казано е не по-малко достойно за уважение, както смесването в кухнята. И в двата случая това е изкуство и най-вече се изискват познания, понякога и сериозни..." 


При консумирането на алкохолни напитки хората залагат на познати, изпитани рецепти според вкуса им, споделя Ивайло:

 
"Доста са по-малко хората, които ще се навият да опитат нещо, което не познават. Когато не си на родна земя например, а в друга държава, се стремиш да опитваш нови храни и питиета. Интересна ти е културата на хората там. Това е откъм консумиране. Откъм предлагане всеки си очертава линия, според която върви като стандарт. Визирам заведенията, предприемачите. Някои залагат на старата класика, други са от дръзки по-дръзки. Търсенето често определя предлагането. Макар че са ни нужни и новатори в бранша, които да възпитават добрия вкус у хората и да предлагат нови прочити. За потребителя във всеки случай е добре да има от всички".

По-улегналите хора определено предпочитат качествен алкохол, категоричен е Ивайло. 


"Няма да кажа скъп, защото цената също невинаги е критерий. Младите често от липса на познание, нямат особено мнение и предпочитание. В смисъл, водят се предимно от това дали нещо е добро и популярно, но всъщност не винаги го разбират съзнателно. Тук вече можем да кажем, че младите търсят модерното, новото. Знаеш ли, аз пряко или косвено съм в сферата на търговията от 12 години. Когато работех в модния бранш и консултирах клиенти в избора на облекло, ни учеха, че има няколко вида клиентски профил. Какво ще рече това? Това ще рече, че най-често нещата опират до психология, не толкова до възраст. Няколко примера за клиентски профил са хората, които знаят точно какво искат, влизат и го търсят. Или пък другите, които си нямат идея какво желаят и искат да им се предложи, да им се обясни, и т.н. В практиката ми зад бара е по същия начин. Влиза някой и ми казва: "Пие ми се нещо яко, но не знам какво, забъркай ми нещо по твое усмотрение!" Следва кратко сондиране от моя страна и после действам. Или пък: "Здрасти, пие ми се Пиня Колада, правите ли Пиня Колада?" Конкретно, точно, ясно. Или: "Пие ми се скоч, пробвах този и този. Не ми харесаха, ти какво би ми предложил?" Изборът на алкохол на различната възраст зависи от личния вкус, който се изгражда и възпитава с годините. Тук можем да разгледаме въпроса и по националности. Знаем, че конкретните нации имат конкретни традиционни напитки. Или по класи. Едни слоеве пият евтин алкохол, други скъп. Няма обаче и много да сгрешим, ако кажем, че възрастните търсят предимно качество, а пък младите количество. С някои изключения разбира се!"

Жените предпочитат коктейли, а мъжете бира или твърд алкохол, споделя Ивайло. 

"Това със сигурност си има някакво обяснение. От една страна ни го налага индустрията. Пример: в началото на миналия век не е било прието на запад жените да пушат цигари. И благодарение на киноиндустрията, в синхрон с рекламите, това се променя. Хората обичат да следват тенденции, да бъдат модерни, приемани, харесвани. И често това става нa подсъзнателно ниво. Някой ни го налага. Зад това, разбира се, стоят парите. Много пари. Както и в продажбите на облекла, автомобили, развлекателни неща и т.н. Да се върнем на рекламите. Всички сме виждали снимки на корави мъже с уиски и пура в ръка. Или неглижета със скъсани дънки и бира. Както и засукани дами с чаша мартини в ръка. Някак не върви за една жена да пие чист концентрат и да плюе от току що разопакована пура, нали? Другата причина според мен е, че наистина дамите предпочитат по-слабо алкохолните напитки- бяло вино, вермут, ликьор или смесена напитка. Ние мъжете пък-  по- силния алкохол. Дава ни смелост да свалим някоя мацка например".

Според наблюденията и работата на Ивайло зад бара през последните години предпочитанията на видинчани клонят към консумацията на водка. 

"Мъжката половина от видинчани обичат водката, уискито и ракията. По-улегналите - ракия. Или пък ракия и после минаваме на уиски и водка. Че тук имаме и този навик да "мешаме" алкохол, както казваме ние. Нещо изключително не добре и при това хем го знаем, хем всеки път го правим, но за нашите ширини и това е разбираемо. Дамите пък според сезона обичат я бяло винце, я вермут, я водка. Определено много хора в града консумират водка. Както и вина. Нашият регион е характерен с определени сортове, имаме не малко производители. Както изби, така и на местно ниво е останала традицията всяка година да се прави вино или ракия".

Чуйте повече в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Еднодневна школа за деца организираха от клуб по риболов във Видин

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба за спортен риболов "Дунав" във Видин. Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10