Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-големият от всички абсурди е, че мафията е провалила Четворната коалиция

Сергей Петров- Араджиони: В българската политика няма визия за справяне с кризата

Единственият консенсус в кабинета беше запазването му на всяка цена

Снимка: Личен архив


Изпадна ли България в перманентна политическа криза през последните 2 години? Останаха ли само на думи заявките за нулева толерантност към корупцията, край на бедността и мащабните преобразования във всички сфери на живота? Заеха ли водеща роля моралът и промяната, измествайки познатия модел, превърнал страната в първенец във всички негативни класации?

По темата разговаряхме с политическия анализатор Сергей Петров-Араджиони.

Радио ВИДИН: Ситуацията в България е далеч от розова. Може би от години сме в криза, така мисля аз. Има ли перманентна  политическа криза и къде можем да търсим проблемите в политическия живот?

"Последните две години са естественият резултат от процеси, които са започнали много преди това. На първо място - българският политически живот е напълно деидеологизиран. Нека не забравяме, че това зависи и от нашата политическа история, от политическите процеси, които са се случвали по нашите земи, но все пак не успяха политическите партии да направят естествени кливиджи, които са на принципна основа. Ако през 90те години в началото, когато "кой не скача, е червен", разделителната линия е режимът преди 89та, то след това по естествен път партиите, които бяха срещу режима преди 89та започнаха да се роят на различни субекти. Тогава имаше някаква осъзнатост, че това че си против тоталирания режим не те прави съмишленик с всички други, ти можеш да бъдеш антитоталиратист и да имаш коренно различни виждания и вярвания. След това роене така и не се стигна до политически субекти, които да бъдат последователни във визията си, такива, чиито действия, програми и виждания да кореспондират по някакъв начин с идеологията, с която те се идентифицират. Това е процес, който дава своите резултати и то в такива измерения, че в съзнанието на българския гражданин политическите партии нямат толкова голямо значение. В съзнанието на българските граждани значение имат политическите лидери - поредният спасител, който да дойде и да вдъхне надежда на избирателите, да го изберат, а след това да бъдат крайно разочаровани. Това е виждано с Иван Костов, с цар Симеон II, дойде Бойко като спасител, който най-дълго се задържа на политическата сцена и успя да изгради някаква консолидирана политическа партия, след това Слави Трифонов, който от първа политическа сила виждате колко бързо се променят настроенията на българския избирател, а след това се сгромоляса и му дават под 4 % към момента, виждаме и новите спасители и месии в лицето на Петков и Василев. Виждате, че за българския избирател нямат значение партиите, колкото самите личности. Българският народ е в очакване на своя спасител, който да разреши всички негови проблеми".

Радио ВИДИН: Именно думата визия: точно това си мисля, че основният проблем е липсата на идеология в българската политика, съответно липсата на гражданското образование и култура сред избирателите.

"Изключително големият проблем са ниските нива на осведоменост. Според българското законодателство един човек може да се възползва дори от пасивните си избирателни права, т.е да бъде избиран дори на 18 години за местния парламент, макар че същевременно обаче до тази възраст абсолютно няма откъде да получи информация относно това как функционира света и какво всъщност е общински съвет. Той може да бъде избиран за нещо, което му е абсолютно непонятно. Не може политическата ти култура да бъде изградена на база форуми и на база семейни събирания на по две ракии и на това да се изгражда цялата ти представа за света. Един 12-токласник няма представа какво е общината, какво се случва вътре, освен че е някаква сграда, в която има кмет. Няма представа защо има районни кметства. Няма никаква представа тези институции защо и как функционират. Това е големият проблем, а в същото време тези хора гласуват и имат право дори да бъдат избирани за определени позиции".

Радио ВИДИН: Аз достигам до едно заключение. Факт е, че парламентът и политиците вътре са доста посредствени, но пък това налага впечатление сред хората, че едва ли не всеки може да е политик, защото е лесно.

"Абсолютно и това идва от липсата на разбиране затова как се прави политика. Именно това е причината хора, които просто са популярни и набират популярност, да попадат във властта, че даже дори управляват. В България се търсят популярни хора, разпознаваеми хора, които няма значение дали разбират политическия процес, защото така или иначе за тях гласуват хора, които не го разбират".

Радио ВИДИН: В България има около 130 партии. 90 % от тях изразяват филството и фобството.

"В българската политическа система вместо плурализъм доведе до абсолютен хаос. Ние имаме изключително ниска бариера за попадане в българския парламент - 4 %, а при ниска избирателна активност това са изключително малко гласове. От друга страна, ние имаме нисък процент за получаване на субсидия, което е 1 %, а това стимулира някои от стотиците съществуващи партии в България. Другият основен проблем е, че попадат и се занимават с политика, за съжаление, хора, чието поведение е продиктувано от техния нарцисизъм, от тяхната мания за власт, отколкото хора, които наистина смятат, че обществените процеси имат огромно значение. Много повече нарцисизъм и жажда за власт и чувството, че заслужават по някаква причина да определят съдбините на държавата".

Радио ВИДИН: Въпреки че не можем да отречем световната ситуация, която беше неочаквана, все пак как можем да оценим управлението на Продължаваме промяната?

"Аз бих казал, че тези месеци бяха доста тъжни. Ако трябва гледаме обективно кои са основните индикатори за едно управление, ние трябва да тръгнем от бюджета и от финансовото състояние в страната. Финансовите резултати са далеч от розови. Ние имаме  - да, разбира се, те обичат да се оправдават с това, че имаме инфлация навсякъде, само че нашата е два пъти по-висока от тази в Европа, което е ясен показател, ясна оценка, как точно се справя кабинетът. Нека не забравяме, че той в самото си начало беше много фискално неконсеративен този бюджет, с който тръгнаха. Мнозина предупреждаваха, че това ще доведе до проблеми. След това бяха предложени мерки, които мнозина предупреждаваха, в това число и аз, че това са мерки, които няма да успеят да преборят инфлацията, а дори голяма част от тях ще я напомпят допълнително. Сега виждаме тези резултати. Виждаме също така нашата позиция по ключови въпроси като войната в Украйна, трябва ли да помагаме с оръжия, каква точно да бъде нашата помощ. Създаде се един кабинет, който като че ли по заявки нямаше консенсус по най-важните въпроси. Консенсус имаше единствено около това, че той трябва да бъде запазен този кабинет, което естествено не успя".

Радио ВИДИН: В нашата политика изобщо има ли фигури, които търсят реална промяна? Да погледнем ситуацията с правосъдната реформа - влачи се 10 години. Говорим общи приказки за промяна в МВР, съкращаване и свиване на администрация. Това не е в интерес на нито една партия.

"Абсолютно не е в интерес на нито една партия. Когато си извън системата, ти можеш да обещаваш всичко. Когато попаднеш в системата и си от другата страна, ти искаш да я съхраниш, да направиш така че да работи в твоя полза. Ние имаме изключително раздути структури на МВР. Ние имаме изключително раздута администрация. Това са гласоподаватели, те и техните семейства. Никой не иска да остави десетки хиляди хора без работа, които после да бъдат негативно настроени към съответната политическа сила. Напротив, всеки би направил всичко възможно да може да приобщи тази система да работи в негова полза. Никой не иска да поеме такава отговорност, защото това има електорални измерения по-късно. При тази ниска избирателна активност много се разчита на самата система, на служителите и администрацията. Затова никой няма смелостта да го направи".

Радио ВИДИН: За мен последните години са загубени години. Вече се чудя можем или изобщо да наваксаме. Ефектите от настоящата криза тепърва ще се увеличават, ще става все по-тежко.

"Ситуацията ще стане изключително тежка през зимата. Нищо няма, няма никакви индикации, че България ще бъде готова да посрещне това, което ще се случи през зимата. Българският народ ще изпита криза, каквато някои дори не си спомнят. Няма никакви индикации: нито на хоризонта имаме нови политически субекти, които да демонстрират по някакъв начин, че могат да съберат обществена подкрепа и имат ясна визия за справяне с тази криза. Нито има индикации, че нещо глобално ще се промени в положителна посока и ще ни предпази от това, което към момента изглежда ще се случи през зимата. В момента аз не намирам нещо, за което да се хвана, което да даде надежда на хората, че следват по-добри времена. Напротив, точно обратното".

Радио ВИДИН: Всичко започна с една идея, която се разпространи: да се изчегърта моделът на ГЕРБ, пословичен с корупцията, с провалите. Сега май се връщаме на изходна позиция. Къде насетне е мястото на партията на Борисов? Ще продължи ли да е фактор?

"ГЕРБ показват и дават всички индикации, че ще продължат да бъдат фактор и затова заслуга имат хората, които бяха част от кабинета. Заявките бяха големи, успяха да се преоблекат в предизборни времена като млади и способни, като образовани, но след това не видяхме никакви спазени обещания. Не видяхме дигитализираната ни държава. Не видяхме големите инфстратуктурни проекти, които щяха да се реализират. Не видяхме как няма нужда от нов държавен дълг при положение че се емитира нов държавен такъв на няколко пъти. Не видяхме на практика заявките, които бяха отправени. БСП бяха против еврото, нали беше разделителна линия, но все пак останаха в коалицията. Имаше въпроси с Македония, повечето политически сили уж казваха, че ще се изчака, но промениха мнението си в последния момент".

Радио ВИДИН: Налага се мнението, че кабинетът на Петков е бил подхлъзнат от мафията, станал е жертва. Аз пък смятам, че властта допуска безброй много грешки. Даде заявка да се бори срещу модела на Борисов, но го продължи сякаш.

"Хипотезата, че мафията е попречила на едно управление, е абсурдна. Дори най-слабата държава е по-силна от най-силната мафия. Тя разполага с достатъчно инструменти, ако е способна, да се справи с всички предизвикателства. Ако приемем хипотезата, че мафията е виновна с всичко, това не може да бъде оправдание на един кабинет. Не може да бъде оправдание на хората, които оглавяват структурите в държавата".

Радио ВИДИН: Идват нови избори. Как ще реагира българското общество? По-малко ли хора ще отидат до урните?

"Трудно ми е да прогнозирам избирателната активност към момента предвид че има и редица фактори - не знаем дали изборите ще се проведат при нови мерки срещу пандемията, това може да повлияе сериозно на резултатите и активността, не знаем и кога точно ще бъдат, защото в България има индикации, че това също има значение. Аз лично си мисля, че няма да видим голяма разлика що се касае в партиите, които ще бъдат представени в парламента. Дори има вероятност, която е напълно възможна при определено стечение на обстоятелствата, в следващия парламент да имаме дори повече партии, отколкото в момента".






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00