Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илона Иванова: Обичам да се предизвиквам, любопитна съм към света

11
Снимка: радио Видин
В това издание на "Калейдоскоп" ще властват музиката и любовта към музиката. Причината е оперната певица Илона Иванова, чиито живот е свързан с музиката. Родена е на 15 юли 1991г. в град Мездра. Баща ѝ по професия е музикант, арфист, по-късно  преподавател по музика и ръководител на група за стари градски песни към читалище "Просвета". Майка ѝ е начален учител, но  участва в любителски театър в Мездра. В рода на Илона  има много хора с музикални способности. Не случайно от малка тя се ориентира  към музиката и пианото. В училище има късмет да учи в музикална паралелка,  пее във  вокална група под ръководството на Анета Петкова, която  е нейният първи учител по пиано.


Продължава да учи в училището по изкуствата във Враца,
така се случва, че след 8. клас се връща в СОУ "Иван Вазов". Тук среща учителя си по пиано Петър Карагенов, който има важна роля за нейното музикално развитие и усъвършенстване и днес Илона с прекрасни чувства си спомня за него.  Маргарита Мелджанска е нейната учителка по класическо пеене, а пък сприятелите си от  театрална група "Темп" към Младежки дом Враца Илона участва  в различни концерти.



Приета е да учи в Националната  музикална академия "Проф. Панчо Владигеров“. Тук  има прекрасния шанс  да участва в мюзикъл и оперета със своите  състуденти, а това става възможно с препоръката на  преподавателя им Мила Дюлгерова. За да се издържа  Илона работи на много места -  като продавачка в хранителен магазин, като аниматор на морето. Споделя, че всяка работа ѝ харесва, защото ѝ носи много нови знания, познанства и възможности. От 2014 година работи в Националния музикален  театър на хонорар, а от 2016 година вече е солист. Освен музиката, обича и  животните.


ДЕТСТВОТО

"Баща ми е музикант по образование, арфист, свири във Филхармония Враца, така се случва, че той се преориентира в лютиерската професия, в момента поддържа всичкият арфов инвентар на България. В момента е пенсионер, той е моят първи учител по музика в първи клас. Майка ми е начален учител... Имам сестра, която е много цветна личност... Баща ми е първият професионален музикант, но има много музикални хора в двата рода, майка ми е играла в полупрофесионален театър в Мездра едно време, аз на 7 г. започнах да свиря на пиано, а преди това вкъщи изнасях концерти и спектакли на нашите, танцувах около и върху пианото... Музикално-театрален спектакъл беше моето детство... Имахме вокална група под ръководството на Анета Петкова, тя е също мой първи учител по пиано. "

МЕЧТАТА
"Абсолютното ми желание винаги е било да съм певица, да съм на сцената, да съм сред хората и да ги радвам и да ги правя по-добри. Това беше моя детска мисъл и съм много щастлива, че тя се осъществи,  Но за това е необходима много  работа и постоянство, аз съм постоянен човек, когато хвана една цел я следвам, докато не постигна най-високото ниво Това е моята философия на живот, въпреки че съм последователна, имам своите особености. Гледам просто да не ми става скучно и еднообразно."

ОПЕРНО ПЕЕНЕ

"Като малка не го разбирах оперното пеене, но кандидатствах тази специалност  по съвет на моите родители и по съвет на моята учителка. Оперното пеене е основата на пеенето въобще, то ми даде по-голям хоризонт. Разбрах, че трябва да поема нови хоризонти, и ако ти не предизвикаш себе си - не растеш. Завърших оперно пеене, но продължавах да си поддържам поп - пеенето и така от този хибрид, който се получи при мен, се роди моето занимание с музикален театър. В него се събира всичко, за което аз съм си мечтала - това да мога да танцувам, да пея, да имам театрални задачи."


ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ
"Участието ми в "Гласът на България" беше проверка - да видя къде се намирам аз на другата сцена, защото една е сцената на музикалния театър, театралната сцена, друга сцена е поп - музиката. Разбрах, че ще го правят и че продуцентите са му нови. Една от детските ми мечти беше са участвам в някакъв музикален реалити формат.  И сега като голяма имах тази възможност да проверя на тази сцена таланта си.  Имах интерес към един от менторите - Графа...  Обърнаха се и 4 стола..."

МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР "СТЕФАН МАКЕДОНСКИ"
"Любима роля ми е Щаси от "Царицата на чардаша", друга много, много любима моя роля е Цейтъл от "Цигулар на покрива". Не разграничавам ролите, във всяко роля влизам със 100% от себе си, с искреност и с дълбочина, не подценявам големината на ролята. Даже малките роли са по-трудни, защото имаш секунди, в които трябва да защитиш себе си на сцената. Малката роля също изисква ти да седнеш и да изградиш образ, който да има някакъв заден план... Театърът си има своя ритъм и своите закони, театърът е най-големият учебник за един артист. Достигнах до нови осъзнавания чрез работата си в Музикалния театър... От много възрастни колеги се уча, всички са учители в театъра, когато имаш очи да го видиш. "



БОРИСЛАВ СЛАВОВ
"Повратна точка в моя професионален път е когато се запознах с композитора на видеоигри Борислав Славов. Той работи със солисти от България, но изцяло за чужбина. Борислав Славов вижда един мой запис от "Гласът на България" и ме потърси. Така започва нашият професионален и човешки контакт. Запознахме се на 8 декември 2020 година, записахме една страхотна песен  "I want to live". Песента ни беше номинирана във финалния подбор на песни-финалисти на световните награди на Холивудската музикална медийна академия.  В категорията "видеоигри" сме Борислав Славов и аз като негов изпълнител.

Благодарна съм да срещам такива хора в живота си. Оценявам и срещам нови хора в живота си и това много ме радва. "


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09