Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връща ли се интересът към учителската професия?

2
Снимка: Радио Видин

Да си учител днес е предизвикателство и същевременно огромна отговорност. Учителите учат всеки ден, за да предадат най- доброто на своите ученици. Те трябва да следят постоянно излизащите нови технологии, за да могат да ги прилагат в обучението. След увеличенията на заплатите в сферата на образованието през последните години и сътресенията на пазара на труда учителската професия е все по-желана. Въпреки наплива към нея обаче, все по-трудно се намират подготвени и мотивирани преподаватели. Директорите на учебни заведения твърдят, че се явяват кандидати с все повече дипломи и квалификации, които обаче не могат да се справят в реалната среда в класната стая или групата в детската градина. Няколко десетилетия доходите на учителите бяха застопорени на трицифрени суми от по 400, 500 и 600 лева и по нищо не изглеждаше, че колелото ще се завърти в тяхна полза. Това, обаче се случи. Какви са трудностите, които се налага да преодоляват учителите и достойно ли е заплащането на труда им? При представянето на дейността в рамките на кабинета "Петков" Министерството на образованието представи доклад, в който имаше и една добра новина, а именно, че ниските учителски заплати от близкото минало вече са спомен. С две последователни повишения през последните 7 месеца, средното месечно възнаграждение за гимназиалните преподаватели у нас вече стигна 2032 лева, повече от средната работна заплата за страната, която е 1593 лева. Освен това драстичното повишение на заплащането предизвика небивал интерес към учителската професия. В разгара на лятната ваканция, на прага на новата учебна година, за една свободна позиция на преподавател се борят 20 души, съобщи доскорошният образователен министър Николай Денков. Така ли е всъщност? Потърсихме за коментар д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование":

"Ние редовно правим подобни анализи и тази тенденция, която започна преди пет години продължава и тази година. Много се радвам, че преди пет години управляващите разбраха, че професията "учител" е една много важна професия за България, не само за самото образование, а и за държавата. Оттам насетне започна едно положително движение на учителските заплати и вследствие се достигна едно ниво от 125% над средната брутна работна заплата за страната. Ние не сме направили някакви чудеса, защото по- скоро се изравняваме с някакви европейски нива и сега в момента дори има страни в Европа, в които има една идея по- ниски заплати от учителските в България, но оттам насетне всички останали пък са по- високи."

Съпоставими ли са показаните резултати от учениците при Националното външно оценяване и останалите изпити и трудовите възнаграждения на учителите и трябва ли те да имат повече права, за да се постигне по- добра дисциплина в класните стаи- това попитахме още Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование":

"Много е важно да се акцентира към възпитанието, граденето на ценности и елемента "дисциплина", който е неразривно свързан и много важна част от целия този компонент, а всъщност това е най- ниско индикирано в една съвременна оценка на българското образование. Това пък пречи на по- добрите резултати, които очакваме да се случат. В тоя ред на мисли, учителят трябва да бъде водещ в това възпитание."- поясни Юлиян Петров.

Напълно естествено е младите кандидат- учители да се изкушат от парите. Нормално е заплата от 2000 лева в условия на инфлация да доведе до силен интерес. Увеличението на учителските заплати безспорно е добра новина. Но достатъчно ли е това, за да видим в системата тези преподаватели, които наистина имат мотивацията и уменията да подкрепят всяко дете да развие потенциала си, да прескочи матурите и да се справи в университета. Потърсихме за коментар Верка Петкова, директор на СУ "Христо Ботев" в Козлодуй:

"В последните години се възвръща интересът към учителската професия, например в нашето училище, от педагогически персонал 45 педагози, 10 учители са с професионален опит до 3 години и още 10 учители са от 3 до 10 години професионален опит, което показва, че почти половината от учителите са млади с малък професионален опит."- уточни Верка Петкова.

Демографската криза направи така, че в малките населени места през последните години рязко намаля броят на учениците. В тази връзка предизвикателствата през учителите са все по- големи. Елица Иванова е начален учител в СУ "Васил Левски" в Кула. С нея разговаря Наско Цанов:

"Трудовият ми стаж е преминал в СУ "Васил Левски". В началото в училището имаше доста деца, над 400, но сега вече учениците намаляват и това е едно от предизвикателствата в образованието в момента в малките населени места. Трудно е особено за ръководството, особено когато броя на учениците в паралелката не е нормален и винаги трябва да се търси решение на Общинския съвет, който да утвърди маломерността на паралелката. От една страна е лесно да се работи с малко ученици, но от друга страна между самите деца намалява конкуренцията и критериите, по които ние ги оценяваме също намаляват."- каза Елица Иванова.

Учителската професия е и огромна отговорност, прокрадват се вече и съмнения, дали МОН не избърза с вдигането на възнагражденията в сектор педагогика. Това не означава, че учителите не заслужават повишението или че трябва да върнем обратно унизителните заплати, но дали образователното министерство подреди правилно приоритетите си. Преди да удари учителската заплата "в тавана", може би трябваше да помисли как да се проверява качеството на кадрите в системата, а не да превръща парите в единствената примамка.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00