Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рени Митева - учител и творец

15
Снимка: личен архив

Броени дни преди 15 септември, първият учебен  ден за българските ученици, в "Калейдоскоп" сме ви приготвили среща с
 един редови български учител. Това е Рени Митева, която работи като начален учител в ОУ "Христо Ботев" в Мездра, с едно уточнение - тя не е само учител, а и творец. Член е на литературен клуб "Христо Ботев" при НЧ "Просвета" Мездра, издала е 4 книги , има свои изложби с рисунки. Обича музиката, изобразителното изкуство, литературата и децата. От малка пише, винаги е писала и продължава да пише, като така изразява своя мироглед и светоусещане.

Рени Митева е родена в град Мездра през 1971 година. Животът на цялото ѝ семейство е свързан с училище "Христо Ботев", най-старото училище в Мездра, дало образование на нейните родители, на съпруга ѝ, на сина ѝ. А днес тя преподава в същото училище, в което е учила. Писателският талант на Рени се проявява, когато е ученичка във втори клас. През годините тя не спира да пише, темите ѝ са свързани с нейното усещане за роден дом, за роден край, за любовта, природата, гората, планината.

Завършва "Начална и предучилищна педагогика" със специализация "Изобразително изкуство" в СУ "Свети Климент Охридски".

Първото ѝ работно място е в училището в село Типченица, следва работа в училището в Камено поле, в Мездра.  

Днес тя преподава на на първокласници в ОУ "Христо Ботев" Мездра. Омъжена е, има един син.


ДЕТСТВОТО
"Искам да кажа, че имах вълшебно детство, специално заради тези почивни дни и ваканциите на село. С брат ми и братовчед ми се забавлявахме чудесно, и освен баба ми, която беше начален учител и дядо ни, който беше домакин на стопанството, за нас се грижеха две прабаби и един прадядо. Те бяха хора с много обширни познания за природата... На село бяхме свободни, бродехме по горите, къпехме се в реката, беряхме цветя, билки, къпини... Прехранвахме се с горски плодове... Вечер се прибирахме радостни, преуморени от игри... А прабаба ни ни разказваше старинни приказки... Разказваха ни истории за стари времена... "



РИСУВАНЕТО И ПИСАНЕТО

"Първо започнах да рисувам, рисувах на село по стените върху варта, бабите и дядовците ми много харесваха рисунките ми.... Та там започнах да рисувам , а за писането беше по-интересно. Бях във втори клас и учителката ни даде да напишем съчинение за теменужката. Написах стихотворение с три куплета. Учителката каза, че само аз не съм изпълнила заданието и да изляза да прочета стихотворението си. Прочетох го пред класа и децата започнаха да ми ръкопляскат... Така продължих да пиша стихчета... И в рисуването и в писането човек винаги рисува себе си и разказва за себе си."
 
ДЕЦАТА
"Децата са много чисти създания, аз ги уча първо да следват своите мечти, а не да изпълняват неосъществени амбиции на родителите си, да се отнасят помежду си с нежност и уважение, и най-важното - да живеят по законите на природата и хората... Когато децата са твърде обгрижвани, може да има проблем, защото стават не така смели, не разчитат на себе си. 

Ролята на родителя е да научи детето си да се грижи за себе си, и ако му се поднася всичко наготово, такова дете не може да се развие правилно."

ТВОРЧЕСТВО
"Общо 4 книги имам издадени, имам и други книги, но съм решила, че те не са за издаване. Първата ми книга съдържаше 101 хайку. Тя е издадена 2003 година. Тогава имаше един конкурс за хайку - поезия, аз бях наградена и реших, че мога да напиша хайку стихчета. Председателят на литературния клуб в града Светла Дамяновска като видя какви хайку съм написала каза, че мога спокойно да издам книга... Написах една книга проза, която не я издадох, казва се "Ваканция на село". 2019 година издадох първия си сборник с лирика "Зелени залези", 2020 издадох първата си книга с римувани приказки "Две весели приказки". Сега издадох втората книга с римувани приказки, това е поема , разделена на части,  името ѝ е "Копривени въженца". Имам и доста награди, те са важни за мен, тъй като ако ги нямах, нямаше да имам смелостта да издавам. Забелязала съм, че когато имам тежки периоди тогава пиша и рисувам и създавам най-хубавите си неща. Стихосбиркоте ми са "Думи в подмолите на душата" и "Зелени залези""


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09