Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета национална среща на танцови клубове "Веселие"

Веселие в Златорожието

3
Снимка: ТК "Веселие"

В център на веселието ще се превърне тази събота, 17 септември, видинското село Кутово. Неселенето място ще бъде домакин на Третата национална среща на танцовите клубове "Веселие", които в страната са над 25. Домакини са танцьорите от клуб "Веселие" Видин, които работят с художествения ръководител Димитър Карчев. Организатор на клуба е Албена Борисова:

"Нашият танцов клуб е създаден преди 10-12 години. Самодейци сме, от година и половина сме към Народно читалище "Синя светлина", около 35 души сме. Имаме много участия в чужбина - Сърбия, Турция, Румъния, много медали, много грамоти. Целта ни е да радваме хората... В страната са над 25 танцови клуба "Веселие", но за съжаление при нас ще дойдат само 5, така се случи тази година. Това са самодейни клубове и започнахме с първата национална среща в Стара Загора. Ръководителят Иглика Николов ни даде идеята за тези национални срещи. Обединяват ни танците и веселието." 

Събитието тази събота ще започне с изпълнения на деца от България, Сърбия и Румъния. 

"Участие ще вземе фолклорната група при народно читалище "Просвета" село Гъмзово, Виктория Васкова, медалист от Копривщица, състави от Сърби и Румъния. В 15:00 часа започваме с Бреговската духова музика, в 15:30 часа ще има шествие с гайди, след това ще се насладим на магическия глас на Мария Капитанеску от Румъния. От 18:00 до 19:00 часа ще има изява на танцови клубове "Веселие" от Стара Загора и Хасково, състави от Берковица, Средец и Видин, Ансамбъл "Дунав" Видин и Ансамбъл "Дунав" Лом. От 19:00 до 20:00 часа ще има хора. От 20:00 часа купонът продължаваме с певицата Райна. От 21:30 часа продължаваме с оркестър "Видин" и народната певица Лора Асенова... Скъпи приятели, заповядайте заедно да се повеселим, да се потопим в магията на българските народни танци" 

Над 500 участници и гости се очаква да се включат във веселието. Началото е тази събота, 17 сепртември, от 15:00 часа, на площада в село Кутово. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Докато чакаме линейката" на Андрей Звонков - роман, който може да спаси живота ви

Тази седмица ще поговорим за една книга, която вероятно не е препоръчителна за хора, склонни към хипохондрия, защото в нея става дума за лекари и пациенти. И то не за какви да е лекари, а за екип от спешната медицинска помощ и за случаите, с които ги сблъсква работата им. За съжаление, никой от нас не е застрахован срещу злополуки,..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

По повод Световния ден на туризма хората, които посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" бяха на еднодневна екскурзия в Белоградчик.  Организаторът „Социално обслужване“ Юлита Петрова обясни: "Посетихме Младежкия дом на града. Там проведохме кратка беседа, свързана със самия ден, да им..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

От Враца до Виена: Пътят на диригента Росен Гергов

В "Прoфесия хоби" ви срещаме с  диригента, роден във Враца, Росен Гергов .  Той е един от най-успешните съвременни български диригенти , с международна кариера и признание. Започва да се занимава с музика още от ранна възраст, като първоначално учи пиано и композиция, а по-късно се насочва към дирижирането. Завършва Националното..

публикувано на 25.10.24 в 13:00

Музеят в Белоградчик обяви национален конкурс за Димитър Списаревски

Исторически музей - Белоградчик организира  Национален конкурс в памет на Димитър Списаревски. Инициативата е посветена на 81 години от саможертвения подвиг на летеца през 1943 година по време на Втората световна война. Конкурсът под надслов "Димитър Списаревски - пътят от "лудата глава" до "живата торпила" е разделен на две категории - авторски..

публикувано на 24.10.24 в 15:55

Видински ученици с филм за отпадъците

Как могат да бъдат ангажирани учениците в творчески процес, който ще ги окуражи да погледнат с други очи средата, в която живеят, да се замислят как могат да я направят по-добра - това е идеята, която стои зад проекта "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" на сдружение "Арте Урбана Колектив".  Целта на проекта..

публикувано на 24.10.24 в 15:32

Доброволец в Кения: Как Десислава Иванова съчетава пътуванията със социалната мисия

Десислава Иванова е на 30 години, родом е от Видин и пътуването е нейната голяма страст. Започва да пътешества активно преди около 10 години и за този период успява да обиколи 84 държави , на 6 от 7 континента. Създава съдържание в социалните мрежи и там разказва за пътуванията си. Деси предпочита да обикаля различните страни..

публикувано на 24.10.24 в 15:09

Ученици от Езиковата гимназия във Видин учиха в пътуваща класна стая

Пет дни 40 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин посещават различни природни, културни и исторически забележителности в България като част от "пътуващата класна стая". Екскурзията с образователна цел е по националната програма "България- образователни маршрути". Раиса Росинова от 9-и "в" клас е част от групата по творческо писане, с..

публикувано на 24.10.24 в 14:05