Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щедри ли сме и умеем ли да правим щастливи околните?

Снимка: Радио Видин

Българите и като цяло хората по света, стават все по-щедри. Това показва Световният дарителски индекс, според който от 119 държави страната ни е на 54-о място. Нашият дарителски индекс за 2022 година е 41%. По света 3 милиарда души (62%) са помогнали на някого, когото не познават, което е с приблизително половин милиард повече души в сравнение с времето преди пандемията. Около 200 милиона повече хора са дарили пари за благотворителност по света, като дарителите са се увеличили с 10% в икономиките с високи доходи. Световният дарителски индекс е едно от най-големите проучвания за дарителството, правени някога, като обхваща близо 2 милиона души. Тазгодишният индекс включва данни от 119 държави, представляващи повече от 90% от пълнолетното население в света. Какво провокира щедростта у хората и умеем ли да правим околните щастливи? Добротата и щедростта са свързани чрез умението да правим добро. Според позитивната психология, са известни 6 добродетели и 24 сили за щастие. Добротата и щедростта представляват една от тези сили и са част от добродетелта "Човечност", свързана със способността на човека да поддържа отношения на уважение и любов с хората, които го заобикалят. Според дефиницията, щедростта е желанието да даваме или подкрепяме повече от нужното или очакваното. Даването е част от живота. Понякога даваме с надеждата да получим, или пък даваме част от онова, което сме получили. Днес много специалисти по социална психология констатират, че оцеляването ни като вид е резултат по-скоро от солидарността и взаимопомощта, от проявата на доброта, великодушие и щедрост един към друг. Потърсихме за коментар Крум Крумов, психолог от Видин с практика в София:

"Не се изненадвам от резултатите, показани от този индекс. Последните три години живеем във времена на изпитания, стрес, дистрес. Българинът по начало има опит и вътрешни съпротивителни сили за справяне с кризите, но сега се откриват нови стимули и ситуации, които предразполагат по- голяма маса от хора да реагират по съответния за тяхната натура начин. Има много голям брой хора с поведение, ориентирано към другите- това са хора, които дават, които притежават качества като емпатия, състрадателност, жертвоготовност, всеотдайност и щедрост. Това са добри хора. Добрината си е една вродена, чисто човешка способност."- Крум Крумов.

Понякога сме склонни да смятаме, че добротата може да ни навреди, тъй като прави от нас наивници, които лесно могат да бъдат използвани и употребени. Но ако е придружена от самоуважение, добротата е положително качество, с помощта на което изграждаме здрави взаимоотношения с околните, което е пряко свързано и със способността ни да даряваме. Щедри ли са видинчани и умеят ли да правят околните щастливи?

"Струва ми се, че не сме много щедри. Нямаме го това нещо и ми се струва, че сме много затворени ... Всичко си зависи от семейството, от домашното възпитание, от средата, в която се живее ... Не мога да отговоря, може би има и такива хора. Щедростта се проявява в нужда, лично аз да ви кажа оставям ресто ... щедростта идва и от енергията на даден човек. От действията се определя, но на някои им личи, когато го правят само за да се покажат."- коментираха видинчани.

Много фондации у нас, благодарение на своите кампании продължават да помагат на хора в нужда. Една от тях е фондация "За доброто", чиято кауза е да вдъхновяват доброволци и дарители, които да участват със сърце, труд и финансова подкрепа или с дарения в натура в техните кампании. Щедри ли са българите- това попитахме Надежда Рангелова, съосновател на Фондация "За доброто".

"Това, което наблюдаваме от създаването на самата фондация е, че първо много бързо се развива гражданското общество в България, което е страхотно и това някак си дава добрия пример, при който хората един вид отключват сърцата си затова да правят добро и да помагат на другите хора ... Голяма част от неправителствения сектор се е фокусирал върху различни каузи, подобряване на средата в болниците или обществената среда, а това нещо провокира хората да са по- съпричастни и по- добри, когато виждат пред себе си едни добри примери."- обясни Надежда Рангелова.

Колегата Виктория Топалска е инициатор на няколко благотворителни кампании в подкрепа на хора в нужда и други каузи. С нея разговаряхме по темата в "Посоките на делника":

"Преди няколко дни бе последното ми участие в една такава кампания за 8-годишния Ники и искам да кажа, че доброто, поне от моя гледна точка е заразно. Колкото повече добри хора има около теб, толкова повече ти се иска да правиш добро. За мен това е като един добър порок." 

Добротата и щедростта са една от основните сили, които трябва да развием, за да живеем по- пълноценно и щастливо. Ако човек е чувствителен към околните и проявява малки жестове на човечност и щедрост, ако е благодарен на това, което получава от другите, той ще може да изгради здрави взаимоотношения с хората около себе си и да се чувства наистина щастлив.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42