Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Час при зъболекаря": Първото посещение

Снимка: Радио Видин

Първото посещение при зъболекаря е добре да бъде на възможно най-ранна детска възраст.  2,5-3 години е една чудесна възраст детето да се запознае със своя зъболекар и с кабинета, където той работи, без да изпитва страх, каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева.  

"За него това ще бъде едно любопитство - какво има, кое как жужи, имаме Пчеличката Мая и Бръмбарчето Тошко /различните машинки- б.р./, ще му бъде интересно и най-важното, ако се прави редовно, на няколко месеца, това няма да бъде свързано с никакъв страх в бъдеще. При първото посещение започваме възпитанието на това дете какво се случва в зъболекарския кабинет. Ще започнем с една покана. Много е важно да се знае, че сядането на зъболекарския стол се извършва след покана от зъболекаря и следователно слизането също. Детето ще бъде запознато с всички части на стола - с фенерчето, с г-н Дух-дух, това е ръкохватката, която пуска въздух,  и вече с машинките - на един по-късен етап. Те могат да бъдат много симпатични, в интерес на истината, когато нещата са в много начален етап, не причиняват болка. При първото посещение те ще бъдат само включени, няма да бъдат използвани... Запознавам ги с основните мои помощници - огледалцето и сондата, за да видят, че няма нищо страшно. Давам им да си изберат цветен тампон, обяснявам за какво служи, питам ги колко често мият зъбите, те обещават, че ще ги мият. Едно дете трябва да мие зъбите си два пъти на ден - сутрешен и вечерен тоалет, на тази възраст е много важно да се създаде навик, че това нещо трябва да се прави, вече за самото изпълнение е малко по-нататък във времето. Краят е с моя любим приятел - буркан пълен с разни бонбонки. Те си избират бонбон и това е един прекрасен завършек на прегледа. Тръгват си щастливи. От 5 до 10 минути продължава първият преглед. Най-малката ми пациентка е на 2,5 години. Дойде с майка си, когато беше на 2 и много се впечатли от факта, че получи бонбонче и сега има желание отново да дойде и да си вземе бонбони."
 
Когато става въпрос за профилактичен преглед, детето може да дойде с двамата или с единия си родител. В случай, че се констатира някакъв проблем, който трябва да бъде отстранен, тогава е задължително детето да дойде с родителя, към който има респект, добави д-р Папушева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не..

публикувано на 24.06.24 в 14:00

8-годишно момиченце от Видин дари косата си за кауза

Даряването на коса е благороден акт, който може да промени живота на онкоболни хора, които преминават през трудния път на терапиите и губят косата си. Тези загуба често има дълбоко емоционално и психологическо въздействие, защото намалява тяхното самочувствие и социална увереност. В този контекст даряването на коса се превръща в един благороден акт,..

публикувано на 24.06.24 в 12:06

Всеки от нас е призван да стане носител на Благодатта на Светия Дух

Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие  Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 23.06.24 в 08:00

9 години от създаването на Обществения дарителски фонд отбелязаха в Бяла Слатина

На 13 юни Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина "Участвам - дарявам - променям" отбеляза 9 години от своето създаване. Фондът помага за изпълнението на обществено значими идеи на територията на  общината,  които трудно биха се осъществили без неговата подкрепа. Насочени са към детско развитие, образование и култура. За тези девет години..

публикувано на 21.06.24 в 17:30

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен" .  Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

Криминалният роман "Веселото гробище" на Лора Лазар

Добре дошли в Кралево! Селото, в което…Абе просто едно село, което по нищо не се различава от хилядите други такива. Типичното балканско село с типични обитатели, предимно старци с чепати характери и с повече минало, отколкото бъдеще, със звучни имена и колоритни прякори. На село е така – чужд си, докато не ти лепнат прякор. Сдобиеш ли се с..

публикувано на 21.06.24 в 15:00
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00