Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите партии държат региона беден, за да си пазаруват гласове

Филип Попов, БСП: Видин се намира в Параграф 22

Местният клон на партията ще се реорганизира напълно

Филип Попов
Снимка: БГНЕС


Във Видин коалицията ГЕРБ- СДС е водеща политическа сила с 28,75%, следвана от "Продължаваме промяната" със 17,26 на сто. Следват ДПС с 13,64% подкрепа и "БСП за България" с 11,9. 

Народни представители в новия парламент ще бъдат Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Иво Атанасов от ПП, Илчо Илиев от ДПС и Любен Иванов от ДБ.

Радио ВИДИН: Как оценявате представянето на изборите?

"Не добро. Резултатът във Видинска област е близо 12 %, което е с няколко процента над този в страната на БСП. Не оценяваме като добро представянето. За съжаление, много хора се продадоха. Много хора се продадоха във Видин. Виждате в резултатите каква разлика има. По време на цялата кампания се борихме срещу това престъпление, но държава нямаше.

Радио ВИДИН: Насетне какви стъпки ще предприеме БСП? Ще има ли коалиция с ГЕРБ?

"С ГЕРБ няма как да има коалиция. Ние винаги сме се борили и се борим срещу този модел на управление. Ясно и категорично заявихме от Изпълнителното бюро и от председателя Корнелия Нинова в понеделник, че коалиция с ГЕРБ няма как да има, тя е невъзможна. Аз не мисля, че която и да е партия би могла да се коалира с ГЕРБ, освен с една единствена цел - да запази този модел на управление".

Радио ВИДИН: Как ще подходите, за да си възвърне БСП позициите във Видинско? Исторически тук партията има традиция, която се позагуби.

"БСП претърпя много щети. Липсваше управление в БСП във Видин на общинско и областно ниво. Организацията на БСП във Видин е в много тежко състояние. Насетне, за да си възвърнем позициите и подкрепата на хората, следва да направим пълна реорганизация наново, от нулата да започнем да градим на хората".

Радио ВИДИН: Вие какво обещавате в следващия Парламент?

"Нека да видим мандатите как ще бъдат разпределени. Аз винаги, независимо дали ще бъда в Парламента или не, спазвам своите обещания и работя за развитието на Видин. За мен Видин е кауза, аз съм го доказал и във времето: и като народен представител, макар и в опозиция като съм бил, както и в управление, Видин и Видинска област винаги е бил във фокуса ми на политиката. Успях много неща да прокарам, ако щете, така че Видин да бъде в центъра на Северозападна България, цялото развитие на Северозападна България да бъде в центъра на нашата платформа. Успяхме за тези 6 месеца управление да направим инвестиции във Видин, а когато бях в опозиция - всяко трето изказване е било свързано с Видин и областта, да се насочи вниманието на тогавашните управляващи. Не знам дали успях, но дадох всичко от себе си да го направя".

Радио ВИДИН: Видин е най-малката област, населението се е стопило с една четвърт за последните десет години според данните от националното преброяване. Надявам се политиците да започнат да подхождат отговорно към един качествен и исторически град.

"Категорично това, което съм се старал да направя, е именно борбата срещу тази демографска катастрофа, защото във Видин не е криза, а катастрофа. Много пъти съм разговарял и с колегите от управляващата тогава формация ГЕРБ - да обърнат по-специално внимание на Видин, защото ние се намираме в Параграф 22. Няма кадри, защото няма проекти, а няма проекти, защото няма кадри, които да ги защитят и изготвят. Ние без целенасочената ясна и категорична подкрепа от държавата няма как да се измъкнем. Аз получавах отрицателен отговор. Най-кратко се съдържаше "какво да направим, това е положението". Такова беше положението десет години, в които Видин изостана много от останалата част на България. Опитахме се да компенсираме този дисбаланс и това изоставане за тези шест месеца. Каквото беше по силите ни - направихме го за шест месеца: инвестиции в Безмитна зона на стойност 37 милиона, 24 милиона за шест общини, независимо от коя партия се управлява. За съжаление, в голяма част се използва това, че Видин и хората от Видин са бедни и им беше купен гласът на тези избори. Безобразно купуване на гласове беше. Тези партии, които купуваха гласове, те имат сметка да държат такива региони бедни, за да могат на четири години да пазаруват с 50, 100 или 150 лева съвестта, бъдещето и морала на хората. Аз искам да благодаря на тези, които не се продадоха, а достойно и отговорно излязоха да изразят своя воля. Те са свободни хора. Останалите , за съжаление, няма как да търсят и сметка от сегашните управляващи, защото просто са си продали гласа".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20