Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През октомври комисия ще провери проводимостта на речните легла

Мерки за недопускане на наводнения поискаха общинските съветници от Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Общинските съветници от Видин поискаха превантивни мерки с цел недопускане скъсване на диги и преливане на реки във връзка с последните тежки наводнения и поражения на жилищни домове, обществени сгради и инфраструктура. Инициативата е на общинския съветник Пламен Трифонов, а под декларацията се подписаха всички общински съветници. Документът е подкрепен от всички общински съветници и е изпратен до министъра на околната среда и водите и до областния управител на Видин . 

"В тази инициатива, която се поде от мен и от моите колеги, за което им благодаря... декларацията се гласува 100 процента и беше приета от всички общински съветници... Поводите са два. Преди осем- десет години, когато беше кмет господин Герго Гергов, тогава тази дига се скъса по посока към село Иново. Тя беше на десетина метра от самия мост. И тогава тази стихия, която дойде, скъса дигата и започна да става нещо много неприятно. Това е първият повод, защото си спомням какво беше. С общи усилия на "Гражданска защита" и основно на Общината се спаси положението. Вторият повод- виждаме какво става сега в страната, какви бедствени положения се обявяват. И колко време трябва да мине, за да се премахнат тези последици", заяви в студиото на Радио ВИДИН общинският съветник Пламен Трифонов.

Реката, която минава покрай видинското село Иново, минава покрай цялата територия на Видин и се влива в река Дунав. През 2014 и 2018 година в района на дигата край селото възникват проблеми:

Комисията проверява пробива на дигата при село Иново"Първо 2014-а при проливни дъждове, доколкото имам информация, скатни води, скъса дигата точно на моста, където минава реката. Затвориха пътя, имаше тежка техника и бяха залети около 200 декара. Водата стигна почти до селото, понеже се намира на по- високо място. Нямаше напрежение. Както и 2018-а, по същия начин, тогава и Дунав беше висок, това беше един от проблемите, че не можа да се изтече водата. Това се намира на около километър от селото", каза кметът на Иново Павел Петров.

"Заля до селото, изби до пътя, откъсна водата. Понеже беше задръстено тука и моста напълни с клонки, проби тука моста и заля отдолу. И след това изби по- нататък. Не е заливало къщи... Рано пролетта беше. Гледаме по едно време вода. Тука имаме един канал, да е от канала, не е от канала. Слезнах долу, гледам- водата идва откъм дигата. Аз качих колелото и направо доле на моста. То се събрали управници, началници и не знаят какво да правят, стоят и гледат... То е голям канал и беше пълен, освен, че изби и беше пълен с вода. До вечерта нахвърляха камъци там, баластра. Това беше големият пробив. Този канал стана пустееш, нито е почистен, сега ако дойде вода, е нещо страшно. Какво пречи поне на няколко години да минава техника да го почиства от тия буренаци", разказаха жители на село Иново.

През друго видинско село Градец минава река Тополовец. Направена е корекция с цел при високи води да не се наводнява селото. За почистване на коритото са необходими много средства, каза кметът Илия Томов:

Наводнен двор в село Градец- 2018 г."Има така наречените саваци, които през есенно- зимния период се затварят, за да няма приток на вода към реката към Градец. Имаше  проблеми преди няколко години. Саваците бяха затворени, но от потоците идват води, които се вливат в реката и наистина има нужда от почистване на река Тополовец, която минава през Градец. Доколкото знам от "Бедствия и аварии" не се отпуснаха пари и това не се осъществи, защото Община Видин няма толкова средства. Реката, която се води към община Видин, минава през Градец, някъде 5 километра дължината."
Изпратихме запитване до Областната администрация във Видин, за да разберем извършват ли се проверки на коритата, реките и дигите. От администрацията ни отговориха:
"Във връзка със задълженията на областните управители по Закона за защита при бедствия и Закона за водите, свързани с превантивната защита от наводнения, на основание заповеди на Областен управител на област Видин, от месец април 2022 г., междуведомствена комисията е  извършила проверка на техническото и експлоатационното състояние на обектите за предпазване от вредното въздействие на водите – корекции на реки, Дунавски диги и отводнителни помпени станции към тях, находящи се на територията на област Видин.  Констатациите на комисията, ведно с дадените предписания, са отразени в девет констативни протокола. Проверените обекти са публична държавна собственост, с предоставени права за управление на Министерство на земеделието и се стопанисват от "Напоителни системи" - клон Видин, които са уведомени за предприемане на  необходимите действия, съгласно предоставените им законови правомощия по изпълнение на предписанията. За предприемане на необходимите мерки по предписанията, протоколите са изпратени и на общините Видин, Димово, Ново село и Брегово, на ОД на МВР - Видин и на Гранично полицейско управление - Видин. 

Съгласно Закона за водите дейностите по поддържане проводимостта на речните легла се осигурява от областните управители и кметовете на общини. Най-общо казано, почистването на речните легла в границите на урбанизирана територия се осигурява от кмета, а извън границите на урбанизираната територия от областния управител. Различни по характер и времетраене са процедурите при премахване на израсналите във водното течение дървета, дънери, храсти и всички паднали или с опасност да паднат дървета, и почистване на речните легла от наносни отложения за осигуряване нормалната им проводимост.

Ежегодно Областна администрация Видин изготвя Програма за планово почистване на речни участъци с намалена проводимост, съобразно зададени критерии за приоритизиране на участъците за почистване. На база на тези програми администрацията ежегодно изисква финансов ресурс от централния бюджет, но към момента няма осигурено целево финансиране. Въпреки, че към настоящия момент на територията на областта няма данни за критични речни участъци, в изпълнение на разпоредбите на Закона за водите, през месец октомври предстои да се сформира комисия, която да извърши ежегодната проверка на проводимостта на участъци от речните легла, находящи се на територията на област Видин.

С оглед планиране на предстоящата проверка от страна на Областна администрация Видин е изпратено писмо до всички кметове от областта с искане за подаване на информация свързана с:
•речни участъци с намалена проводимост, поради наличие на самозалесила се дървесна и/или храстовидна растителност, находящи се извън границите на урбанизираната територия;
•речни участъци, чиято проводимост е намалена поради наличие на наносни отложения, независимо дали същите попадат в или извън границите на урбанизираната територия.

До настоящия момент общините Брегово, Бойница, Видин, Кула и Чупрене са представили информация, че няма речни участъци с намалена проводимост на тяхната територия. Останалите общини ще бъдат включени в ежегодната проверка", гласи отговорът на Областна администрация Видин. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45