Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Врачанската болница - проблеми и притеснения

2
Снимка: Ива Антонова


На прага на зимата и в условията на тежка икономическа криза, МБАЛ "Христо Ботев" във Враца отново е в риск. Леглата в лечебното заведение са запълнени наполовина, напускат лекари и медицински сестри, а заплатите не са индексирани от няколко години. Това са част от проблемите на най-голямата болница в региона, които отново излизат на преден план след кратък период на относителна стабилност. 


В началото на миналата година пропадането на най-голямото лечебно заведение в региона беше овладяно с банков кредит от 5 200 000 лв. С парите от заема бяха вдигнати запорите на болничните сметки и започна редовно изплащане на заплатите и текущите задължения и погасяване на дълговете от над 15 млн лева. 

Повсеместното поскъпване през тази година обаче е на път да разруши крехката стабилност на болницата, след като досегашният й директор хвърли оставка по лични причини и от тази седмица ръководството й е поверено на д-р Кети Ценова:


"Тепърва ще се запознавам в детайли със състоянието на болницата. Притеснително е състоянието на цялата държава в условията на икономическата криза, която се задълбочава в момента, притеснителна е ситуацията с неизвестността относно ръководството на Министерството на здравеопазването... Моето желание, а когато има желание, винаги се намира начин, да се изравнят заплатите с изискванията на Националният рамков договор, разбира се парите трябва да се изкарат с повече работа, с повече апаратура, която ще позволи на лечебното заведение да работи по по-добре платени клинични пътеки..."


През годините "хроничните" проблеми на врачанската болница, която остана без съдова хирургия, урология и отделения по очни и инфекциозни болести причиниха отлив на пациенти и медицински персонал. 


"Това е възможността на всеки човек да ходи, в която болница иска, без някой да ме ограничава. Аз съм свободен човек и примерно имам определено заболяване, което знам, че се лекува най-добре в болницата "Х" в София. И аз си отивам там, никой не може ме спре. Но е интересно как ще обясните на една много възрастна жена, която е болна от някакво тежко неврологично състояние, че трябва да отиде примерно в неврологично отделение в Монтана... Мен са ме докарали умряла и веднага ме спасиха... и съм спасена за три дни... Много съм доволна, искам държавата да обърне внимание на нашата болница. Такова внимание да има, хората да се спасяват, а не да ходят по София, насам-натам. Ние имаме нужда от наши доктори".


Към държавата като основен собственик на Врачанската болница "протегнаха ръка" и по-малките собственици на дялове в здравното дружество, десетте общини в област Враца. Опасенията им за лечебното заведение са големи, особено сега, в условията на растящи цени и на прага на зимата. 


"Цените  на газта са огромни, цените на доставките са огромни, цените на храните са огромни, цените на медикаментите са много по-високи, така че нормално е разходите да бъдат много по-големи, с което разбира се и задълженията. Мога да ви кажа, че съм доста притеснен, като кмет на Враца и като член на акционерите на Общото събрание, защото без подкрепа на държавата, която притежава 83 % от дяловете на Държавната болница няма да стане. И тук предложих, като кмет на града, спешна среща с Министерството на здравеопазването и полагането на ангажименти в новия бюджет да бъдат заложени конкретни средства за финансиране закупуването на ядрено-магнитен резонанс, за осигуряването на необходимите средства за ремонт на родилното отделение, както и за закупуването на съответната медицинска техника, с която медицинските специалисти да могат да работят", каза кметът на Враца Калин Каменов


По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри". Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към рисуването.  Вяра..

публикувано на 26.06.24 в 14:40

Емоции от света на киното в концерта на танцова школа "Swing" във Видин

Превъплъщаване в различни персонажи от любими филми, разказване на истории и предаване на емоции чрез танци - това ще покажат утре малките грации от видинската школа за модерен балет "Swing" . Подготвени са впечатляващи хореографии, съчетаващи класически и модерни танцови техники и всичко това, съпроводено от музика от любими на малки и големи филми...

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват не от Русе, както обикновено, а от Видин, каза за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава, Видин е свързан по няколко..

публикувано на 26.06.24 в 14:00

С грижа за зеленчуковата градина в летните горещини

С настъпването на летните горещини растенията се нуждаят от повече грижи. Заради жаркото слънце все по-голяма е необходимостта от поливане. Кога и колко да поливаме и как още да се погрижим за зеленчуковата градина- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: " В горещините е добре да има засенчващи мрежи , но да не са..

публикувано на 26.06.24 в 13:49

Млада майка се нуждае от средства за лечение в Турция

Десислава Емилиянова е обикновена жена с необикновена история. Медицински работник по професия, бунтар по душа и майка по призвание - така най-правилно бихме могли да я опишем. Зад всичко това обаче седи няколкогодишната ѝ битка. Най-важната в живота ѝ. Не, защото е за живота ѝ, а защото се бори да остане в този на дъщеря си.  Преди 3 години..

публикувано на 26.06.24 в 13:00

Видинското читалище "Славяни" празнува 10-годишнината си с концерт

Десет години от създаването на Народно читалище "Слявани 2013" ще бъдат отбелязани с празничен концерт във Видин тази вечер. "От извора до наши дни" е мотото на събитието. В програмата на концерта са включени народни и съвременни танци, които ще бъдат изпълнени от танцовите състави на читалището, обясни хореографът Деян Славчев...

публикувано на 26.06.24 в 10:15
Александър Лозанов и Николай Николаев от Профилираната природо-математическа гимназия

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин постигат отлични резултати на олимпиади и състезания

Учениците Николай Николаев и Александър Лозанов  са настоящи възпитаници на видинска математическа гимназия . И двамата са с блестящи успехи на олимпиади и национални състезания по математика , Български език и литература и История и цивилизация.  Александър Лозанов е 7-и клас в ППМГ " Екзарх Антим I". Той се отличава със силен интерес и..

публикувано на 25.06.24 в 17:46