Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преизчисляването на пенсиите- утеха или разочарование

Снимка: Георги Нейков, БНР

В Международния ден за изкореняване на бедността, говорим за това, какво увеличение получиха пенсионерите от 1 октомври, когато пенсиите за трудова дейност бяха преизчислени.  Според разчетите на Националния осигурителен институт в резултат на извършеното преизчисляване увеличение получават повече от 892 000 пенсии и добавки, което засяга над 45% от пенсионерите. Преизчисляването постига в голяма степен своята основна цел, а именно да се компенсира "изоставането" при осъвременяването на най-отдавна отпуснатите пенсии.


Най-много са пенсиите с увеличен размер, които са отпуснати с начална дата преди 2008 г. (65,1%), през 2008 г. (70,2%), през 2009 г. (54,4%), при спадащ процент през следващите години.


Разбраха ли всички какво се случи и как бяха преизчислени тези пенсии? За да разберем правилата за  преизчисляването и кои имат право на това увеличение, потърсихме за коментар Светлана Флорова, началник отдел "Пенсии" към НОИ във Видин:

"... На преизчисление от 1 октомври подлежат само отпуснатите до 31 декември 2021 година пенсии за трудова дейност. Не подлежат на преизчисление пенсиите, които са отпуснати след 31 декември 2021 година, както и пенсиите, които не са свързани с трудова дейност. Става въпрос за социалната пенсия за инвалидност, социалната пенсия за старост ...

Преизчислението от 1 -ви октомври се извърши служебно от НОИ, без гражданите да е необходимо да подават заявления... Трябва да подчертая, че всички пенсии за трудова дейност са преизчислени, но не всички пенсионери реално са получили увеличение на пенсиите си. Много голям процент от отпуснатите пенсии се изплащат в минимален размер. Преизчислението на пенсията се извършва върху нейния действителен размер и ако той не надхвърли минималния размер, пенсионерите няма да усетят реално увеличение. Т.е., преизчисленият действителен размер е под минималния размер на пенсията. Това е една от причините част от пенсионерите да не получат увеличение от 1 октомври, въпреки че отговарят на условията за трудова дейност. Не получиха увеличение и тези пенсионери, чиито пенсии не бяха определени в действителен размер, т.е. в базата данни не е имало индивидуален коефициент. Това са хора, които не са пожелали да представят документ за осигурителен доход и те са останали без индивидуален коефициент. Просто са си останали като пенсии, определени без доход и са останали на минимален размер...


Най-голям е делът на увеличените пенсии на тези, които са отпуснати до 31 декември 2007 година. С това преизчисляване се цели наистина да се компенсира изоставането на най-отдавна отпуснатите пенсии. И пак казвам, че макар и отпуснати до 31 декември 2007 година, не всички пенсии са получили увеличение. Статистиката показва, че едва 63 % от отпуснатите пенсии до 31 декември 2007 година са получили увеличение- от общо 12 500 пенсии за област Видин, само 8 000 са получили това увеличение.


Общият брой на пенсионерите в област Видин е 30 195. Пенсионерите с пенсии за трудова дейност, които подлежат на преизчисление от 1 октомври, са 29 000 души. От тях 12 183 са получили увеличение на пенсиите си. Това са 41 % от хората...", уточни Светлана Флорова.

 
При изплащаните пенсии и добавки, отпуснати с начална дата преди 2008 г., увеличение има при 69% от плащанията (557 830 бр.), като този процент плавно намалява при пенсиите и добавките, отпуснати в следващите години.


Действителните размери на над 317 000 пенсии са увеличени, но тъй като са твърде ниски и са под минималния размер за съответния вид пенсия, те остават приравнени и продължават да се изплащат без промяна, в същия минимален размер и след преизчисляването. Този ефект до голяма степен се дължи на по-големия, изпреварващ ръст в последните години на гарантираните минимални размери на пенсиите спрямо пенсиите със среден и висок размер, поясняват експертите на НОИ.


Един милион пенсионери останаха с напразни надежди, коментира темата и Ася Гонева, съветник на президента на КНСБ за пенсионната реформа.  


"Това, което беше ясно от самото начало, поради което и КНСБ беше категорично против, е първо начинът, по който се проведе това т.нар. преизчисляване. Беше ясно от самото начало , че ще се похарчат доста пари, а няма да има увеличение на абсолютно всички. Резултатът е много простичък- над 1 млн. пенсионери не са получили нищо повече в размера на своите пенсии. Около 45 % по данни на колегите от НОИ са хората, които са получили увеличение. Средното, което обявиха като увеличение е около 8 или малко над 8 %. Разбира се, различни са конкретните суми за различните пенсии. Като правило се счита, че би трябвало да са получили увеличение пенсиите, които са отпуснати доста по-назад в годините, но и това не е една абсолютна истина. За съжаление не мога да кажа , че се следват принципи и правила в пенсионното осигуряване, защото това, което беше направено, не следва принципа, който е основополагащ в осигурителните отношения, а именно: принос- права..."  


акво предлага КНСБ за промяна в пенсионната система, как приемат жители на Северозапада увеличението на пенсиите им и още подробности за начина на изчисление на пенсиите - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Има ли място изкуственият интелект в училище

Изкуственият интелект променя пазара на труда, сочи анализ на Икономическия и социален съвет.  Препоръката е да се инвестира в обучение, но готово ли е образованието за това? Говорим с преподаватели по информатика в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Попитахме какво мислят и учениците. Държавата трябва..

публикувано на 09.10.24 в 15:54

Изкуственият интелект променя пазара на труда, препоръката е да се инвестира в обучение

Изкуственият интелект създава нови възможности на пазара на труда, трансформирайки работните места, професиите и работната сила, сочи анализ на Икономическия и социален съвет . Препоръката е да се инвестира в обучение. Анализът "Очакваните ефекти от влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда в България. Предложения за конкретни..

публикувано на 09.10.24 в 13:10

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53