Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духовият оркестър на Видин на 60

2
Снимка: Радио Видин


С концерт-спектакъл и изложба ще отбележи своята 60-годишнина Градският духов оркестър на Видин. Инструменталистите подготвят богата програма, която ще представят по забавен начин. Специален гост ще бъде обичаният актьор и телевизионен водещ Ники Станоев. Това обясни диригентът Диляна Цанкова, която е единствената дама в състава на оркестъра. 

"... Оркестърът ще направи концерт-спектакъл със специалното участие на актьора Ники Станоев, който ще внесе лека закачка и хумористична нотка, заедно колегите от Градския духов оркестър, които  ще видите в малко по-различна светлина- няма да са статично застанали като на концерт, ще има и малко маршируване. Замислено е с идеята да бъде забавно за нашите зрители..."

Началото на духовия оркестър във Видин е поставено през 1962 година от група бивши военни музиканти: 

"Инструментите за оркестъра са набавени от Трети Бдински полк. Впоследствие оркестърът преминава към отдел "Комунални услуги" към Общинския съвет. В него са работили различни диригенти - Борис Чиняка, дългогодишният диригент, Иван Николов..."

В момента Духовият оркестър се състои от 14 музиканти:

"Малоброен състав сме, но това не пречи на нашата работа. Когато пътуваме за различни мероприятия, нашият оркестър винаги се представя на високо професионално ниво. Това се забелязва... Винаги се стремим да бъдем адекватни към изискванията на публиката, да поставим добра музикална програма... Единствена дама съм, но отношенията ни се основават на доверие, приятелство, толеранс. За мен началото беше изключително трудно, но колегите бяха с голямо разбиране и с дружни усилия успяхме да постигнел най-добрите резултати и в момента отношенията ни наистина са много ценни за мен... Пожелаваме си да сме здрави, да можем да се съхраняваме като колектив, да можем да работим адекватно, да бъдем конкурентоспособни, защото за нас е важно да можем да се развиваме и хората да се забавляват от това, което вършим..."   

По време на концерт-спектакъла ще има и изложба на стари инструменти, които са били използвани, стари снимки ще покажат историята на оркестъра. 

А какво да очакваме, когато Ники Станоев влезе в оркестъра?

"Очаквайте неочаквани неща, със сигурност ще има изненади, но принципно съм "активен" водещ... Фен съм на духовата музика, но нямам никакви таланти в тая насока. Мои приятели колеги музиканти съм виждал какъв труд отдават, за да се справят с това, което правят... 

Концерт-спектакълът е на 20 октомври от 18:00 часа, в драматичния театър на Видин.

Кои произведения са включени в концерта и какво пожела Ники Станоев на инструменталистите и на видинчани за празника- чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05