Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко ще плащаме за местни данъци и такси през следващата година

Снимка: Радио Видин


По-високи местни данъци и такси ще плащат видинчани през следващата година, след като Общинският съвет прие няколко решения, които касаят налозите. Одобрена беше план-сметката за чистота за следващата година, заедно с размера на таксата за  битови отпадъци. Гласувани са промени на наредбата за размера на местните данъци, както е приета и нова наредба за администриране на местните такси и цени на услуги. 


За Радио Видин заместник-кметът на Видин по Финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие Цветомира Илиева коментира причините:


"Всички сме наясно  и сме запознати с икономическата обстановка в страната, с отчетената инфлация към края на месец септември, която вече е над 17 %. Това затруднява работата на Общината. Няма как с данъци и такси от 2008-а година Общината да продължава да изпълнява в пълен обем всички дейности, които е изпълнявала и до момента. Всяка една административна такса представлява сбор от преките и непреките разходи, които я формират. В това са включени заплатите, в това са включени режийните, всеки един разход, който е направен, за да бъде приведена тази услуга пълна в краен обем и предоставена на гражданите. Над 70% от всички услуги в страната се извършват от Общините. Увеличението на заплатите, увеличението на режийните и на всички разходи, няма  как да не доведат и до увеличение на самите такси, като разбира се е спазен принципът, че таксата не се покрива изцяло от събраната сума. Това е законово разпореждане и ние сме го спазили. Калкулирали сме таксите като цена. Част от разхода се покрива и от местните приходи. По отношение на данъците, данък недвижими имоти от 1,2 промила става на 1,6 промила. Това е за жилищните сгради. Таксата за битови отпадъци става 4 промила. Знаете, че за миналата година имахме допуснато предварително изпълнение, от 3,85 промила, в момента става на 4 промила. Трябва да се почиства градът, трябва да се облагородява, трябва да се озеленява. Всички имаме повече изисквания и всички искаме по-хубава среда, Видин да стане по-добро място за живеене. Това без акумулиране на допълнителни средства от Общината, няма как да се случи."


С повишението на таксата за битови отпадъци на 4 промила за апартамент от 69 квадратни метра, с данъчна оценка 28 000 лева в централната градска част, таксата например ще е 112,73 лв. Сега е 108,5 лв.  За същото жилище данък сгради с увеличението е 22.55 лв.  За сравнение за апартамент от 62 квадратни метра в комплекс "Бонония" данъкът е 8 лв., а таксата за битови отпадъци 40 лв. По-ниски са данъчните оценки за жилищата в селата. За имот с къща и дворно място в близкото на Видин село Капитановци, оценен на малко под 3000 лева, таксата с увеличението е около 12 лева, а данък сгради по-малко от 5 лева. За фирмите данък сгради е 2,2 промила, а таксата за битови отпадъци 9 на хиляда от данъчната оценка на сградите.


Размерът на таксата за битови отпадъци веднъж вече беше увеличен в началото на тази година и от 2 промила стана 3,85 на хиляда. Наредбата, с която е въведено повишението, е оспорвана от предишния областен управител Любен Иванов. Според Видинския административен съд е незаконосъобразна, но Общината обжалва и все още не се е произнесла последната съдебна инстанция. Тъй като беше допуснато предварително изпълнение, след четвърти април граждани платиха задълженията с повишението на таксата, а дотогава по два промила според предишната наредба.


Повечето местни данъци във Видин не са увеличавани от 2008- ма година, когато е приета наредбата за местните данъци и такси каза началникът на отдел "Местни данъци и такси"  Лидия Капитанова на проведените обществени обсъждания. Допълни, че актуализацията се налага, заради инфлацията оттогава. За повишението на данъка за превозните средства тя обясни: 


"В Закона за местните данъци и такси има изменения от 2018-а година, в сила от 2019-а във връзка с изчисляване на самия компонент за данък МПС. Той включва формула, която е имуществен компонент и екологичен компонент. Община Видин до сега не е актуализирала тази формула. В момента ние правим промяна само в частта на екологичния компонент, който е и във връзка с европейските стандарти да се намаляват замърсяванията в атмосферата. Предлагаме да се променят категориите на еврокомпонентите на леките коли и другите моторни превозни средства."


Според Лидия Капитанова промените засягат най-вече леките коли, които са без еврокатегория или са с по-висока екологична категория, която  замърсява.


Според гражданите плащането на местните данъци и такси трябва да е справедливо:


"Специално за такса смет ми се струва, че не е реално- къщите с дворове имат много по-големи количества смет, отколкото един апартамент, особено там, където живее по едни човек, а плащаме на квадратура на апартамент много висока цена".


"Няма как да се развива градът, без да се повишат приходите в общината".


"Колкото и високи да станат данъците, хората ще си плащат и това е".


От опозицията в Общинския съвет възразиха срещу увеличението на местните данъци и такси. Според Димитър Велков от групата "Справедливост за Видин" видинчани ще платят доста по-високи сметки:


"Таксите за десет години не са повишавани, но за тези десет години видинска област загуби една четвърт от населението си. Това какво означава, че колкото повече намалява населението, оставащото население, което се топи, трябва да издържа тежката администрация и поскъпващите разходи. Нека Община Видин да потърси други начини за финансиране на тези дейности чрез привличане на нови инвеститори, защо не и лобиране пред държавата и така нататък. Има различни начини. Не е нужно по този начин да тормозиш хората, които и без това са в едно тежко финансово състояние".


Според предишния кмет на Видин Огнян Ценков,  повишението на местните данъци и такси е проведено без да има широка кампания сред гражданите. По думите му процедурата е проведена незаконосъобразно, както и преди около година, когато беше вдигнат размерът на таксата за битови отпадъци:


"Не се е провело обществено обсъждане, в което да бъде заинтересована местната общност, т.е. гражданите на община Видин, те да бъдат информирани със степента на увеличение на всички налози, защото има сериозно увеличение на данък недвижими имоти, познат повече като данък сгради, на данък моторни превозни средства, на такса битови отпадъци, позната като такса смет, както и на цени на услуги в дейността на общинската администрация. Въпросът е, че отново протоколите, които са представени за проведените обществени обсъждания, са един вид някакъв изготвен документ без съдържание. Съгласно Закона за нормативните актове, когато се обсъждат значими въпроси като увеличаването на местните налози, трябва да се проведе широка кампания първо на информираност на гражданите, впоследствие тези граждани да изразят своето мнение. Освен това, в тези протоколи навсякъде е записано, че няма постъпили никакви мнения, никакви становища, никакви предложения нито в дните, когато са проведени тези обсъждания тук в залата на обществения съвет, нито на сайта или на електронната поща на Община Видин. Попитах всички общински съветници, по какъв начин ръководството на Общината е придобило представа какви са настроенията на гражданите на Видин, имат ли отговори на важния въпрос- желаят ли видинските граждани да бъдат увеличени местните данъци и такси. Аз съм сигурен, че те не желаят, особено в тази ситуация. Ние виждаме какви вълни на протести има навсякъде. Притесненията на всеки човек, във всяко домакинство са как ще се изкара зимата при тази галопираща инфлация, вече над 18 %".


Според  заместник- председателя на Общинския съвет Цецо Иванов, повишението на местните данъци и такси може да бъде оспорвано от гражданите. Упрекна болшинството в местния парламент в юридическа неграмотност:


"Наредбата е общ нормативен акт и всеки заинтересован, тоест всеки данъкоплатец може да го обжалва пред Административен съд. Тези пет точки, в които са предвидени изменения на наредбата, ще бъдат обжалвани от широк кръг граждани. Административен съд ще бъде засипан с административни дела и това, което се гласува, няма да произведе действие. Това е юридическа непохватност. Ние имаме наредба, с която сме изменили данъците и таксите, която е върната от областния управител. Председателят на Общинския съвет не я внесе Общинският съвет да я пререши и сме на съдебен спор. Административен съд- Видин отмени нашата наредба  и Общината обжалва. В момента имаме висящ съдебен спор пред Върховен административен съд. Ние вече имаме решение по този въпрос и не може да гласуваме втора наредба. Трябва да изчакаме съдебния спор, защото има две възможности- едната е Общината да спечели, което няма да стане, но ако Общината спечели след като е повдигнала съдебен спор, ще имаме два наредби. Коя сме изменили? Това е юридическа неграмотност, която Общинският съвет демонстрира в продължение на много години. Просто невъзможно е този фактически състав да произведе действие".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20