Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пицата - любима на малки и големи



Днес мислено се пренасяме в Италия, за да си поговорим за една от най-обичаните храни от всички хора по света - пицата. Хубавото на пицата е, че може да бъде приготвена във всякакви вариации, независимо дали сте любител на месо, или сте вегетарианец, та дори и веган. В домашни условия пък правенето на пица си е голямо забавление, особено когато се започне от самото начало - с приготвянето на самото тесто, после рязането на продуктите, подреждането им, печенето и бързото ѝ изяждане след това, разбира се. 


Но днес няма да си правим пица сами, а ще ни я приготви един истински професионалист, който е майстор-пицар от  20 години. Той се казва Веселин Филипов, от Видин е, на 45 години. Обича кухнята още от малък. Учи в готварска паралелка, а по-късно идва и страстта му към приготвянето на пица:

"Това са спомените от детството. Хубавите спомени от детството... всеки ги има в крайна сметка. Стара готварска печка, майка ми до нея, едно диванче в кухнята и аз там, до нея. Така започна цялата история."

Любовта на Веселин към пицата идва на по-късен етап.



"След като започнах вече професионално да се занимавам с готвене. Излязох от казармата и като всеки млад човек, имах нужда от работа. И в крайна сметка се оказа, че това, което вършиш, е това, което искаш да вършиш. С две думи - ти не работиш!"

През годините Веско винаги е имал около себе си някой, който да му подсказва как се прави пица:

"За мой голям късмет съм имал много хора, които са ми давали съвети и насоки, и то доста добри. В смисъл хора, дето им е отнело може би 20-25 години, за да стигнат до прозренията на това нещо. Така че съм улучил много добра среда, но да... имам учители и продължавам да имам".


Веско не е посещавал курс за пицар. Всичките знания, които е натрупал, са от четене и от колеги. Желанието да се усъвършенства и любовта към пицата, били главните му стимули. 

За направата на една пица са необходими поне 24 часа. 

"Ако говорим за тестото, е доста време, в смисъл, самата пица, ако имаш готови продукти, тя се прави за 4 минути и половина максимум 5. От самото начало до края. Имаш 2 минути и нещо само изпичане да речем, но за тестото поне 24 часа. Ти го замесваш, то втасва, след това го оставяш да отпочине, след това правиш топка, която пак трябва да отпочине и за това 24 часа, най-доброто нещо. Най-добрата ферментация е между 24 и 72 часа".

 

Според Веско пицата в България се доближава много до пицата в Наполи.

"Зависи за коя част на Италия говорим, защото в Северна Италия е едно, в Южна е съвсем съвсем друго нещо. Но ако говорим специално за неаполитанската пица - доста близо".

Италианците казват, че най-хубавата пица е семплата пица, като визират пицата "Маргарита". Веско също е съгласен с тях. Именно тя е любимата му пица. 

"По принцип, да. А още повече, ние сме от хубавия Северозападен край, дето обичаме да има. Но да, истинската пица е "Маргарита", поради простата причина, че можеш да усетиш всичките три съставки".

Тук в България, обаче, хората обичат пицата да има много съставки. В заведението, в което Веско е пицар, най-предпочитаната е именно пица "Класик", която съдържа цели 8 съставки.  

"Има шунка, има гъбки, има бекон, чушка, яйчице, маслинка, топено сиренце и кашкавал, сиреч - много неща."



Най-важната съставка, за да бъде добра една пица е тестото, казва Веско:


"Само и единствено - тестото, защото пиците са пици. Има много пици, но само тестото ги прави различни".


 Един път е приготвял пица с квас. 


"Донесоха ми го от Италия, обаче. Тук при нас да си хванеш квас, е малко трудно, подари простата причина, че и водата не е същата, камо ли другите неща".



Чуйте цялото интервю с прикачения звук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Доброволните отряди в борбата с природните стихии в Северозапада

Ролята на доброволните отряди (или доброволческите формирования) може да варира в зависимост от ситуацията. Те често се включват в борба с пожари, помощ при наводнения, земетресения и други бедствия, евакуация и първа помощ, както и при раздаване на храна и вода.  Важно е да се каже, че ролята на доброволните отряди в България не стига само до..

публикувано на 27.08.25 в 16:30
Ромео Любомиров

Ромео Любомиров: Боксът учи на дисциплина, уважение и контрол над агресията

На 27 август отбелязваме Международния ден на бокса - дата, която ни напомня, че рингът не е само арена на физическа сила, но и сцена на воля, дисциплина и човешки дух. За мнозина боксът е просто спорт с удари и защита, но за тези, които са го изпитали, той е цяла философия на живота. Международният ден на бокса не е просто празник за..

публикувано на 27.08.25 в 16:15

Музика, танц и легенда оживяват в спектакъла „Легенда за трите сестри“

Дебютният спектакъл на Ансамбъл Дунав "Легенда за трите сестри" ще бъде представен на във Видин на 31 август.  Това е музикално-танцово пътешествие, вдъхновено от мистиката и красотата на българските фолклорни предания. Спектакълът пресъздава вдъхновяващата история за трите красиви сестри Вида, Кула и Гъмза чрез завладяваща музика, танц и..

публикувано на 27.08.25 в 15:00

Марс излиза в музикален двубой срещу Венера в Белоградчик

На 30 август жителите и гостите на град Белоградчик ще могат да се насладят на музикалната надпревара "Марс и Венера", като част от програмата на фестивала "Опера на върховете".   Концерт-спектакълът е посветен на любовта и на влюбените. Три от най-чаровните и темпераментни сопрани се осмеляват да се изправят в музикален двубой срещу трима от..

публикувано на 27.08.25 в 14:00

Вавилонският цар Набуко ще превземе публиката в Белоградчик

Продължава летният фестивал „Опера на върховете“ в Белоградчик. Следващото произведение, до което публиката ще може да се докосне е операта „Набуко"  на 29 август  .  Интерпретацията на Държавна опера Русе на операта „Набуко“ - едно от най-популярните оперни заглавия на Джузепе Верди и днес, е посрещана с възторг и нетърпение от всички..

публикувано на 27.08.25 в 13:00
Снимката е илюстративна.

Електробуси ще превозват пътниците в Монтана

Обновяват градския транспорт в Монтана. Шест нови електробуса ще бъдат въведени в експлоатация и ще обслужват градските линии. Те са закупени от Община Монтана по съвместен проект с Община Враца, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост, информира кметът  Златко Живков : "Проектът е мобилност и зелен транспорт в..

публикувано на 27.08.25 в 12:00

Да бъде или да не бъде ваксинация против шарка при овцете

Има ли начин да бъдат спасени от евтаназия малкото останали овце в България? Кои са предимствата и недостатъците при прилагането на ваксинация на дребните преживни животни срещу шарка, като мярка за превенция и ограничаване на разпространението на заболяването?  По тези въпроси представители на Българската агенция по безопасност на храните..

публикувано на 26.08.25 в 18:05