Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пицата - любима на малки и големи



Днес мислено се пренасяме в Италия, за да си поговорим за една от най-обичаните храни от всички хора по света - пицата. Хубавото на пицата е, че може да бъде приготвена във всякакви вариации, независимо дали сте любител на месо, или сте вегетарианец, та дори и веган. В домашни условия пък правенето на пица си е голямо забавление, особено когато се започне от самото начало - с приготвянето на самото тесто, после рязането на продуктите, подреждането им, печенето и бързото ѝ изяждане след това, разбира се. 


Но днес няма да си правим пица сами, а ще ни я приготви един истински професионалист, който е майстор-пицар от  20 години. Той се казва Веселин Филипов, от Видин е, на 45 години. Обича кухнята още от малък. Учи в готварска паралелка, а по-късно идва и страстта му към приготвянето на пица:

"Това са спомените от детството. Хубавите спомени от детството... всеки ги има в крайна сметка. Стара готварска печка, майка ми до нея, едно диванче в кухнята и аз там, до нея. Така започна цялата история."

Любовта на Веселин към пицата идва на по-късен етап.



"След като започнах вече професионално да се занимавам с готвене. Излязох от казармата и като всеки млад човек, имах нужда от работа. И в крайна сметка се оказа, че това, което вършиш, е това, което искаш да вършиш. С две думи - ти не работиш!"

През годините Веско винаги е имал около себе си някой, който да му подсказва как се прави пица:

"За мой голям късмет съм имал много хора, които са ми давали съвети и насоки, и то доста добри. В смисъл хора, дето им е отнело може би 20-25 години, за да стигнат до прозренията на това нещо. Така че съм улучил много добра среда, но да... имам учители и продължавам да имам".


Веско не е посещавал курс за пицар. Всичките знания, които е натрупал, са от четене и от колеги. Желанието да се усъвършенства и любовта към пицата, били главните му стимули. 

За направата на една пица са необходими поне 24 часа. 

"Ако говорим за тестото, е доста време, в смисъл, самата пица, ако имаш готови продукти, тя се прави за 4 минути и половина максимум 5. От самото начало до края. Имаш 2 минути и нещо само изпичане да речем, но за тестото поне 24 часа. Ти го замесваш, то втасва, след това го оставяш да отпочине, след това правиш топка, която пак трябва да отпочине и за това 24 часа, най-доброто нещо. Най-добрата ферментация е между 24 и 72 часа".

 

Според Веско пицата в България се доближава много до пицата в Наполи.

"Зависи за коя част на Италия говорим, защото в Северна Италия е едно, в Южна е съвсем съвсем друго нещо. Но ако говорим специално за неаполитанската пица - доста близо".

Италианците казват, че най-хубавата пица е семплата пица, като визират пицата "Маргарита". Веско също е съгласен с тях. Именно тя е любимата му пица. 

"По принцип, да. А още повече, ние сме от хубавия Северозападен край, дето обичаме да има. Но да, истинската пица е "Маргарита", поради простата причина, че можеш да усетиш всичките три съставки".

Тук в България, обаче, хората обичат пицата да има много съставки. В заведението, в което Веско е пицар, най-предпочитаната е именно пица "Класик", която съдържа цели 8 съставки.  

"Има шунка, има гъбки, има бекон, чушка, яйчице, маслинка, топено сиренце и кашкавал, сиреч - много неща."



Най-важната съставка, за да бъде добра една пица е тестото, казва Веско:


"Само и единствено - тестото, защото пиците са пици. Има много пици, но само тестото ги прави различни".


 Един път е приготвял пица с квас. 


"Донесоха ми го от Италия, обаче. Тук при нас да си хванеш квас, е малко трудно, подари простата причина, че и водата не е същата, камо ли другите неща".



Чуйте цялото интервю с прикачения звук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ватманът Стефан Здравков- за професията и за най-интересния пътник - мечката

Днес в "Думата имат старейшините" ви срещаме със Стефан Здравков. Той е от Софийско, голяма част от живота си прекарва в Мездра, там живее и в момента. Завършил е Софийския университет, специалност "Педагогика", за кратко е преподавал като учител, работил е като журналист, обича и да пише. Интересното е, че въпреки образованието си започва..

публикувано на 17.07.25 в 15:55

Кино под звездите радва жителите на Галиче

Лятно кино под звездите организират за седма поредна година в белослатинското село Галиче. Прожекциите са безплатни и се провеждат под открито небе на централния площад в селото. За това лято са предвидени общо четири киновечери, а филмовите заглавия се избират чрез допитване сред местните жители, обясни за Радио ВИДИН Захарий Стоянов от Сдружение..

публикувано на 17.07.25 в 15:00

Онлайн карта на МВР показва местата с катастрофи

Интерактивна карта на пътнотранспортните произшествия вече е публично достъпна на сайта на вътрешното ведомство и визуализира данни за настъпилите пътни инциденти и пострадали. Картата е захранена с данни за произшествията, настъпили от 1 януари 2024 г. до настоящи момент. Чрез нея могат да се правят анализи за различни периоди от време и по..

публикувано на 17.07.25 в 14:00
Клод Моне -

В "Музикална зона" на 17 юли 2025 слушаме Клод Дебюси

В разгара на летния сезон си почиваме мързеливо под звуците на флейтата, долавяйки морски бриз, плисък на вълни, свеж полъх и топли слънчеви лъчи. Те идват от прекрасните импресионистични образци за симфоничен оркестър "Следобедът на един фавн", "Ноктюрни" и "Морето". Сенки и светлини, чувства и усещания, цветове и емоции, впечатления и състояния,..

публикувано на 17.07.25 в 09:00

Впечатляваща археологическа находка в центъра на Враца

Врачанските археолози се натъкнаха на впечатляваща находка - градеж, характерен за престижните тракийски домове. Според директора на Регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски той е първият по рода си на територията на Северозападна България. Екипът му попаднал на градежа при спасителни археологически проучвания в границите на..

публикувано на 16.07.25 в 15:07

Каква е перспективата за реализация на младите хора

Ден след като отбелязахме Световния ден на младежките умения , ще потърсим отговор на въпросите как младите виждат бъдещето си у нас.   Наскоро Агенцията за маркетингови проучвания JTN и Bulgaria Wants You обяви резултатите от съвместното си национално представително изследване "Живот и работа в България“ , реализирано през юни 2025г...

публикувано на 16.07.25 в 11:57

Адриан и Лъчо: Преоткрийте Северозапада, струва си

Днешните гости на "Новите приказки от Северозапада"- Адриан Зурков и Лъчезар Момчилов, са млади и модерни хора, намерили много адекватен начин да подпомагат развитието на туризма в България. Външният им вид лъже – изглеждат като от списание и човек хич не би си помислил, че се занимават с толкова сериозно нещо като пропагандирането на..

публикувано на 16.07.25 в 10:30