Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институциите във Видинско са готови за зимата

Снимка: Радио ВИДИН

Готовността за предстоящи зимен сезон обсъдиха представители на организации, учреждения, фирми и на общините от област Видин на редовно заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия. Областното пътно управление във Видин е готово за работа при зимни условия, каза Пламка Радославова- директор на Областна пътно управление- Видин:

"От всичко, което е изпълнено мога да кажа, че всичко е готово." 

ОПУ- Видин има сключен договор със сдружение ДЗЗД Видин от 6 октомври за поддържане на републиканската пътна мрежа. Налични са 5 хиляди тона пясък, при необходимост от 13 хиляди тона, мата разполага със 750 тона сол, необходими са 3 300. 


Район Видин експлоатира 7 електрически подстанции на територията на областта. Всичките са с приключили дейности по отношение на профилактиката, каза Петър Крумов от отдела  на Електроенергийния системен оператор във Видин.

От представен доклад на "Електроразпределителни мрежи Запад"- Регион Монтана-Видин стана ясно, че се поддържа денонощно дежурство, както и резерв от материали в четири централни склада и 37 аварийни склада на територията на всяко регионално звено. Разпределени са аварийни групи по райони с наличната техника. Констатацията е, че са в състояние да обезпечат нормално електрозахранване при по- тежък зимен сезон. 

Управителят на ВиК - Видин Илко Илиев представи информация за готовността на дружеството за работа при зимни условия. От доклада стана ясно, че ведомството е изпълнило 95% от предвидените подготвителни действия, като в момента се уточнява снегопочистването на пътищата до помпените станции и съоръженията съвместно с общинските администрации. Извършен е обход, аварии и течове се отстраняват своевременно.

"В град Видин и град Белоградчик са доставени липсващите капаци по ревизионните шахти по улиците с интензивно движение на автомобили", каза Илко Илиев.

Директорът на РЗИ- Видин е изготвил указания към лечебните заведения, каза на заседанието Ангел Тосев от РЗИ- Видин:

"Комисия от РЗИ е извършила проверка относно готовността на диализния център "Омега", МБАЛ "Света Петка"- Видин, МБАЛ "Проф. д-р Георги Златарски"- Белоградчик, както и ЦСМП- Видин. В хода на проверката е установено, че визираните лечебни здравни заведения са актуализирали плановете си за работа."

Актуализираните списъци на хората на диализно лечение са изпратени на директорите на Областно пътно управление и пожарната служба за приоритетно почистване на маршрутите при усложнена зимна обстановка.



Директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Стилиян Пешев съобщи, че в оперативния център на дирекцията има актуални телефонни номера на членовете на оперативния щаб на дирекцията, на областния щаб за защита при бедствия, дежурните при общинските съвети за сигурност, както и списък с рисковите участъци от републиканската пътна мрежа, където най- често стават катастрофи.

"Към настоящия момент се извършва подготовка на пожарната и спасителната техника за работа при есенно-зимни условия. Трите районни служби в областта разполагат с по два автомобила с висока проходимост."

"Във всички училища и детски градини на територията на област Видин са приети актуализации на училищните планове за защита при бедствия", заяви Цветанка Червенкова- старши експерт в РУО-Видин.

От Регионалното управление на образованието във Видин представиха информация за докладваните проблеми през предходния зимен сезон, включително и за предприетите действия за разрешаването им. 

"Ще се следи стриктно за почистването на пътя. При констатиране на неизпълнение на задълженията от страна на стопаните и ангажираните лица и фирмите ще бъдат взети мерки", заяви на заседанието на щаба Владимир Герасимов- началник сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Видин. 

Владимир Герасимов информира присъстващите, че очакваните затруднения на пътя са свързани предимно с тежкотоварния трафик, но от страна на ОДМВР- Видин се предприемат необходимите мерки.

Директорът на Областен отдел "Автомобилна администрация"- Видин Иван Иванов докладва, че отделът има готовност за дежурства и реагиране при зимни условия и попита:

"Сещам се за нещо, за което не стана дума тук. Когато има колона и непредвидени обстоятелства, колите отиват в паркинги. Има ли готовност и знае ли се кой ще почиства тези паркинги, които са около града?"

Областният управител Огнян Асенов отговори, че паркингите са частна собственост и ангажимент за почистването им има собственикът.

"Призовавам всеки един от вас за по-голяма ангажираност към този проблем свързан със зимното почистване и с подготовката за зимния период", каза Огнян Асенов.

Някои от общините в областта имат сключени договори за извършване на зимното поддържане на пътищата от общинската пътна мрежа, а други използват собствена техника. Представителите на общините не докладваха за трудности при планирането на зимната поддръжка и изразиха мнение, че са в готовност за предстоящия зимен сезон.

До 4 ноември ще бъде докладвано на Министерския съвет за изпълнението на задачите във връзка с подготовката на зимния период.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15