Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога млечните зъби се сменят с постоянни

Снимка: Радио Видин

Първите детски зъби се сменят приблизително на около 5-6-годишна възраст на детето. Препоръчително е този процес да бъде проследен от зъболекар. Това каза в рубриката "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни:

"Млечните зъби започват да се клатят, защото първите постоянни зъбки започват да си проправят път. Ако зъбчето се клати много, може и самото дете да успее, бутайки с език, да го махне. Другият вариант, по-препоръчителният, е зъболекарят да махне зъбчето. Безболезнени са манипулациите. Ако родителите ще използват домашна система, препоръчвам да си приготвят шишенце кислородна вода и чисти марлички. Всъщност много разклатеното зъбче може да се махне и с ръка. Да се използва чиста марличка, да се подсуши зъбчето, защото то се хлъзга от слюнката, да се подсуши и да се дръпне рязко. След това да се подсуши с марличка кръвта и така може в домашни условия това първо вадене на млечно зъбче да се случи, но трябва зъбът да е разклатен доста добре. Ако опитат в домашни условия и не успеят, но вече са го поразклатили, е добре да се обърнат към зъболекар, за да се спести болката на детето. След това е добре да не се храни детето половин - един час. В първите няколко дни, понеже все пак е раничка, малка, може да има дискомфорт от по-студени, по топли храни".
 
Някои млечни зъби не падат до късна възраст, защото отдолу няма зародиш на постоянните. Това не е задължително повод за притеснение, но е добре да се направи консултация със зъболекар:

"Ако се ходи често на профилактика и има такъв момент, тогава се назначава снимка, за да се види каква е причината. Тогава се установява, че на практика няма зародиш и се предприемат съответните мерки".
 
Периодът за избиване на зъбите е индивидуален, но от няколко седмици и до няколко месеца може да се покаже и да си намери мястото в редицата:

"Обикновено зъбите си имат едно програмиране как трябва да бъдат в устата. Това се случва много рано, когато детето още е бебе. А вече, когато започват да се появяват в устата на детето, може процесите между растеж и избиване да не са синхронизирани и тогава да се получи проблем. Затова е хубаво, когато настъпи този момент, да се следи от зъболекар, защото какъвто и проблем да има, хубаво е да се вземат адекватни мерки навреме и да се насочи детето за консултация с ортодонт и всичко да стане много по-бързо, по-лесно, по евтино, по-безболезнено". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03