Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителят на синята зона във Видин: Движението се урегулира

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Синята зона във Видин функционира от 4 април тази година. Заявката тогава беше, че тя не се прави за печелене на пари, а с цел да се разтовари трафикът в града. Което може да се приеме и като възможност да се дисциплинират шофьорите да спират на обозначените места, а не където и както им падне. Прави впечатление в града, че скоби се поставят и на луксозни автомобили, което означава, че работещите в зоната спазват ангажиментите си да заскобват неправомерно паркирани коли, независимо от това колко скъпи са превозните средства. 


С въвеждането на синята зона бяха подсигурени и буферни паркинги за безплатно паркиране в периферията ѝ, няколко месеца по-късно бяха добавени и още инвалидни места. Мненията на видинчани се оказаха разнопосочни по темата, но според тях основната идея за регулиране на трафика е имала успех:

"Цял град, как може да направиш целия град синя зона. Идва някой инвалид трябва да спре чак там, две места са за инвалиди, а другите какво правят? За този беден град просто не се вижда синя зона. Синя зона има в големите градове Пловдив, София, Варна, дори и Монтана, но те са много по-добре устроени от нас. Дори и като работа... Урегулира паркирането, но това е много малко... Най-вероятно да, гледам, че се оправят. Все по-малко хора има, на които им слагат скоби, така че, предполагам, са свикнали. Аз лично съм свикнал, тъй като съм живял и в София и в Габрово и не ми е нещо ново. Трябва да има репатрак, скобата не е достатъчна... По принцип е по-добре, защото винаги можеш да намериш място. Да, по-удобно е. Има повече свободни места. Тук, ако има някаква работа покрай администрацията, постоянно има места, иначе преди като не се плащаше е много трудно по центъра да се намери".

Свикнаха ли видинчани със синята зона в града и дисциплинираха ли се по отношение на паркирането в центъра на Видин? Отговор потърсихме от ръководителя на синята зона Петър Петров:


"Общо взето хората свикнаха, когато спрат в зоната или паркират за около десетина минути и тръгват, иначе ако се задържат за по-дълго време, евентуално си взимат билетче, или пускат есемес... Горе-долу свикнаха, винаги има такива, които се опитват да минат между капките - ако не първия път, втория път си получават санкцията... Работата по принцип на сините зони, така наречени "сини зони", платените зони, е да урегулират движението, то не е да се правят пари. Все пак постъпленията, които влизат, отиват в извънбюджетна сметка и по строго определени параграфи, по 4 параграфа - така е по закон, които след това се влагат в благоустройството на средата, в която е платената зона или за заплати на хората, които обслужват зоната. Иначе, да, урегулира се движението. Доста бързо стана това, което очаквахме... Колкото и да е сигурна системата, все пак тя е електронна - по-добре е от човешкия фактор, защото тук няма човешката грешка. Но винаги има нещо, което може да се допълни... Това, което мога да кажа е, например, недостигът на апарати за самотаксуване - така наречените "паркомати". Ние имаме магазини, от които можеш да си закупиш така наречения "електронен билет", но те зависят от самите частници, а не от Общината. Затова се предвижда в бъдещ план да вкараме такива паркомати на местата, на които няма такива билетчета... По принцип не се обсъжда вдигане на таксата, като се има и предвид, че зоната я съставихме доста отскоро... Като урегулиране на други улици - във Видин винаги може да се иска. Имаме такава нагласа, говорено е, но още не е стигнало до етап на развитие. Предполагам, че като се състави новото предприятие "Синя зона" ще се започне да се работи в тази насока. От януари месец натам ще започнем усърдно да работим и в централната градска част - затваряне с бариери, камери и както казах паркомати и евентуално увеличаване на зоната, но това е още в етап на развитие". 



По отношение на инвалидните места в синята зона ръководителят ѝ Петър Петров коментира, че много хора злоупотребяват и не паркират само в рамките на позволените 4 часа, а си държат автомобилите там по цял ден. Това е и една от основните причини за недостиг на паркоместа за хора с увреждания.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18