Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще остане ли 9% ДДС за заведенията?

3
Снимка: Радио Видин

Данък добавена стойност (ДДС) за заведенията да остане 9% и през следващата година, настояват представители на бранша. Според тях ставката за ресторантьори и фитнеси трябва да остане същата, защото това бяха най-засегнатите браншове от пандемията. От пролетта е ползвана тази мярка без ограничение. Искането е с удължаването на параметрите на бюджета и тя да продължи и след 31 декември 2022 година. Според икономисти не повече от 200 милиона лева ще струва удължението на мярката, а фискалната тежест е нищожна, въпреки че имаме бюджетен дефицит. Може да се предотврати и ръст на безработицата. Пониженото ДДС е нетен плюс за бюджета и поддържа заетостта. Какви са проблемите пред ресторантьорския бранш? Разходите за ресторантьорите са скочили 3 пъти, а заплатите са двойни. В същото време председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов обясни, че има 30% спад на оборота в сравнение с 2019 г. Ако ДДС-то се върне на 20%, трябва значително да се вдигнат цените, защото разходите са три пъти повече, а токът- 2,5 пъти спрямо 2019 г. Може да бъде удължена мярката чрез преходни и заключителни разпоредби, обясни още Ричард Алибегов:

"Тази мярка беше въведена през 2020 година, като антикризисна мярка за справяне с финансовите последици от COVID-19. Истината е, че през последните две години, откакто се въведе тази мярка- от юли 2020-а година ние осем месеца бяхме затворени, тоест нямаше как да ползваме тази мярка. След това бяхме силно ограничени в капацитет, в работно време, в сертификати, в липса на потребление, така че ние реално тази мярка не сме я ползвали по смисъла, по който беше нейната идея. Финансовите последици от COVID-19 в никакъв случай не са утихнали, а възстановяването на сектора ще отнеме доста дълго време." 

Има ли промяна в минималния осигурителен праг на работещите в ресторантьорския бранш- това попитахме Ричард Алибегов.

"През юни 2020 година, когато беше намалена нашата ставка на 9%, ние по наше предложение и то беше прието от Министерството на труда и социалната политика и изменено, минималният осигурителен праг в бранша стана 800 лева, още 2020 година. Тогава минималният осигурителен праг в страната беше 610 лева. Както виждаме синдикатите и работодателите още не могат да стигнат 800 лева. Само от разликата в осигуровките е над 70 милиона лева повече, внесени в бюджета. Има икономисти, които казват, че имало загуба в бюджета от тези 9%- няма абсолютно никаква загуба за държавата"- увери Ричард Алибегов.

Какво казват ресторантьори в Северозападна България? По време на пандемията разговаряхме с Борислав Георгиев, собственик на заведение в Лом. Какво се случва с бизнеса му днес и доволен ли е от прилагането на мярката за 9% ДДС? 

"По принцип заведението си работи, а ДДС от 9% е много хубаво нещо, защото дори и с тези 11% помагат страшно много, а инфлацията в момента е безбожна. Ако трябва да направим цените такива, каквито трябва да бъдат, това означава, че ще изгубим повечето си клиенти. Хората вече нямат пари и това е самата истина. Аз лично гледам поне в моето заведение да не повишавам цените или поне има минимални промени от нивата преди пандемията ... Ако всичко приключи, тогава няма да има значение колко е ДДС-то. Идеята на тази мярка е именно да се подпомагат определени бизнеси"- обясни Борислав Георгиев.

Разговаряхме и с Малвина Аристотелова, собственик на питейно заведение в центъра на Видин:

"Трудно се справяме и общо взето само преживяваме, а не успяваме да изплуваме. Все се надяваме, че ще дойдат по-добри времена, но все нещо изниква различно. Смятам, че ако бъде удължена тази мярка ще успее да задържи положението, в което се намираме и поне тези, които оцеляват наистина да оцелеят и да не фалират. При 20% наистина е кофти- 20%, отделно данък печалба и осигуровки, които се увеличават и ще се увеличават, така че няма как постоянно да даваш, а в крайна сметка почти нищо не остава."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42