Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Северняци" посвещават концерт на Генчо Генчев


Концерт-портрет "С музиката на Генчо Генчев" ще представи Фолклорна студия "Северняци" днес, 25 ноември, във Видин. Музикалното събитие е посветено на 80 години от рождението на дългогодишния художествен ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав". За да си спомнят за него и неговото творчество, с видеоизпълнения и на живо в концерта ще се включат певци и инструменталисти от страната и чужбина. Сред тях е кавалджията и преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" Владимир Величков. Първата му среща с композитора е, когато се явява на конкурс за инструменталисти в Ансамбъла: 

"Генчо Генчев беше моят ментор както в музиката, така и в живота... Запозна ни една случайност, когато аз и моята съпруга се явихме на конкурса. Той като ме чу, каза: "Ти ще свириш в моя ансамбъл!". За мен това беше предизвикателство, тъй като аз тъкмо се бях уволнил от казармата... Той ме хареса и усетих една творческа енергия между нас двамата... Генчо Генчев ме научи да бъда малко по-търпелив, малко по-смирен и адаптивен към музикантската среда..."

Художественият ръководител на "Северняци" Ерик Петров работи с Генчо Генчев близо 30 години. Казва, че работата с него му помага както в творчески, така и в житейски план.

"За пръв път се запознах с Генчев в далечната 1975 година. Аз бях танцьор в Ансамбъл "Дунав", той беше назначен за главен художествен ръководител... Тези години, в които съм работил с него, много ми помогнаха- човек много можеше да научи от него - за работата, за упоритостта, за хъса за работа и за художествената стойност на това, което правиш. В житейски - много съвети, много помощ... Той много ми помогна да направим Фолклорна студия "Северняци", за да може вече 10 години и ние да радваме видинската публика. Най-важното, което запомних от него- любов към това, което правиш, любов към българския фолклор, любов към хората, с които работиш, много упоритост и много труд..."

Генчо Генчев оставя след себе си едно творчество, което е безценно, каза още Ерик Петров и представи програмата, с която видинските "Северняци" ще отбележат 80 години от неговото рождение. 

"Подготвили сме спектакъл, преобладаващата част ще бъдат танци по негова музика. Десет танца ще представим, защото освен музика за народни оркестри, за духови оркестри, за песни, той е създал и музика за танцови състави... Музиката говори- разказва и на хореографа, и на изпълнителя... Ще представим и песни на хор "Чубрица" от Нидерландия, защото Генчев работи няколко години с тях като диригент, а като вокален педагог - Галина Дурмушлийска, хор, който беше на много високо професионално ниво, с много любов изпълняваха българските песни. Също така работи и с Лондонския хор за народни песни - затова включихме двата хора, да се види как чужденци изпълняват български фолклор... "

В концерта ще участва и Даниел Спасов, народен певец, продуцент и водещ на телевизионни предавания, дълбоко свързан със Северозапада. В своя репертоар той има много песни на Генчо Генчев. 

Концертът "С музиката на Генчо Генчев" тази вечер е от 18,30 часа, в Драматичен театър "Владимир Трандафилов".

Радио ВИДИН ще излъчи концерта на живо във Фейсбук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45