Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черен петък е, харчете разумно

Снимка: радио Видин



Черен петък или Black Friday, в съвременната битова култура на САЩ е денят след Деня на благодарността, който е възприет за начало на коледния пазар. Черният петък често се смята за най-натоварения ден за пазаруване в годината и отбелязва началото на коледния пазарен сезон. Тази година той е на 25 ноември. Интересът на видинчани по време на Черния петък е по-голям, но икономическата криза оказва влияние, казва Иван Иванов, управител на магазин за дрехи:


"Има повече клиенти в магазина. Хората са пощурели, както всяка година... За съжаление, не се пазарува повече. Явно високите цени на всички хранителни продукти, горива и т.н. оказват влияние и хората не пазаруват толкова, колкото предишни години. Ми хората, при положение, че нямат пари, си купуват артикули за зимния сезон, най-често якета - това, от което имат нужда през зимния сезон".


Някои видинчани пазаруват по време на Черния петък, но има и такива, които не се доверяват на намаленията по време на тази кампания:


"Да, пазарувам... по принцип купувам за подаръци и затова пазарувам в Черния петък... Честно казано не, нямам доверие в намаленията, които се провеждат по време на Черния петък. Като цяло, опитвам се да пазарувам практично... До този момент, честно казано, не съм пазарувала по време на Черен петък, просто защото смятам, че цените са завишени драстично, след което, уж правят намаление, което смятам, че не е реално... Ами честно казано, много рядко ми се случва да пазарувам в Черния петък, според мен в България, не само във Видин, нямаме много голям Черен петък... Да, пазарувам си. Набелязвам си неща от преди и изчаквам да видя как ще се променят цените в Черния петък. От лично наблюдение знам, че някои са изкуствено увеличени. Цена, която месец преди Черния петък е била една, но след това се увеличава и на Черния петък е абсолютно същата". 


Интересен факт е, че терминът "Черен петък" за пръв път се появява във Филаделфия в началото на 60-те години. С него служители на местната полиция са наричали петъка, след Деня на благодарността, заради големите задръствания по пътищата. Няколко неправителствени организации считат за изключително вреден стреса през този ден. Ето защо през 1997 г. тези организации призовават американците денят да се превърне в Ден без покупки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кампанията "5 минути за здраве" с безплатни изследвания в Монтана

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и на функцията на белия дроб ще се проведат с помощта на телемедицината утре в Монтана. Те са част от кампанията "5 минути за здраве“, която се организира от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването и техни партньори. Какво..

публикувано на 28.10.24 в 15:40

"Пътувай с Коледния влак на БДЖ"

Искате ли да пътувате в специален влак за коледните празници ? Това може да се случи, ако се возите с БДЖ в периода от 09-и до 31 октомври ,   включително. За да се включите в играта на държавната железница, е нужно само да регистрирате номера на своя билет. От всички регистрации ще бъдат изтеглени 15 потребители , които ще получат безплатно..

публикувано на 28.10.24 в 13:08

Песни от анимационни филми в "Музикална зона"

  Нова седмица- нов късмет, че и с нов месец след няколко дни!  Честит ни прекрасен нов ден: днес е Международният ден на анимацията. И за да мине по-бързо работният предиобед, ето какво съм ви измислила.Както си седим на работа, можем да се пренесем мислено в различни краища на света- по-близки и по- далечни; да се срещнем с различни герои-..

публикувано на 28.10.24 в 09:00

"Неделник" от 27 октомври 2024 година

Хайде. Тръгваме на пътешествие с "Неделник. Изложба на дарения , постъпили във Фонда на Регионален исторически музей (РИМ) - Видин е подредена в музей "Конака" във Видин . Тя е под наслов „Благословен е този, който дарява“. Събитието е част от програмата за духовния празник на града, който отбелязахме на Димитровден. Първата..

публикувано на 27.10.24 в 14:15

Истинската вяра има чудодейна сила

В Седмата неделя след Неделя подир Въздвижение,  която отбелязваме днес, Църквата ни насърчава да проумеем, че в Божия власт е всичко и Бог е Този, Който може да превърне болката в радост и смъртта в живот. Днес, най-много от всякога човеците имаме нужда от това познание. "Дерзай, дъще, твоята вяра те спаси, иди си смиром!" (Лук...

публикувано на 27.10.24 в 08:00

"Докато чакаме линейката" на Андрей Звонков - роман, който може да спаси живота ви

Тази седмица ще поговорим за една книга, която вероятно не е препоръчителна за хора, склонни към хипохондрия, защото в нея става дума за лекари и пациенти. И то не за какви да е лекари, а за екип от спешната медицинска помощ и за случаите, с които ги сблъсква работата им. За съжаление, никой от нас не е застрахован срещу злополуки,..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

По повод Световния ден на туризма хората, които посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" бяха на еднодневна екскурзия в Белоградчик.  Организаторът „Социално обслужване“ Юлита Петрова обясни: "Посетихме Младежкия дом на града. Там проведохме кратка беседа, свързана със самия ден, да им..

публикувано на 25.10.24 в 14:00